Bakan Mehmet Şimşek’ten rezerv açıklaması: ‘Swap harici 4,5 yılın zirvesinde’

Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, Merkez Bankası rezervlerinin swap haricinde net olarak son 4,5 yılın zirvesinde olduğunu duyurdu.

19.07.2024-10:39 - (Son Güncelleme: 19.07.2024-10:39) Bakan Mehmet Şimşek’ten rezerv açıklaması: ‘Swap harici 4,5 yılın zirvesinde’

Merkez Bankası rezervleri yükselişini sürdürüyor. Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, swap hariç net rezervlerin son 4,5 yılın zirvesine ulaştığını belirterek, bu durumu gösteren bir grafik paylaştı. Şimşek, "Merkez Bankası net rezervleri swap hariç son 4,5 yılın zirvesinde." dedi.

Akşam’da yer alan habere göre; Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB), Haziran 2024 dönemine ilişkin "Uluslararası Rezervler ve Döviz Likiditesi Gelişmeleri" verilerini yayımladı. Bu verilere göre, resmi rezerv varlıkları haziran ayında bir önceki aya göre yüzde 0,5 azalarak 142,9 milyar dolar seviyesine geriledi. Bu dönemde döviz varlıkları bir önceki aya göre yüzde 1,3 artış göstererek 77,4 milyar dolara yükseldi. Ancak, Altın cinsinden rezerv varlıkları yüzde 2,8 azalarak 58,1 milyar dolara düştü.

Bakan Mehmet Şimşek’ten rezerv açıklaması: ‘Swap harici 4,5 yılın zirvesinde’

Merkez Bankası net rezervleri rekor kırıyor

Vadesine bir yıl veya daha az kalmış Merkezi Yönetim ve Merkez Bankası'nın önceden belirlenmiş döviz çıkışları, yani döviz kredileri, menkul kıymetler ve mevduat işlemlerinden doğan yükümlülükler, bir önceki aya göre yüzde 2,2 artarak yaklaşık 46,6 milyar dolara ulaştı. Bu tutarın 38,8 milyar doları anapara, 7,8 milyar doları ise faiz ödemelerinden oluştu.

Merkez Bankası'nın yurt içi ve yurt dışı yerleşik bankalarla yaptığı swap işlemlerinden kaynaklanan net döviz ve altın yükümlülükleri ise yaklaşık 27,8 milyar dolar olarak kaydedildi. Bu tutarın 4,7 milyar doları bir ay vadeli olarak kayda geçti.

Dış borçlar düşüşte 

Haziran ayında şarta bağlı döviz çıkışları, yani bir yıl içinde ödenecek Hazine garantili dış borçlar ile diğer yükümlülükler (döviz ve altın cinsinden zorunlu karşılıklar, bloke hesabı ve akreditifler) bir önceki aya göre yüzde 2,5 azalarak 49,6 milyar dolara indi.

Kürşat Muratcan Kılıç
muratcankilic@haber365.com.tr
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Modal