Bir televizyon programının canlı yayınına konuk olarak katılan Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Murat Kurum, gündeme dair önemli açıklamalarda bulundu. Seçimlere AK Parti İstanbul Milletvekili Adayı unvanıyla da katılan Bakan Kurum, Millet İttifakı Cumhurbaşkanı adayı Kemal Kılıçdaroğlu’na ‘’Sayın Kılıçdaroğlu hiç TOKİ'nin inşaatına gitmiş mi? TOKİ'de oturan vatandaşın bir çayını içmiş mi?" sözleriyle tepki gösterdi.
Akşam’ın haberine göre; Bakan Kurum’un açıklamalarından satır başları şu şekilde:
24 TV Genel Yayın Yönetmeni Murat Çiçek'in "6 Şubat'ta hepimizi derinden sarsan bir deprem yaşadık. Sabah 4.17'de tüm Türkiye acıyla uyandı ve sizin de söylediğiniz gibi 11 ilimizi, 14 milyon vatandaşımızı derinden etkileyen depremde 50 bin 400 canımızı kaybettik. Nice ocaklara ateş düştü, nice yuvalar yıkıldı. Annelerimiz, babalarımız, evlatlarımız, yakınlarını kaybettiler. Biz de her afette olduğu gibi depremin ilk anı itibariyle deprem bölgelerine illere, ilgili bakan arkadaşlarımızla, kamu kurum ve kuruluşlarımızla afet bölgesine akın ettik. Tabi tüm Türkiye oradaydı." dedi.
Afetin ilk anından itibaren depremzedelerin tüm ihtiyaçlarını karşılamak üzere çalışmaların hızlıca yürütüldüğünü değinen Bakan Kurum, afetle mücadele etmenin zamanla mücadele etmek anlamına geldiğini ve afet bölgelerinde hızlı bir şekilde aksiyon almanın zorunlu olduğunu belirtti.
Bakan Kurum, sözlerini şöyle sürdürdü:
"Afetin ilk anından itibaren o birliği, beraberliği, dayanışmayı en yüksek noktaya çekecek anlayışla çalışmalarımızı yürüttük. Bu kapsamda hızlıca arama kurtarma ve oradaki vatandaşlarımızın geçici barınma ve konteyner ihtiyaçlarını, ne ihtiyaç varsa onları hızlıca gidermenin gayreti içerisinde olduk. Tabi eş zamanlı yürütmek zorundasınız. Yani afetle mücadele zamanla mücadele hızlı bir şekilde orada aksiyon almak zorundasınız. Hızlı karar vereceksiniz ve hızlı uygulayacaksınız ki vatandaşın mağduriyeti en az seviyede olsun."
Depremlerden etkilenen illerdeki deprem konutlarının inşa süreci hakkında bilgiler veren Bakan Kurum, 11 ilin eşzamanlı olarak ayağa kaldırılacağını ve buna yönelik çalışmaların titizlikle sürdürüldüğünü açıkladı.
Afet bölgelerinde 127 bin bağımsız bölümün yapım sürecinin başlandığına dikkat çeken Bakan Kurum, inşa edilecek konutların kültürel yapıya uygun olacağının altını çizdi.
Bakan Kurum, şöyle konuştu:
"Bir taraftan arama kurtarma yapılırken bir taraftan da geçici barınma, iaşe, bakım, tedavi gibi tüm hizmetler verildi ve kalıcı konutlarla ilgili süreci başlattık. Biz hep vatandaşlarımıza depremden sonra bir yıl içerisinde şehirleri ayağa kaldıracak anlayışla çalışmalarımızı yürüttük. Burada da depremin üzerinden 15 gün geçti ilk sözleşmelerimizi yaptık, 46. günde temellerimizi attık ve 2,5 ay geçti ve şu an 127 bin bağımsız bölümün yapım süreci başladı. 44 gün sürmüş yapımı sizin de söylediğiniz gibi ilk köy konutlarımızın anahtarlarını Gaziantep'te, Kahramanmaraş'ta köylerimizde verdik. Aynı anlayışta ilk yılda 319 bin başladığımız Mayıs sonuna kadar başlamayı hedefliyoruz. Ardından 650 bin konutumuzun yapım sürecini illerimizin demografik yapısına oradaki kültürel yapıya uygun vatandaşlarımızın ne ihtiyacı varsa bölgenin iklimine ve zemine uygun olarak, en önemlisi ve en doğru teknikle inşa sürecini yürütüyoruz. Hem rezerv alanında hem de şehir merkezinde uygun yerleşim alanlarında inşallah hızlı bir şekilde oradaki kültürel değerlerimizi koruyacağız, onları merkeze alacağız. Ardından da 11 ilimizi eş zamanlı olarak ayağa kaldıracağız."
Depremlerden etkilenen illerdeki hasarlı, ağır hasarlı, yıkılmış veya acil yıkılacak binalara ilişkin konuşan Bakan Kurum, enkaz kaldırma çalışmalarının yüzde 84 seviyelerinde tamamlandığını açıkladı.
Bakan Kurum, "Enkaz kaldırma süreci yıkık ve acil yıkılacak binalarda yüzde 84 seviyelerine geldi. Orada da enkazlarımız kalkıyor hızlı bir şekilde. Enkaz kaldırıldıkça afetin büyüklüğünü de görebiliyorsunuz." dedi.
Kahramanmaraş merkezli depremlerden 11 ilde 14 milyondan fazla vatandaşın etkilendiğini belirten Bakan Kurum, depremlerin ulaşımı ve arama-kurtarma çalışmalarını da olumsuz etkilediğini söyledi.
Kara yollarında meydana gelen heyelan ve araç yoğunluğu nedeniyle deprem bölgelerine ulaşımın büyük oranda zora girdiğini, olumsuz hava koşulları nedeniyle hava yoluyla ulaşımın da güçleştiğini ifade eden Bakan Kurum, "Hamdolsun hızlı bir şekilde seferberlik anlayışıyla hem çadırlar kuruldu hem konteynır kentler kuruldu, prefabrik yapılarımızı yaptık, çelik yapılardan yaptık. Parkını yaptık, çocuklarımızın gideceği okullarımızı yaptık, gençlerimizin vakit geçireceği alanları yaptık." dedi.
Bakan Kurum, konuşmasını şöyle sürdürdü:
"11 il etkileniyor. 11 komşu ilden 14 milyon vatandaş etkileniyor hepsi komşu iller. Yardım götürebilmeniz için yolların açık olması gerekiyor, hava şartlarının uygun olması gerekiyor. İlk bir hafta bunların hepsi olumsuzdu. Biz Gaziantep'te enkaza ulaşabilmemiz, yardım götürebilmemiz için yolu kullanmamız lazım. O yollarda kaya düşmesi, heyelan var, yoğunluk var. Şanlıurfa - Adana otobanı da kısmi göçükler nedeniyle trafiğe kapatıldı. Mecburen trafik D-400 karayolundan aktı. Bu kez Şanlıurfa'dan gelen bütün trafik küçük bir ilçenin içerisinden geçiyor ve ilçenin başıyla sonu arasında 2 saatte gidebiliyorsunuz. Hava ikmali yapamıyorsunuz kar ve fırtına var. Hamdolsun hızlı bir şekilde seferberlik anlayışıyla hem çadırlar kuruldu hem konteynır kentler kuruldu, prefabrik yapılarımızı yaptık, çelik yapılardan yaptık. Parkını yaptık, çocuklarımızın gideceği okullarımızı yaptık, gençlerimizin vakit geçireceği alanları yaptık. En azından minimum şartlarda vatandaşlarımızın ihtiyaçlarını gidereceği her üniteyi yapmaya gayret gösterdik ve şu anda 127 bin bağımsız bölüme ulaştık. 11 ilde inşa süreci eş zamanlı olarak yürütülüyor."
Eş zamanlı olarak vatandaşlarımıza konutlarını etap etap teslim edeceğiz ki biz 6-7. ay itibariyle teslimlere de başlayacağımızı öngörüyoruz. Hızlı bir şekilde orayı inşa edeceğiz.
Akşam Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Mustafa Kartoğlu'nun "Haziran ayında apartman tipi mi konutlar teslim edilecek?" sorusunu cevaplayan Bakan Kurum, konutların kaba inşaatlarının hızlı bir şekilde ilerlediğini ve konutların tesliminin yıl sonuna kadar başlayacağını açıkladı.
Murat Kurum, konuşmasında şu ifadeleri kullandı:
"Depremin üzerinden yani Şubat ayı sonrasında 6-7 ayda teslimlerimiz başlayacak. Deprem konutlarımızın kaba inşaatları hızlı bir şekilde ilerliyor. Tüm tedarik zinciriyle ilgili üreticilerle konuştuk üreticileri topladık dedik ki biz hızlı bir şekilde 650 bin konut inşa edeceğiz. Dolayısıyla buradaki demiri, çimentosu, hazır betonu, tuğlası, sıvası, boyası, ne ihtiyaç varsa bu ihtiyaçları biz bu süreçte tedarik etmemiz gerekiyor. Herkes el ele verdik üretim kapasitelerinde hiçbir problem yok. İnşa sektörümüz çok iyi. Dünyanın neresine giderseniz gidin bu kadar kısa sürede devlet-millet seferber olup ayağa kalkamazsınız. Deprem bölgesinde 11 iliniz etkilenecek, 14 milyon vatandaş etkilenecek. İfade ettiğiniz gibi Hollanda'dan daha büyük bir alan ve hızlı bir şekilde ayağa kalkacaksınız. Kolay bir iş değil bu. Bu Türkiye'nin gücüdür. Bu 21 yıldır burada sayın Cumhurbaşkanımızın yönetim anlayışıdır ve bunun yansımasıdır. Bu iradenin sahaya yansımasıdır. O yüzden aynı Elazığ, Malatya, İzmir'de olduğu gibi, Kastamonu'da Bartın'da Trabzon'da Rize'deki sellerde olduğu gibi Antalya, Muğla yangınlarında olduğu gibi vatandaşımıza sözümüzü tutacağız ve 11 ilimizi hep birlikte ayağa kaldıracağız."
Star Gazetesi Yazarı Fadime Özkan'ın "Hala canımız yanıyor ama büyük bir korkumuz daha var: İstanbul. Hem 16-17 milyon nüfusuyla hem sanayisi, akademisi, iş merkezleri, tarihi eserleriyle Türkiye'nin kalbi aslında. Dolayısıyla İstanbul'a ilişkin büyük bir deprem beklentisi de var. 1999 depreminden bu yana o korkuyu yaşıyoruz. Uzmanların da uyarıları var. Orayı yaparken burayı da güçlendirmek gerekiyor. Siz çok önemli ve heyecan verici bir projeye başladınız, yarısı bizden kampanyasıyla. O konunun detaylarını bizimle paylaşır mısınız?" sorusunu cevaplayan Bakan Kurum, İstanbul'da 200 bin konutun tamamen rızayla yerinde yapıldığını, 100 bin konutun da rezerv alana taşınacağını açıkladı.
Bakan Kurum, şöyle konuştu:
"Fadime Hanım, bizim birinci önceliğimiz deprem bölgemiz. Deprem bölgemizin yeniden ayağa kalkması. Ardından da şöyle son bir asra baktığımızda ülkemizde 130 bin kardeşimizi, vatandaşımızı bu depremlerde kaybettik. Ülkemizin nüfusunun yüzde 70'den fazlası deprem bölgelerinde yaşıyor. Biz istiyoruz ki başka ocaklara ateş düşmesin, başka anneler-babalar ağlamasın. Bu anlayışla İstanbul'da bayramın birinci günü Sayın Cumhurbaşkanımız Gaziosmanpaşa'da müjdeyi verdi. Çünkü Gaziosmanpaşa'nın bir önemi var ilk kentsel dönüşüm, deprem konutlarımızı biz 2012 yılında yine Gaziosmanpaşa'da temellerini atmış ve seferberliğimizi oradan başlatmıştık. Bakanlık olarak TOKİ ile yaptığımız özel sektörümüz ve belediyelerimizle yaptığımız seferberliğin başlangıcı orasıdır. Bu kapsamda bugüne kadar 3.3 milyon konutumuzun dönüşümü sağlandı."
Akşam gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Mustafa Kartoğlu'nun CHP Genel Başkanı ve Millet İttifakı'nın cumhurbaşkanı adayı Kemal Kılıçdaroğlu'nun kentsel dönüşüme ve TOKİ'ye yönelik iddialarına yönelik "Hangi verilere dayanıyor olabilirler?" sorusuna açıklık getiren Bakan Kurum, sözlerini şu şekilde sürdürdü:
"Bunları hiçbir dayanağı yok. Her söylemde olduğu gibi tamamen algılar, iftiralarla milletimizi yanlış yönlendirmek. Sayın Kılıçdaroğlu bugüne kadar hiç TOKİ'nin inşaatlarına gitmiş mi, TOKİ'de oturan vatandaşların bir kez olsun çayını içmiş mi? Bir sor ya, bir ziyaret et. Ağızlarına TOKİ'yi doladılar, "TOKİ şöyle kötü, TOKİ böyle kötü" diye. Deprem bölgesinde 143 bin konutumuz dimdik ayakta. Bir tane vatandaşımızın burnu bile kanamadı. Düne kadar TOKİ'yi ağızlarına almaya imtina ediyorlardı. Şimdi TOKİ demeye başladılar. 1984'ten 2002 yılına kadar TOKİ, 43 bin konut yaptı. Biz, 2002'de Sn. Cumhurbaşkanımızın sosyal devlet anlayışıyla, 81 ilde 1 milyon 200 bin konut üretiyoruz. 1 milyon 200 bin nerede, 43 bin nerede? Hep yalan, iftira, bahane. Tek yaptıkları bu. "Sana söz" diyorlar. Ya sen verdiğin sözleri tutmadın ki, 4 koca yıl geçti Ankara'da, İstanbul'da, İzmir'de göremedik o baharı. Ne gördük? Yolda kalan otobüs, karda kapanan yollar, verilen sözlerin tutulmadığını gördük. Her şeyi gördük ama eser, hizmet göremedik. 15 Mayıs'tan sonra milletimiz Sn. Kılıçdaroğlu'nu, siyasetin tozlu sayfalarına yerleştirecektir. Biz hiçbir zaman yapamayacağımız sözleri vermedik. Sn. Cumhurbaşkanımız bu konuda çok hassastır. 21 yılda bu ülkeye çağ atlatan birisine mi inanırsınız, yoksa meydanlarda söyleyip, söz verip o sözleri tutmayana mı inanırsınız? İnşallah 14 Mayıs'ta milletimiz gereken cevabı, Sn. Kılıçdaroğlu ve etrafındakilere net bir şekilde verecektir."
Bakan Kurum, şöyle konuştu:
"Bunu biliyor sözünün tutulduğunu biliyor. Biz boş vaatler vermiyoruz. Tutamayacağımız vaatler vermiyoruz. Senin referansın ne olur yaptıkların olur. Yaptıkların yapacaklarının teminatıdır. Senin yaptıkların ortada. SSK'yı nasıl yönettiğini tüm Türkiye biliyor. Belediyeler diyorsun ki 4 yıl bahar gelecek yok çiçekler açacak e çiçek de göremedik bahar da göremedik hizmet de göremedik. Vatandaş nasıl inansın neye güvensin. Biz diyoruz ki İstanbul finans merkezi ile ekonomik bağımsızlığını daha da güçlendirsin dünyanın ilk 10 ekonomisi arasına girsin diyoruz. Kılıçdaroğlu ne diyor, "Biz seçim sonrası İMF'nin kapısına dayanacağız, yurt dışındaki tefecilerden borç alacağız" diyor. Biz de Finans Merkezi inşa ediyoruz diyoruz ki burası finansın merkezi olsun 50 bin gencimiz istihdam edilsin hem ülkemize hem yakın Avrupa ve Ortadoğu'ya hizmet etsin diyoruz."
Star Gazetesi Yazarı Fadime Özkan'ın "Tüm bu kentsel dönüşüm olurken deprem bölgesindeki geçici konutlarda kalmak istemeyenler, ülkenin başka şehirlerine geçici olarak gelen vatandaşlarımızın da konut azlığı nedeniyle kiraların arttığı ya da ev sahiplerinin daha fazla kazanma hissiyle kiraları artırdığı bir durum söz konusu. Vatandaş da haliyle bundan dert yanıyor. Bu fahiş kira artışını engellemek konusunda nasıl bir tutumunuz var?" sorusunu cevaplandıran Bakan Kurum, "Benim beklentim şu: 15 Mayıs'tan sonra her şey normale dönecek. Sayın Cumhurbaşkanımızla birlikte biz yola devam diyeceğiz yatırımcılarımız yeniden ülkeye gelmeye başlayacak çünkü istikrarı görecek güveni görecek." dedi.
Bakan Kurum, sözlerini şu şekilde sürdürdü:
"Biz geçen yıl salgın sürecinin etkileriyle birlikte tedarik zincirinin durması, dünyadaki bütün ülkelerin tarihlerinde görmediği enflasyonları yaşaması ve bu sebepten ötürü de arz talep dengesinin bozulduğu süreçte kira artışlarına ilişkin bir düzenleme yaptık. Dedik ki bu geçici bir süreç. Yani, üretim normale dönünce arz talep dengesi oturunca piyasa normalleşecek ve bu geçici süreçte biz ev sahibi kiracı ilişkisinde hem ev sahibimizi hem de kiracımızı mağdur etmeyecek bir düzenleme hayata geçirdik. 2023'ün temmuz ayına kadar da bu düzenleme geçerli. Maksimum kira artış oranını yüzde 25 yapabilirsiniz bu manada da ev sahipleriyle ilgili vergisel avantajlardan tutun da işte bütün bu çerçevede bir bütün olarak baktık ve bir düzenleme hayata geçirdik. Buna ilişkin de başka tedbirler aldık. 7. aya kadar kira artış maksimum yüzde 25 yapılabilir dedik. Ve, burada kiracılarımıza hani kötü niyetli istisnaları dışarıda bırakıyoruz. Dedik ki el ele verelim bu süreci geçici ve temmuz ayına kadar fedakarlık yapalım hepimiz devletimiz de yapsın. Kiracı kardeşimiz de sonuçta kiracı imkanları kısıtlı onlara yardımcı olacağız. Bütün sektörlere pandemi sürecinde hepsine destek olduk. Böyle bir düzenleme yaptık ve benim beklentim şu. 15 Mayıs'tan sonra her şey normale dönecek. Sayın Cumhurbaşkanımızla birlikte biz yola devam diyeceğiz yatırımcılarımız yeniden ülkeye gelmeye başlayacak çünkü istikrarı görecek güveni görecek."