Bakan Mehmet Şimşek'ten Yeni Deprem Finansmanı Açıklaması

Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, Kahramanmaraş merkezli depremler sonrasında bölgenin yaralarını sarmak için uluslararası kuruluşlardan bugüne kadar 3,8 milyar dolarlık finansman sağlandığını açıkladı. Son olarak Avrupa Konseyi Kalkınma Bankası'ndan ek 250 milyon avroluk bir kaynak temin edildiğini bildirdi.

10.07.2024-15:54 - (Son Güncelleme: 10.07.2024-18:36) Bakan Mehmet Şimşek'ten Yeni Deprem Finansmanı Açıklaması

Bakan Şimşek, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Türkiye'ye dış kaynak akışının önemine dikkat çekti. 6 Şubat 2023'te meydana gelen Kahramanmaraş merkezli depremler sonrasında bölgenin yeniden imarı için uluslararası kuruluşlarla yapılan finansman çalışmalarının devam ettiğini belirten Şimşek, "Türkiye, Avrupa Konseyi Kalkınma Bankası'ndan deprem bölgesinde gerçekleştirilen sağlık altyapı harcamaları için ek 250 milyon avro finansman sağladı" dedi.

Konut ve Altyapı Çalışmalarına Destek

Şimşek, bu finansmanın, depremden etkilenen yerleşim yerlerindeki iyileştirme ve yeniden imar ihtiyacının karşılanmasına, ayrıca sağlık sisteminin güçlendirilmesine katkı sağlayacağını ifade etti. Şimşek, "Japonya Uluslararası İşbirliği Ajansından da kısa süre önce 'Türkiye Deprem Sonrası Yeniden İmar Çerçeve Projesi' kapsamında kullanılmak üzere 60 milyar yen finansman sağlanmasına ilişkin kredi anlaşması imzalamıştık" diye konuştu. Bu finansmanın, İller Bankasının deprem bölgesi altyapı çalışmalarının desteklenmesi, Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığının deprem bölgesinde yer alan kırsal konutların inşası ve Sağlık Bakanlığının sağlık altyapı çalışmaları için kullanılacağını belirtti.


Finansman Paketleri ve Türkiye'nin Güveni

Avrupa İmar ve Kalkınma Bankası'nın deprem bölgesi için 1,5 milyar avroluk finansman paketi açıkladığını hatırlatan Şimşek, Dünya, Avrupa Yatırım, İslam Kalkınma ve Asya Altyapı Yatırım bankalarından da bu amaçla dış finansman sağlandığını söyledi. Bugüne kadar deprem bölgesinde yaşanan acıları hafifletmek ve vatandaşların yaşam kalitesini artırmak için toplam 3,8 milyar dolarlık dış finansman sağlandığını vurgulayan Şimşek, "Sağlanan bu kaynaklar hem Türkiye'nin potansiyeline olan güven hem de kurala dayalı, uluslararası normlara uygun, rasyonel politikaların bir göstergesidir" ifadelerini kullandı.

Özet

Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, Kahramanmaraş depremleri sonrası uluslararası kuruluşlardan 3,8 milyar dolarlık finansman sağlandığını ve Avrupa Konseyi Kalkınma Bankası'ndan ek 250 milyon avroluk finansman temin edildiğini açıkladı. Bu kaynaklar, konut inşası, altyapı ve sağlık sisteminin güçlendirilmesi gibi alanlarda kullanılacak. Şimşek, sağlanan finansmanın Türkiye'nin potansiyeline olan güvenin bir göstergesi olduğunu belirtti.

Ceren Pekşen
cerenpeksen@haber365.com
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Modal