Bakan Kurum Duyurdu: Vaniköy'deki Kaçak Yapının Yıkımı Tamamlandı! İBB'yi Uyardı!

Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Murat Kurum, Vaniköy'de bulunan kaçak inşaatın yıkıldığını duyurdu. İBB'ye uyarıda bulunan Bakan Kurum, İzmir Körfezi hakkında açıklamalarda bulundu.

07.09.2024-11:16 - (Son Güncelleme: 07.09.2024-12:09) Bakan Kurum Duyurdu: Vaniköy'deki Kaçak Yapının Yıkımı Tamamlandı! İBB'yi Uyardı!

Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Murat Kurum, Habertürk'te canlı yayınlanan "Özel Röportaj" programında gündeme ilişkin soruları yanıtladı.

''İstanbul Boğazı'nda Çevre Katliamı''

İstanbul Vaniköy'de Boğaziçi Öngörünüm Bölgesi'nde bulunan villanın kaçak inşaatı üzerine sorulan soruya ''dünyanın incisi'' olarak adlandırılan İstanbul Boğazı'nda bir çevre katliamının yaşandığını söyledi.

Kaçak Yapı İBB Tarafından Görmezden Gelinmiş

Bakan Kurum, Boğaziçi'ndeki yetkinin İBB Boğaziçi İmar Müdürlüğü'nde olduğunu belirterek,  "Buraya basit tadilat izni vermişler. '90 gün sürede bu basit tadilatı yapın.' demişler. Bu arada gitmişler, gelmişler, o kaçak yapıları, kesilen ağaçları görmemişler. Kamuoyuna yansımış, günlerce kamuoyunda tartışılmış, 'Buraya kaçak yapı yapılıyor, ağaçlar kesiliyor, çevre katliamı var ve buna ilişkin hiç kimse tedbir almıyor.' denilmiş. Buna rağmen görmezlikten gelinmiş ki yetki Boğaziçi İmar Müdürlüğü'nde. Biz de görür görmez hemen 'Burada bir kaçak yapı inşaatı, ağaçların kesilmesi söz konusu.' diye Boğaziçi İmar Müdürlüğünü yazılı, sözlü uyarıyoruz. Diyoruz ki 'Bu plan dışında, basit tadilat gerektiren bir iş değil. İmar planına, Boğaziçi Yasası'na uygun değil. Burada acilen tedbir alın ve bu kaçak binaların yıkımını gerçekleştirin, müsaade etmeyin.' diyoruz." açıklamasında bulundu.

Bakan Kurum, 1 ay önce yazılı uyarıyı ilettiklerini, "Yıkın, ağaçların kesilmesine müsaade etmeyin."  çağrılarına rağmen harekete geçmediklerini, kaçak inşaatı da Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği İl Müdürlüğü ekiplerinin durdurduğunu ve belediyeye yazı yazılarak, suç duyurusunda bulunulduğunu aktardı. Ayrıca kaçak inşaatın yıkılması için süre tanıdıklarını buna rağmen yetkili kişilerin ilgilenmediğini belirtti.

Bakan Kurum İBB'yi Uyardı

Bakan Kurum, ''Bir soruşturma başlatacak mısınız?'' sorusuna,  "Bunlar suçüstü yakalandılar, çok açık söylüyorum. Bu basit tadilat değil." dedi. İBB'yi uyaran Kurum, "Boğaz'da bunun onlarca örneği var. İBB'yi uyarıyorum, Boğaz'da kaçak yapı varsa yapılmasına müsaade etmeyin. Varsa yapılan, durdurun ve o kaçakların yıkımını gerçekleştirin." dedi.

''Boğaz'ın Talan Edilmesine Müsaade Etmeyeceğiz''

Kurum, bu şekilde İstanbul'da yapılan ya da inşaatı devam eden kaçak yapıların olup olmadığı sorusuna ise, "Arkadaşlar çalışıyor. Bütün Boğaz'da imara aykırı ne varsa gidip tespitlerimizi yapıyoruz. Bu tespitler çerçevesinde de gereken işlemi yapacağız. Buradan uyarmış olalım. Kendilerini göreve davet ediyoruz. Mevcut görevlileri, Boğaziçi İmar Müdürlüğünün, İstanbul Büyükşehir Belediyesinin yetkisi sınırları içerisinde olan işle alakalı lütfen 'oyuncak' diye tabir ettikleri İstanbul Boğazı'na sahip çıksınlar. Onlar çıkmazsa biz Boğaz'ın talan edilmesine müsaade etmeyeceğiz." değerlendirmesinde bulundu.

Yıkım Tamamlandı

Bakanı Kurum, Vaniköy'deki izinsiz inşaatın yıkımındaki son duruma ilişkin de "Akşam saatlerinde yıkım tamamlandı. Bundan sonra sökülen ağaçların yeniden dikilmesi ve orada tahribatın giderilmesi adına peyzajların düzenlenmesi bir de o molozların dışarıya çıkarılması işi var. Onları da İl Müdürlüğümüz takip edecek." bilgisini paylaştı.

Ekrem İmamoğlu İle Görüştüler Mi?

İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu ile görüşüp görüşmediği sorusunu yanıtlayan Bakan Kurum, "Ne zaman arasa İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı cebimden bana ulaşmıştır. Yine ulaşır, ne zaman arasa da açarım. (Bakan olduktan sonra) Aradı, 'görüşelim' dedi. Görüşeceğiz, davet edeceğiz kendisini. Bizim görüşmeme gibi bir durumumuz yok. Önümüzdeki haftalarda çağıracağız, görüşeceğiz." dedi.

İzmir Körfezi'nde Son Durum

Murat Kurum, İzmir Körfezi'nde yaşanan balık ölümlerinin ardından bakanlık ekiplerinin bölgeye sevk edildiğini ve 

ÜBİTAK gemisiyle körfezden numuneler alındığını, ekiplerin iç, orta ve dış körfezden numuneler alarak denizin durumunu anlamak adına çalışma yürüttüğünü söyledi.

Kurum, "İzmir Körfezi bitmek üzere. Bu tabloyu görür görmez de hemen böyle bir toplantı yapma ihtiyacını hissettik. Bilim insanlarımızı, sivil toplum kuruluşlarımızı, ilgili ilçe belediyelerimizi, Büyükşehir Belediyemizi de davet ettik. Dedik ki 'Burada bir bilim kurulu oluşturalım, bu bilim kurulu bilimsel anlamda çalışsın ve önerilerini, fikirlerini de kanunun, yönetmeliğin tarif ettiği şekliyle hangi kurumu tarif ediyorsa, hangi kurumun yetkisindeyse sorumluluklarını yazalım." diye konuştu.

Toplantıya Cemil Tugay Katılmadı

Bakan Kurum, İzmir ile ilgili gerçekleştirdikleri toplantıya, İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Cemil Tugay'ın katılmadığını aktararak,  "O Dünya Sağlıklı Kentler Birliği Toplantısı'na gitmiş Türkiye'yi, İzmir'i temsilen. (Toplantıya) Başkan vekili arkadaş katıldı. Enteresan, İzmir Körfezi ölmek üzere, bitiyor ve İzmir Büyükşehir Başkanı sağlıklı kentler konferansına gidiyor. İzmir'e bakış açısını aslında net şekilde anlatıyor bu durum." dedi.

'' İzmir Büyükşehir Belediyesi, körfezi bir foseptik çukuru gibi kullanmış''

"Şu an olması gereken oksijen seviyesi, bir balığın, canlının orada yaşayabilmesi için 4,5 miligram litre ki normal şartlarda 6 olması lazım. Bizim ölçümlerimize göre, iç körfezin liman bölgesinde oksijen sıfır. Canlı yaşamaz. Zaten kokuyor, çamuru da görebiliyorsunuz. Amonyak değeri olması gerekenden 50 kat fazla. İçinde bir sürü zararlı maddeler var. Dip çamuru artık körfezi doldurmuş. Tabiri caizse İzmir Büyükşehir Belediyesi, körfezi bir foseptik çukuru gibi kullanmış bugüne kadar. 2002'den beri de atık su arıtma tesisiyle ilgili yeni bir yatırım yok."

Şu anki atık su arıtma tesisinin kapasitesinin 605 bin metreküp olduğunu, gelen atık suyun ise 700 bin metreküpün üzerinde olduğunu vurgulayan Kurum, "Yani her gün 100-150 bin metreküp atık suyu denize bırakıyorlar. Çiğli Atık Su Arıtma Tesisi tam kapasiteli çalışmıyor. 'Büyük Kanal Projesi' diye millete anlattıkları bir projede yağmur suyu ve kanalizasyon hatları beraber yapılmış, ayrılmamış ve doğrudan denize bırakılıyor. Buraya gelen 7 dere var. Derelerden 1'i sadece Tarım Bakanlığı sorumluluğunda, gerisi büyükşehir sorumluluğunda. Hiçbirini ıslah etmemişler." ifadesini kullandı.

İzmir Körfezi İle İlgili Ne Yapılacak?

İzmir Büyükşehir Belediyesi'nin İzmir Körfezi ile ilgili bundan sonra nasıl hareket edeceği sorusu üzerine Bakan Kurum şöyle cevap verdi:

"(İzmir Büyükşehir Belediyesi) Sorumluluğunu yerine getirecek. Biz bilim insanlarımızla çalışacağız. Bilim insanlarımız bize, eylülün sonuna kadar acil eylem planı çıkaracaklar. Ekimin sonuna kadar da kalıcı çözümleri ortaya koyacaklar. Bu eylem planları çerçevesinde atık su arıtma tesisinin kapasitesi artırılacak, derelerin ıslahı yapılacak, yağmur suyu ve kanalizasyon hatlarının ayrılması gerekiyor. (Bunları) Büyükşehir yapacak, asli görevi. Yapmazsa her türlü hukuki süreci başlatırız, cezai işlem, suç duyurusu dahi. Ben ne yapacağım? İzleyeceğim, denetleyeceğim, yol göstereceğim, takip edeceğim, evsel atıklardan kaynaklı kirliliğin takibini yapacağım ve bize, ilgili bakanlıklarımıza bir sorumluluk, görev kanunun emrettiği şekilde varsa biz de elimizi taşın altına koyacağız ama yetkiden kaçmak, sorumluluk üstlenmemek yok." dedi.

YORUM YAZ..
Modal