Bakan Pakdemirli'den Kiraz Rekoltesinde Artış Hedefi

Tarım ve Orman Bakanı Pakdemirli, 2019'da kiraz rekoltesinin 664 bin 224 ton olduğunu, bu sene söz konusu rakamın üzerinde bir rekolte umduklarını belirtti.

30.04.2020-15:04 - (Son Güncelleme: 30.04.2020-14:52) Bakan Pakdemirli'den Kiraz Rekoltesinde Artış Hedefi
Bakan Pakdemirli'den Kiraz Rekoltesinde Artış Hedefi
Tarım ve Orman Bakanı Pakdemirli, 2019'da kiraz rekoltesinin 664 bin 224 ton olduğunu, bu sene söz konusu rakamın üzerinde bir rekolte umduklarını belirtti.

Tarım ve Orman Bakanlığından gelen açıklamada, Bakan Pakdemirli, İzmir Kemalpaşa Kiraz Hasadı Şenliğine videolu konferansla katıldı ve çiftçilere bereketli bir hasat dönemi dileklerinde bulundu.

İzmir’in yanında kiraz hasadının belirten Afyon, İzmir, Amasya, Malatya, Manisa ile Muğla'daki çiftçilere de videolu konferansla görüşen Bakan Pakdemirli, Türkiye'nin dünyada kiraz üretiminde birinci, ihracatta da dördüncü sırada olduğunu belirtti.

Bakan Pakdemirli, 2019'da ağaç başına verimin 31 kilo, dekar başına verimin de ortalama 734 kilo olduğunu aktararak, "Geçen yıldan kiraz rekoltemiz 664 bin 224 ton, bu yıl söz konusu rakamın üzerinde bir rekolte bekliyoruz. 2019'da 88 bin ton kiraz ihracatı yapıldı. Bu yıl ihracatta da artış hedefimiz var. Toplam üretimin yüzde 65’ini üreten ve ilk ona giren illerimiz, Konya, İzmir, Bursa, Manisa, Amasya, Afyon, Isparta, Niğde, Denizli ve Çanakkale oldu. Yani Anadolu, kuzeyinden güneyine, doğusundan batısına kadar, tam bir kiraz yurdu oldu. Kirazdaki 2018-2019 dönemi yeterlilik derecemiz de yüzde 114,8. Dolayısıyla bu da bizim 'kiraz' işini oldukça doğru yaptığımızı, doğru yönettiğimizi gösteriyor." diye konuştu.

Bakanlıkça kiraza verilen desteklerden de bahseden Bakan Pakdemirli, standart fidan kullanım desteği kapsamında dekar başına 100 TL, sertifikalı öteki fidan kullanım desteği kapsamında dekar başına 280 TL, mazot desteği kapsamında dekar başına 15 TL, gübre desteği kapsamında dekar başına 4 TL, katı organik-organomineral gübre yardımı kapsamında da 10 TL destek sağladıklarını belirtti.

Pakdemirli, aynı zamanda organik tarım yardımı, iyi tarım uygulamaları yardımı, küçük aile işletmesi desteği, biyolojik ile biyoteknik mücadele desteği, toprak analizi yardımı ve düşük faizli yatırım ve işletme kredisi sağlaması kalemlerinde de çiftçiyi sevindiren özel destekler ve teşvikler sağladıklarını dile getirerek, "Destek bizden, kiraz üretmek sizden" dedi.

Kiraz Hasadı Şenliğinde, geçtiğimiz gün lansmanı yapılan Dijital Tarım Pazarı'nın ehemmiyetine de ,değinen eden Bakan Pakdemirli, şu açıklamalarda bulundu:

"İnşallah devreye aldığımız bu Dijital Tarım Pazarı, önemli bir dijital devrim olacak. Çünkü böylece çiftçimiz ürünlerine rahatlıkla pazar bulabilecek, tüketicimiz ve esnafımız ise aradığı kalite ve standarda ürünü tedarik edebilecek. Yani küçük işletmeci, büyük sermaye sahiplerinin gücü altında ezilmeyecek. Genç girişimcinin hevesi, ufak aile işletmecilerinin şevki kırılmayacak. Aynı pazarda; kim daha iyi, daha kaliteli üretebiliyorsa ve kim müşteriye daha uygun fiyata sunabiliyorsa, o daha çok kazanacak. Yani artık ürettim, elimde kaldı yok. Ürettim, pazar bulamıyorum da yok. Bu yıl ne üretsem tedirginliği, üretsem satabilir miyim gerginliği yok. Bundan sonra planlayarak, tasarlayarak, rakiplerinizi görerek, rekabete iştirak ederek gerçekleştirebileceğiniz yeni bir üretim modeli var. Tek elden yönetilen, kaliteli ürüne uygun fiyatlarla ulaşılan, planlı üretimin yapıldığı bu ortak pazarla umut ediyorum ki Türkiye, hakikaten dünyayı doyuran ülke olacak."
YORUM YAZ..
Modal