Bakan Nebati’den Yunan mevkidaşına tepki: Yunanistan’ın bu komplekslerinden kurtulması gerekiyor

Riyad’daki konferansta açıklamalarda bulunan Hazine ve Maliye Bakanı Nebati, Yunan mevkidaşının Türkiye'yi ve Cumhurbaşkanı Erdoğan'ı hedef alan açıklamalarına tepki gösterdi. Bakan Nebati açıklamasında, ‘’Yunanistan’ın bu komplekslerinden kurtulması gerekiyor’’ dedi.

27.10.2022-10:19 - (Son Güncelleme: 27.10.2022-16:52)

Suudi Arabistan’da gerçekleştirilen 6. Gelecek Yatırım Girişimi Konferansı'nın bugünkü oturumunda siyaset gündemine değinen Hazine ve Maliye Bakanı Nebati, Yunan mevkidaşının Türkiye'yi ve Cumhurbaşkanı Erdoğan'ı hedef alan açıklamalarına tepki gösterdi. Bakan Nebati açıklamasında, ‘’Yunanistan’ın bu komplekslerinden kurtulması gerekiyor’’ dedi.

Bakan Nebati’den Yunan mevkidaşına tepki

Suudi Arabistan'ın başkenti Riyad'ta gerçekleştirilen 6'ıncı Gelecek Yatırım Girişimi Konferansı'na 6 binden fazla uluslararası delege delege katıldı. Dün akşam 'İnsanlığa Yatırım' temasıyla düzenlenen konferansta söz alan Yunanistan Kalkınma ve Yatırım Bakanı Adonis Georgiadis, konunun dışına çıkarak Türkiye ve Cumhurbaşkanı Erdoğan'ı hedef alan açıklamalar yaptı. Katılımcıların yatırım ve iş birliği alanlarında görüş belirttiği sırada söz alan Yunan Bakan Georgiadis, konunun dışına çıkarak Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın Yunanistan'ın egemenliğini sorgulamakta ısrar ettiği takdirde Yunanistan'ın kendini savunacağını ifade etti.

Bugünkü oturumda söz alan Hazine Maliye Bakanı Nureddin Nebati, Yunan Bakanın zirvedeki atmosfere zıt bir şekilde ikili meseleler üzerinden Türkiye'yi ve Cumhurbaşkanı Erdoğan'ı hedef aldığını belirterek tepki gösterdi. İkili meselelerin bu platforma getirilmesinin öncelikle ev sahibine, sonra da konferansa katılan tüm katılımcılara saygısızlık olduğunu belirten Bakan Nebati, Yunanistan'ın bu komplekslerinden kendini kurtarması gerektiğini söyledi. 

Bakan Nebati Yunan bakan

Fırsatları değerlendireceğimize inanıyorum

Bakan Nebati’nin Riyad’da yaptığı açıklamadan öne çıkanlar şu şekilde:

"Böyle zorlu bir dönemde Avrasya ekonomilerinin rolü önemli olacaktır. 2050 projeksiyonlarına göre sadece Asya ekonomisinin küresel ekonominin yarısını, Avrupa'yı da dahil ettiğimizde küresel ekonominin yüzde 70’ini Avrasya ekonomilerinin oluşturması bekleniyor. Ülke olarak işte bu değişimlerin tam kalbinde konumlandık. Türkiye, Asya bölgesinde ikili ve çok taraflı birçok organizasyonun içinde yer alırken böylece ekonomik olarak varlığını güçlendiren Avrasya ülkeleriyle birlikte büyüyor. Ukrayna-Rusya savaşında Türkiye, açtığı tahıl koridoru ile küresel gıda krizine çözüm üretti, ayrıca iki ülke vatandaşlarına güvenli barınma imkanı sağlayarak insani bir krizin önüne geçti. Türkiye, diğer Avrasya ülkeleri ile birlikte Rusya ile Avrupa arasında enerji güvenliğini sağlayabilecek kilit ülkelerden biri konumunda."

Büyümemizi güçlü ve dengeli bir şekilde sürdürüyoruz

 "Güçlü ve esnek sanayi altyapımız, nitelikli iş gücümüz ve rekabetçi AR-GE ekosistemimizle değişen küresel tedarik zincirine uyum sağlıyoruz. Öte yandan, son 20 yıldır yapılan altyapı yatırımları sayesinde yatırımı, istihdamı, üretimi ve ihracatı önceleyen Türkiye Ekonomi Modeli'mizin ülkemizde uygulanmasına zemin hazırladık. Böylece, büyümemizi güçlü ve dengeli bir şekilde sürdürüyoruz."

2022 yılının ilk yarısında yüzde 7,5 büyüdük

"Son 20 yılda yaklaşık 250 milyar dolar yabancı yatırım çeken bir ülke konumuna geldik. 2002 yılında ülkemizde faaliyet gösteren yabancı sermayeli şirket sayısı 5 bin seviyesindeyken 2022 itibarıyla 78 binin üzerine çıkmıştır. 2022 yılında Küresel İnovasyon Endeksi’nde bir önceki yıla göre 4 basamak daha yükselerek 37'nci sıraya çıktık. İstanbul, çeşitli çok uluslu şirketler için bölgesel bir merkez görevi görmektedir. Bunun yanı sıra bölgedeki en canlı start-up ekosistemine sahip ülkeyiz. Bu yılın ilk yarısında Türk oyun girişimlerine 333 milyon dolar yatırım yapıldı. Böylece oyun sektöründe Avrupa'da en çok yatırım alan ülke olarak İngiltere, Hollanda ve Almanya gibi ülkeleri geride bıraktık. Küresel ekonomik koşulların oldukça zorlu olduğu böyle bir ortamda, Hazine olarak bu yıl içinde 7,5 milyar dolarlık dış finansman sağladık. Bu ihraçlara yatırımcılardan gelen yoğun ilgi, ülkemiz ekonomisine duyulan güvenin bir göstergesi olması açısından çok önemli."

Yunanistan’ın bu komplekslerinden kurtulması gerekiyor

"Hazar Geçişli Doğu-Batı Orta Koridor Girişimi'miz bölgesel refah ve küresel ticarete katkı vizyonumuzun en somut örneklerinden birisini teşkil etmekte. Avrupa’yı Güney Kafkasya, Hazar Denizi ve Orta Asya ülkeleri üzerinden Çin’e bağlayan bu önemli koridorun hayata geçirilmesi uzun yıllar sürdürülen yoğun çabaların somut bir sonucudur. Bu girişimimizin, sadece Türkiye’yi Orta Asya ile yaklaştırmakla kalmayıp tüm Avrasya coğrafyasının refah ve istikrarına önemli katkılar sağlayacağına inanıyoruz. Zira küresel salgın ve Rusya-Ukrayna savaşı nedeniyle uygulamaya konulan yaptırımlar neticesinde bazı taşımacılık koridorları kesintiye uğradı. Orta Koridor'un stratejik önemi daha da belirgin hale gelmiştir." 

YORUM YAZ..
Modal