Bakan Pakdemirli'den Ödeme Açıklaması: Temmuz'un İlk Haftası Tamamlayacağız

Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli yağlı tohum ödemeleriyle ilgili açıklamada bulundu. Pakdemirli, ödemelerin temmuzun ilk haftasında tamamlanacağını belirtti.

23.06.2020-13:28 - (Son Güncelleme: 23.06.2020-13:21) Bakan Pakdemirli'den Ödeme Açıklaması: Temmuz'un İlk Haftası Tamamlayacağız

Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli CNN Türk'te katıldığı programda gündeme dair önemli açıklamalarda bulundu. Yağlı tohum ödemesi ile ilgili olarak değerlendirmede bulunan Pakdemirli temmuz ayını işaret etti ve ilk haftasında ödemelerin tamamlanacağını belirtti. Pakdemirli, bu kapsamda 700 milyon liralık yağlı tohum ile ilgili ödeme yapılacağını söyledi. 

Pakdemirli'nin açıklamalarından satır başları şu şekilde:

"Türkiye bir miktar şanslıydı. Beklentimiz geçen yıla göre üretimde bir fazlalık bekliyoruz, o açıdan ciddi bir problemimiz yok, pandemiyle beraber hazırlıklarımızı yaptık. Geç ekim yapabileceğimiz 21 ilde ekstra ekimler yaptık. Pandeminin başında sanki en az 1 yıl sürecekmiş gibi hazırlıklarımızı yaptık.

Gıda enflasyonu normal enflasyonla beraber seyreder, ben salgının en başında dedim ki temelde hiçbir sorunumuz olmayacak. Temel ürünlerle ilgili hiçbir problem yaşamadık. Biz bunları da sektörleri de pandeminin çok öncesinde olası bir pandemiye hazırlamıştık. Bizde hiçbir üründe eksiklik olmadı %500'e varan talep artışı oldu marketlerde. Bu Türk insanının pratikliği, bizim onları daha önceden uyarıp hazırlamamız hem de tarımsal iş gücünün mobilizasyonu ile ilgili bir sorun olmaması pandemi sürecini iyi yönetmemizi sağladı. Türkiye'nin bu başarısı tüm dünyada konuşuluyor.

Kurbanlık konusunda biz her yıl hazırlığımızı yapıyoruz, her yıl %50 daha fazla hayvan kurbanlık için hazırlanıyor sektör tarafından. Bugün itibari ile 1.2 milyon büyükbaş 3.5 milyon küçükbaş hazır durumda. Geçen yıl kesilen 800 bin büyükbaş 2.7 milyon küçükbaş her zaman ihtiyacın %50 fazlası var. Vatandaşımız çok rahatlıkla dini vecibelerini yerine getirebilirler. Pandemi nedeniyle kesim yerlerinde bu yıl daha üst düzey tedbirler alınıyor. Canlı hayvan ithalatıyla ilgili de 2019 yılında 660 bin baş besilik hayvan geldi, bunlar geliyor besleniyor büyüyor. Bu üretimlerin Türkiye'de yerli olarak üretilmesi için süreye ihtiyaç var. Gebe kalma vs gibi durumlar için en az 3.5 yıla ihtiyaç var biz de geldiğimizden beri bunu yapıyoruz. Bizim burada ana amacımız üretimin Türkiye'de arttırılması. Geçen yıldan bu yana hem ette hem sütte fiyattan memnun orada bir sorunumuz yok.

Küçükbaş hayvanla ilgili baya bir desteğimiz var. Şu an 50 milyon civarındayız, sene biterken 55 milyon hedefimiz. Küçükbaş arttırmaya yönelik desteklerle her bir vatandaşımız için 1 tane olması amacımız. Küçükbaş hayvanlar çok daha sağlıklı, çok daha üretken. Büyükbaş ne kadar sağlıklıysa küçükbaş daha sağlıklı."

YORUM YAZ..

En Çok Okunanlar

Modal