Bakan Kacır hedeflerini duyurdu: ’Hedefimiz uzay limanı kurma projesidir’

Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mehmet Fatih Kacır, "Uzay teknolojisi alanındaki çalışmalara yoğun bir şekilde devam edilerek, önümüzdeki 10 yıl içerisinde bölgede ve dünyada uzay ekosisteminin önemli oyuncularından biri olunması hedefine doğru kararlı adımlarla ilerlenmektedir" - "Öncelikli hedeflerimiz, uzaya uydu sistemleri götürebilecek roket sistemleri vasıtasıyla uzaya bağımsız erişim sağlamak ve uzay limanı kurma projesidir" dedi.

19.02.2024-11:47 - (Son Güncelleme: 19.02.2024-11:47)

DEVA Partisi Mersin Milletvekili Mehmet Emin Ekmen'in milli uzay programı konusundaki sorularına yanıt veren Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mehmet Fatih Kacır, 

Bakan Kacır, son yıllarda uzay alanında önemli gelişmelerin yaşandığını belirterek, 2018'de Türkiye Uzay Ajansı'nın (TUA) kurulması ve 2021'de Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan tarafından açıklanan Milli Uzay Programı ile Türkiye'nin uzay çalışmalarının daha da önem kazandığını ifade etti. Ayrıca, Türkiye'nin ilk astronotu Alper Gezeravcı'nın 19 Ocak'ta Uluslararası Uzay İstasyonu'na gönderilerek, ülkemizin ilk insanlı uzay operasyonlarına katıldığına dikkat çekti ve Türkiye'nin uzay çalışmalarında önemli bir aşamayı başarıyla tamamladığını gösterdiğini belirtti.

Yerlileşme ve geliştirme çalışmaları yapıyoruz

AA’da yer verilen habere göre; TÜRKSAT'ın haberleşme uyduları ile GÖKTÜRK uzaktan algılama uydularının sabit yörüngede faaliyet gösterdiğini söyleyen Bakan Kacır, sözlerini şu ifadelerle sürdürdü:

"Kendi ürettiğimiz TÜRKSAT 6A uydusunun 2024 yılı içinde fırlatılıp yörüngesine yerleştirilmesi planlanmaktadır. 2017 yılında başlanan metre altı çözünürlüğe sahip yerli ve milli ilk gözlem uydusu İMECE Projesi vasıtasıyla ise sıfırdan yer gözlem uydusu ve yer istasyonu alt sistemlerini tasarlayıp üretebilecek kabiliyete sahip ülke konumuna gelinmiştir. Ayrıca gelecekteki gözlem ve haberleşme uydularının yurt içinde üretilmesine yönelik kritik bir altyapı olan Uydu Montaj, Entegrasyon ve Test Merkezi kurulmuştur. Önümüzdeki dönemlerde küp uydu geliştirme faaliyetlerine devam edilmesi de planlanmakta, uydu itki sistemleri ve diğer alt sistemler üzerine yerlileştirme ve geliştirme çalışmaları yapılmaktadır."

Mehmet Fatir Kacır

Bakan Kacır, yerli uyduların uzaya fırlatılmasını sağlamak amacıyla yurt içi ve yurt dışı ortaklıklarla çalışmaların devam ettiğini belirtti. Milli Uzay Programı çerçevesinde yürütülen "Ay Projesi" kapsamında yerli ve milli Hibrit İtki Sistemleri, uçuş bilgisayarı ve çeşitli yerli uydu ekipmanlarının tasarım ve geliştirme çalışmalarının sürdüğünü ifade etti. Ayrıca, gözlem ve haberleşme uydu projelerinden elde edilen bilgi ve tecrübenin "Ay Projesi"ne aktarılacağını vurguladı. Bakan Kacır, bu yıl içinde kurulması planlanan Uzay Havası Uygulama Merkezi ile TÜBİTAK Ulusal Gözlemevi ve Doğu Anadolu Gözlemevi'nin entegre edilerek tek bir ulusal araştırma alt yapısı haline getirildiğini de açıkladı.

Karanlık Gökyüzü Parkları inşası başladı

Sanayi ve Teknoloji Bakanı Kacır, uzay farkındalığını artırmak ve insan kaynağını geliştirmek amacıyla TEKNOFEST, bilim şenlikleri, kariyer fuarları gibi projeler ve etkinlikler düzenlediklerini belirtti. Ayrıca, çeşitli illerde gökyüzü gözlemlerini kolaylaştırmak için "Karanlık Gökyüzü Parkları"nın inşasına başlandığını açıkladı. Milli Eğitim Bakanlığının programı kapsamında Türkiye Uzay Ajansı tarafından uzay konusunda ihtiyaç duyulan alanlarda eğitim almaları için yurt dışına öğrenci gönderildiğini de ifade etti. Bakan Kacır, Türkiye'nin uzay konusundaki öncelikli hedeflerini, uzaya uydu sistemleri götürebilecek roket sistemleri vasıtasıyla uzaya bağımsız erişim sağlamak ve uzay limanı kurma projeleri olarak açıkladı. Türk sanayi ve teknoloji ekosistemini güçlü şekilde destekleyip yönlendirmeye devam ederek, Türkiye'nin uzay ekosisteminin önemli bir oyuncusu olma hedefine doğru kararlı adımlarla ilerleneceğini ifade etti.

Kürşat Muratcan Kılıç
muratcankilic@haber365.com.tr
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Modal