Bakan Şimşek: "Enflasyondaki Düşüş Daha Çok Hissedilecek"

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) Temmuz ayı enflasyon rakamlarını açıkladı. TÜFE'deki değişim, Temmuz ayında bir önceki aya göre %3,23 artış gösterdi. Yıllık enflasyon ise %61,78'e geriledi. Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, açıklanan rakamlarla ilgili ilk değerlendirmesini yaptı.

05.08.2024-11:58 - (Son Güncelleme: 05.08.2024-12:36) Bakan Şimşek: "Enflasyondaki Düşüş Daha Çok Hissedilecek"

TÜİK verilerine göre, Temmuz ayında enflasyon aylık bazda %3,23 artarken, yıllık enflasyon %61,78'e geriledi. Kira zam tavanını belirleyen 12 aylık ortalama enflasyon göstergesi %65,93 olarak açıklandı. Haziran ayında enflasyon, aylık bazda %1,64 ve yıllık %71,6 olarak kaydedilmişti.

Aylık Enflasyonun Yükselme Sebepleri

Temmuz ayında aylık enflasyonun %3'ü aşması bekleniyordu. Enflasyondaki artışta, alkollü içecekler ve tütün ürünlerindeki vergi güncellemeleri, Akaryakıt ve enerji kalemlerindeki zamlar etkili oldu. TCMB Başkan Yardımcısı Cevdet Akçay, vergi ve yönetilen fiyatlardaki ayarlamaların Temmuz ayında aylık enflasyona 1,5 puan ilave katkı yapacağını belirtmişti. Yıllık enflasyondaki hızlı gerilemenin ise baz etkisiyle gerçekleşmesi bekleniyordu.

Elektrik Zammının Etkisi

Ana harcama grupları itibarıyla, Temmuz ayında en yüksek artış %8,08 ile konutta yaşandı. Bu artışta, Temmuz ayında gelen %38'lik elektrik zammı etkili oldu. En yüksek ikinci artış ise %5,84 ile alkollü içecekler ve tütün ürünlerinde görüldü. Temmuz ayında bu ürünlerde vergi güncellemeleri yapılmıştı. Aylık bazda giyim ve ayakkabıda ise % -2,58'lik fiyat düşüşü yaşandı. Yıllık bazda en az artış gösteren ana grup %39,57 ile giyim ve ayakkabı oldu. Yıllık bazda en yüksek artış ise %104,5 ile eğitim sektöründe görüldü.

Enflasyon Beklentileri

Merkez Bankası'nın Piyasa Katılımcıları Anketi'nde enflasyon beklentileri yukarı yönlü revize edilmişti. Temmuz ayı enflasyon beklentisi geçen ay %2,41 iken, bu ay %2,77'ye yükseldi. Reuters'ın anketinde, Temmuz ayında enflasyonun aylık %3,45 artacağı tahmin edildi. Yıllık enflasyonun ise %62,1'e gerileyeceği öngörülüyordu. AA Finans Enflasyon Beklenti Anketi'ne katılan ekonomistler, Temmuz ayında TÜFE'nin %3,51 artacağını tahmin ediyordu. Ekonomistlerin beklentilerine göre, yıllık enflasyon %62,23'e inecekti.

Çekirdek Göstergeler

İşlenmemiş gıda ürünleri, enerji, alkollü içkiler ve tütün ile altın hariç TÜFE'deki değişim, Temmuz ayında bir önceki aya göre %2,47, bir önceki yılın aynı ayına göre %60,31 ve on iki aylık ortalamalara göre %68,37 olarak gerçekleşti. Özel kapsamlı C göstergesi ise aylık bazda %2,45 artarak yıllık bazda %60,23 oldu.

Bakan Şimşek’in Değerlendirmesi

Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, Temmuz ayı enflasyon rakamlarını değerlendirdi. Sosyal medya hesabından yaptığı paylaşımda, "Yıllık enflasyon düşüyor. Temmuzda aylık enflasyon geçici etkiler kaynaklı arttı. Yıllık enflasyon ise Haziran’a göre 9,8 puan azalarak %61,78'e geriledi. Ana hedefi dezenflasyon olan programımızın her alanda olumlu sonuçlarını almaya devam ediyoruz. Önümüzdeki dönemde enflasyondaki düşüş daha çok hissedilecek. Fiyat istikrarını sağlayarak vatandaşlarımızın refahını kalıcı olarak artıracağız," ifadelerini kullandı.

Enflasyonun düşüş trendine girmesiyle birlikte ekonomideki olumlu gelişmelerin devam edeceği öngörülüyor.

Ceren Pekşen
cerenpeksen@haber365.com
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Modal