Bakan Nebati'den BDDK açıklaması: Verdiği karar geçici, verdiği mesaj önemli!

Hazine ve Maliye Bakanı Nureddin Nebati, BDDK'nın döviz varlıkları 15 milyon lirayı aşan şirketlere kredi kullandırım sınırlaması getiren kararına ilişkin açıklama yaptı. Önemli olanın bu kararların verdiği mesajlar olduğunu belirtti.

28.06.2022-15:15 - (Son Güncelleme: 28.06.2022-15:38) Bakan Nebati'den BDDK açıklaması: Verdiği karar geçici, verdiği mesaj önemli!

Hazine ve Maliye Bakanı Nureddin Nebati, Bloomberg Ajansa yaptığı açıklamada, ekonomide alınan yeni tedbirlerin hepsinin geçici olduğunu dile getirdi.

"Önemli olan bu kararların verdiği mesajlar" şeklinde açıklamalarda  bulunan Bakan Nebati, "Biz, piyasada ne oluyor ne bitiyor her şeyin farkındayız ve diyoruz ki, paraları alıp gidip döviz alma" açıklamalarda bulundu.

Ekonomide eşgüdüm içinde adımlar atılıyor

Bakan Nebati, kabine revizyonu iddialarına dair ise, 'Yok danışmanlarla kavga etmişim, yok başkasıyla ters düşmüşüm, hepsi boş dedikodu' şeklinde konuştu ve Başkan Erdoğan başkanlığında ekonomide eşgüdüm içinde adımlar attıklarını söyledi.

Bakan Nebati, enflasyona endeksli tahvil konusunda ise şu an için yeni bir adım planlamadıklarını dile getirdi.


Ne olmuştu?

BDDK'dan tarafından geçtiğimiz hafta yapılan duyuru doğrultusunda, bankalar ve finansal kuruluşlar dışındaki, bağımsız denetime tabi şirketlerin kredi başvurusu yaptıkları tarihten sonra yabancı para nakdi varlıklarının (altın dahil, efektif döviz ile bankalardaki YP mevduat) Türk Lirası karşılığının 15 milyon TL'nin üzerinde olması durumunda, bu şirketlerin yabancı para nakdi varlıklarının, en güncel finansal tablolarına göre aktif toplamından veya son 1 yıllık net satış hasılatından büyük olanının yüzde 10'unu aşması vaziyetinde, söz konusu şirketlere TL cinsinden yeni bir nakdi ticari kredi kullandırılmamasına karar verilmişti.

BDDK'nın açıklamasından sonra dolar neden düşmeye başladı?

Geçtiğimiz günlerde BDDK tarafından yapılan açıklamalar doları düşürdü. Neden düşürdüğünü ise birçok insan merak ediyor. İşte bu sorunun cevabı, en sade anlatımı şu şekilde: Şirketler, kasalarında nakdi para olsa dahi operasyonlarını çoğunlukla ticari kredilerle devam ettiriyorlar. Fakat alınan karara göre dolar veya altın tutan şirketler, 15 milyon TL'nin üzerinde varlığa sahip olursa kredi kullanamayacaklar. İşte bu durum, kredi ile işlerini sürdürmeye devam etmek isteyen şirketleri dolar bozmaya sevk etti. Bu da dolar/TL paritesinin gerilemesine yol açtı. 

YORUM YAZ..
Modal