Bakan Işıkhan'dan emeklilere büyük müjde: Yeni destek ve indirimler geliyor!

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Işıkhan, emeklilere yönelik yeni hizmet ve desteklerin müjdesini verdi. Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) yeni bir hizmet modeli ile artık sadece maaş ve ikramiye ödeyen bir kurum olmanın ötesine geçecek, emeklilere sağlık hizmetlerinden sosyal faaliyetlere kadar geniş bir yelpazede hizmet sunacak. Yeni düzenlemeler arasında, emeklilerin taleplerini doğrudan iletebilecekleri bir iletişim platformu ve "emekliler.gov.tr" internet sitesi bulunuyor.

18.05.2024-09:40 - (Son Güncelleme: 18.05.2024-11:52) Bakan Işıkhan'dan emeklilere büyük müjde: Yeni destek ve indirimler geliyor!

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Işıkhan, emeklilere yönelik imkanların çeşitlenerek artacağı bir sürecin başladığını duyurdu. Işıkhan, Sosyal Güvenlik Kurumu'nu (SGK) yeni bir hizmet modeline taşıdıklarını belirterek, artık SGK'nın sadece maaş ve ikramiye ödeyen teknik bir kurum olmaktan çıkıp, sosyal açıdan da emeklilere hizmet verecek bir yapıya dönüştüğünü ifade etti.

Yeni hizmet modeli: SGK artık daha sosyal

Bakan Işıkhan, SGK'nın yeni hizmet modeli hakkında şu bilgileri verdi: "SGK'yı emeklilerimizin hayat kalitesini artıracak arz odaklı hizmetlerle dinamik bir yapıya kavuşturuyoruz. Bu model kapsamında emeklilerimize yönelik sağlık hizmetlerinden sosyal faaliyetlere kadar geniş bir yelpazede hizmetler sunulacak."

Emekliler platformu ve yeni dijital çözümler

Yeni model kapsamında, emeklilerin taleplerini ve beklentilerini doğrudan iletebilecekleri bir iletişim platformunun kurulacağını açıklayan Işıkhan, "Emekliler tek telefonla SGK danışmanlarına ulaşabilecek" dedi. Ayrıca, emeklilere yönelik yeni hizmetlerin duyurulması için "emekliler.gov.tr" internet sitesi kısa sürede erişime açılacak.

570 ilaç kapsama alanında

Işıkhan, Sağlık Uygulama Tebliği (SUT) ile vatandaşların tedavileri karşılığında SGK'nın hastanelere ödediği tutarlarda yüzde 50 ila yüzde 75 arasında artış gerçekleştiğini belirterek, "Son bir yılda geri ödeme listemizi genişleterek 128'i kanser ilacı olmak üzere toplam 570 ilacı geri ödeme kapsamına aldık. Böylece geri ödeme listelerimizde yer alan ilaç sayımızı 8 bin 457'ye çıkardık" dedi.

Aile hekimlerinden raporlu ilaçlar

Bakan Işıkhan, hastanelerdeki yoğunluğu azaltmak ve raporlu hastaların işini kolaylaştırmak amacıyla aile hekimlerinin reçete edebildiği ilaçların sayısını artıran yeni bir düzenleme yapıldığını söyledi. "Yaklaşık 2 milyon vatandaşımızın faydalanabileceği bu düzenleme ile kronik Hepatit B ve D tedavisinde, diyabet tedavisinde, kardiyoloji alanında kullanılan ilaçlar, ilgili sağlık raporlu hastalarımız tarafından hastanelerde sıra beklemeden aile hekimlerine yazdırılabilecek" dedi. Hekimlerin en fazla 5 aylık ilaç reçete edebildiğine işaret eden Işıkhan, "Yeni düzenlemeyle raporu düzenleyen hekim tarafından bir yıla kadar reçete edilebilecek ve hastalarımız ilaçlarını 3'er aylık dozda sözleşmeli eczanelerden temin edebilecekler" diye ekledi.

SGK Co-Pilot uygulaması

Dijital dönüşüme dikkat çeken Bakan Işıkhan, "SGK Co-Pilot (Destek Pilot) uygulamasıyla kayıp-kaçak, suiistimal, anomali tespiti, veriyle karar alma, risk odaklı denetim, akıllı asistan, veriyle tahmin modelleme uygulamaları etkinleştirilecek. Bu proje kapsamında, sağlık geri ödeme fatura maliyetlerinin düşürülmesi ve iş gücünün verimli kullanılması hedeflenmektedir" dedi.

Emeklilere ücretsiz konaklama ve alışveriş indirimleri

Bakan Işıkhan, emeklilere yönelik yeni hizmetlerin birçok paydaşın desteğiyle hayata geçirileceğini belirterek, emeklilerin hayatını kolaylaştıracak desteklerden bazılarını şöyle sıraladı:

  • Kredi ve Yurtlar Kurumu bünyesinde yaz aylarında uygun olan yurtlar, bir aylık dönemde emeklilerin ücretsiz kullanımına açılacak.
  • Gençlik ve Spor Bakanlığı, bünyesindeki tesisleri ücretsiz olarak tüm emeklilere açacak.
  • Emekliler, tüm illerde kamuya ait misafirhane, öğretmenevleri, sosyal tesis ve konukevlerinden yüzde 15 indirimli faydalanabilecek.
  • Sendikaların misafirhanelerinde ve sosyal tesislerinde emeklilere özel indirimler sağlanacak.
  • PTTcell tarafından emeklilere özel Emekli Paketi oluşturulacak.
  • PTT Kargo'da emeklilere özel indirim sağlanacak.
  • TCDD'de yıl boyunca ana hat trenlerinde emeklilere yüzde 10 indirim uygulanacak.
  • YÖK ile işbirliği kapsamında Kuşaklararası Dayanışma ve Aktif Yaşlanma temelli 3. Yaş Üniversitesi yaygınlaştırılacak.
  • Yerli ve milli ödeme sistemi olan Troy ile bankalarla yapılan protokol çerçevesinde emekli kartları aracılığıyla fatura ödemelerinde, eczane ve market harcamalarında, giyim mağazalarında belirlenen üst limit dahilinde indirimler tanımlanacak.

Bu yeni düzenlemelerle emeklilerin yaşam kalitesinin artması ve günlük hayatlarının kolaylaşması hedefleniyor. Bakan Işıkhan, bu kapsamda çalışmaların hız kesmeden devam edeceğini belirtti.

Mihrab Kurt
mihrabkurt@haber365.com.tr
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Modal