Bakan Kacır TOGG için Tarih Verdi: 4X4 modeli geliyor

Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mehmet Fatih Kacır, yerli otomobil TOGG’un 4X4 modelinin geleceği tarihi açıkladı. İşte detaylar…

30.07.2024-11:13 - (Son Güncelleme: 30.07.2024-11:13) Bakan Kacır TOGG için Tarih Verdi: 4X4 modeli geliyor

Yerli ve milli imkanlarla üretilen TOGG’un 4X4 modeli için tarih verildi. Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mehmet Fatih Kacır, A Haber'de katıldığı programda gündeme dair önemli açıklamalarda bulundu. Kacır, Türkiye'nin yüksek teknoloji alanında büyük bir atılım yapacağını belirtti.

Türkiye, küresel bir teknoloji üretim merkezi olacak

Bakan Kacır, Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın geçtiğimiz Cuma günü yaptığı tarihi açıklamaya dikkat çekti. Türkiye'nin 2030 yılına kadar yaklaşık 30 milyar dolarlık bir yatırımla küresel düzeyde bir yüksek teknoloji üretim merkezi olacağını duyuran Kacır, bu hedefin HIT 30 adıyla anılacağını belirtti. Türkiye'nin son 22 yılda sanayi ve teknoloji alanında büyük bir ivme kazandığını vurgulayan Kacır, Organize Sanayi Bölgeleri (OSB) sayısının 191'den 361'e yükseldiğini ve 43 endüstri bölgesi kurulduğunu söyledi. Sanayide çalışan sayısının 3 milyon 900 binden 6 milyon 700 bine çıktığını ifade etti.

Otomobil üretiminde Avrupa birincisiyiz

Türkiye'nin otomobil üretiminde Avrupa'da 3., ticari araç üretiminde ise 1. sırada olduğunu belirten Kacır, beyaz eşya üretiminde ise Avrupa'da 1., dünyada ise 2. sırada yer aldıklarını söyledi. 2021 yılında 3 milyon civarında olan yıllık otomobil üretiminin 1 milyon 450 bine, beyaz eşya üretiminin ise 6 milyon 700 binden 32 milyonun üzerine çıktığını belirtti.

Dünyanın dördüncü sanayi devrimi olarak adlandırılan büyük bir değişimden geçtiğini belirten Kacır, otomotiv sektörünün hızla dönüştüğünü, elektrikli ve otonom araçların yaygınlaştığını söyledi. Türkiye'nin bu alanda önemli bir adım attığını vurgulayan Kacır, Türkiye'nin otomobili TOGG'un elektrikli ve akıllı otomobil olarak yollara çıktığını hatırlattı.

Bakan Kacır TOGG için Tarih Verdi: 4X4 modeli geliyor

TOGG üretim kapasitesi yıllık 1 milyon olacak

TOGG'un üretim sürecinde karalama çalışmalarının sürdüğünü belirten Kacır, elektrikli araçlar konusunda daha fazla adım atmaları gerektiğini söyledi. 5 milyar dolarlık bir kaynakla Türkiye'de elektrikli araç üretim kapasitesini yılda 1 milyona çıkarmayı hedeflediklerini açıkladı.

HİT-30 programı hakkında

Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın geçtiğimiz hafta HİT-30 programının çağrılarını ilan ettiğini belirten Kacır, bu program kapsamında elektrikli araçlar, batarya, çip, güneş enerjisi, rüzgar enerjisi ve küresel markaların AR-GE merkezlerinin bulunduğunu söyledi. Hiperölçekli veri merkezleri, biyoteknolojik ilaçlar ve üretim robotları ile ilgili çağrıların da önümüzdeki dönemde yapılacağını belirtti.

Batarya üretiminde de büyük hedefler belirlediklerini ifade eden Kacır, Türkiye'nin yıllık 80 gigavat saat batarya üretimi oluşturmayı hedeflediğini belirtti. Bu bataryaların hem Türkiye'deki elektrikli araçlarda kullanılacağını hem de Avrupa'ya ihraç edileceğini söyledi.

2025 TOGG'un yılı olacak

2025 yılının TOGG'un yılı olacağını belirten Kacır, yerli üretimle çip ithalatını bitireceklerini ve önümüzdeki ay TOGG 4x4 üretimine başlanacağını açıkladı.

Kürşat Muratcan Kılıç
muratcankilic@haber365.com.tr
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

En Çok Okunanlar

Modal