Bakan Işıkhan, emeklilerle ilgili önemli kararı açıkladı: Sağlıkta kolaylık ve sosyal hizmetlerde yenilikler

Türkiye'de emeklilerin yaşam kalitesini artırmak ve sağlık hizmetlerine daha kolay erişimini sağlamak amacıyla önemli kararlar alındı. Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Prof. Dr. Vedat Işıkhan, emeklilerin sağlık hizmetlerine erişimini kolaylaştıracak ve sosyal hizmetlerde yenilikler getirecek kararları kamuoyuyla paylaştı.

17.05.2024-13:05 - (Son Güncelleme: 17.05.2024-13:05) Bakan Işıkhan, emeklilerle ilgili önemli kararı açıkladı: Sağlıkta kolaylık ve sosyal hizmetlerde yenilikler

Bakan Işıkhan'ın açıklamalarına göre, raporlu kronik Hepatit B ve D, diyabet ve kardiyoloji ilaçları artık aile hekimleri tarafından yazılabilecek. Bu kararın, raporlu ilaç kullanan hastaların hastanelerdeki yoğunluğunu azaltarak işlerini kolaylaştırması ve Sağlık hizmetlerine daha hızlı erişimini sağlaması hedefleniyor.

Bakan Işıkhan, bu düzenlemeyle birlikte 2 milyon raporlu ilaç kullanan vatandaşın sağlık hizmetlerinden daha etkin bir şekilde faydalanabileceğini belirtti. Kronik Hepatit B ve D, diyabet ve kardiyoloji ilaçlarının artık aile hekimleri tarafından reçete edilebilmesi, hastaların hastanelerde sıra beklemeksizin ilaçlarını temin edebilmelerine olanak tanıyacak. Ayrıca, yeni düzenlemeyle hekimler tarafından reçete edilebilecek ilaç miktarında da önemli bir artış sağlanacak ve hastaların hekime tekrar başvurmadan ilaçlarını daha uzun süre temin etmeleri mümkün olacak.

Bakan Işıkhan'ın açıklamalarına göre, bu yeni düzenleme sayesinde yaklaşık 2 milyon vatandaşın sağlık hizmetlerinden daha etkin bir şekilde faydalanabileceği öngörülüyor. Ayrıca, hastanelerdeki yoğunluğun azalmasıyla birlikte sağlık sistemine olan yükün de hafifletilmesi amaçlanıyor.

Yeni hizmet modeli

Bakan Işıkhan, Sosyal Güvenlik Haftası kapsamında yaptığı açıklamalarda, Sosyal Güvenlik Kurumu'nun (SGK) yeni bir hizmet modeline taşınacağını da belirtti. SGK'nın artık sadece maaş ve ikramiye ödeyen bir kurum olmadığını ifade eden Bakan Işıkhan, kurumun emeklilere yönelik sosyal hizmetler sunacağını ve gerçek anlamda emeklileri SGK'nın paydaşı yapacaklarını vurguladı.

Bakan Işıkhan, SGK'nın emeklilere yönelik sağlık hizmetlerinden sosyal etkinliklere kadar geniş bir yelpazede hizmetler sunacağını ifade etti. Bu sayede emeklilerin yaşam kalitesinin artırılması ve sosyal hayata aktif katılımlarının sağlanması hedefleniyor.

Ayrıca, Bakan Işıkhan'ın açıklamalarına göre, SGK'nın sağlık geri ödeme fatura tutarlarının denetimine ilişkin yeni bir yapay zeka uygulamasını da hayata geçirmesi planlanıyor. Bu uygulama sayesinde sağlık geri ödeme fatura tutarlarının daha sıkı bir şekilde denetlenmesi ve gereksiz harcamaların önlenmesi hedefleniyor.

Son olarak, Bakan Işıkhan'ın duyurduğu bir diğer önemli karar ise emeklilere yönelik sosyal tesislerin yaz aylarında ücretsiz olarak açılacak olması. Kredi ve Yurtlar Kurumu'na bağlı tesislerin yanı sıra Gençlik ve Spor Bakanlığı'na ait tesislerin de emeklilerin kullanımına ücretsiz olarak sunulacağı belirtildi.


Bakan Işıkhan'ın yaptığı, Türkiye'deki emeklilerin sağlık hizmetlerine daha kolay erişimini sağlayacak, yaşam kalitelerini artıracak bu açıklamalar şu şekilde paylaşıldı:

“Biliyorsunuz SGK, emekliler açısından sadece maaş ödeyen, ikramiye ödeyen teknik bir kurumdu. Artık SGK’yı sosyal açıdan da emeklilerimize hizmet verecek, gerçek anlamda emeklilerimizi SGK’ya paydaş yapacak, sosyal yönü de olan bir kurum haline dönüştürüyoruz. SGK'yı emeklilerimizin hayat kalitesini artıracak, arz odaklı hizmetlerle dinamik bir yapıya kavuşturuyoruz. Bu model kapsamında emeklilerimize yönelik; sağlık hizmetlerinden, sosyal etkinliklere kadar geniş bir yelpazede hizmetler sunulacak. Bildiğiniz üzere vatandaşlarımız, raporlu ilaçlarının bir kısmını reçete ettirebilmek için hastanelere gitmek ve ilgili doktordan yazdırmak durumundalar. Hastanelerdeki yoğunluğu azaltmak, raporlu hastalarımızın işini kolaylaştırmak için aile hekimlerinin reçete edebildiği ilaçların sayısını artıran yeni bir düzenleme yapıyoruz. Yaklaşık 2 milyon vatandaşımızın faydalanabileceği; kronik Hepatit B ve D tedavisinde, Diyabet tedavisinde; kardiyoloji alanında kullanılan ilaçların, ilgili sağlık raporlu hastalarımızca Hastanelerde sıra beklemeden, aile hekimlerine giderek yazdırabilmelerinin önünü açıyoruz. Ayrıca mevcut durumda hekimler tarafından en fazla 3 aylık ilaç reçete edilebiliyorken yeni düzenlemeyle raporu düzenleyen hekim tarafından 1 yıla kadar reçete edilebilecek ve hastalarımız tekrar hekime başvurmaya gerek kalmadan ilaçlarını bu süre zarfında 3er aylık dozda sözleşmeli eczanelerden temin edebilecekler.

Göreve geldiğimden itibaren ağlık Uygulama Tebliği düzenlemeleri ve alternatif tedavi seçenekleri sayesinde yaklaşık yılda 3,2 milyar lira tasarruf sağlamış olacağız. Biliyorsunuz SGK, emekliler açısından sadece maaş ödeyen, ikramiye ödeyen teknik bir kurumdu. Artık SGK’yı sosyal açıdan da emeklilerimize hizmet verecek, gerçek anlamda emeklilerimizi SGK’ya paydaş yapacak, sosyal yönü de olan bir kurum haline dönüştürüyoruz. SGK'yı emeklilerimizin hayat kalitesini artıracak, arz odaklı hizmetlerle dinamik bir yapıya kavuşturuyoruz. Bu model kapsamında emeklilerimize yönelik; sağlık hizmetlerinden, sosyal etkinliklere kadar geniş bir yelpazede hizmetler sunulacak. SGK Co-Pilot" uygulaması ile kayıp-kaçak, suiistimal, anomali tespiti veri ile karar alma, risk odaklı denetim, akıllı asistan, veri ile tahmin modelleme uygulamalarının etkinleştirilmesi amaçlanmaktadır. Bu proje kapsamında verilerimiz üzerinden analiz yapılarak sağlık geri ödeme fatura maliyetlerinin düşürülmesi, sağlık fatura inceleme operasyon süreçlerinin kısaltılması, iş gücünün ve kaynakların doğru, etkin ve verimli kullanılması, sağlık geri ödeme süreçlerinin iyileştirilmesi, sağlık fatura inceleme ve ödeme süresinin hızlandırılması hedeflenmektedir.

Kredi ve Yurtlar Kurumu bünyesinde yaz aylarında uygun olan yurtlar, 1 aylık dönemde emeklilerimizin ücretsiz kullanımına açılacaktır. Gençlik ve Spor Bakanlığı kendi bünyesindeki tesislerin ücretsiz olarak tüm emeklilerimize açma kararı aldı. Emeklilerimiz tüm illerde yer alan kamuya ait misafirhane, öğretmenevi, sosyal tesis ve konuk evlerinden kamu görevlileri gibi yüzde 15 indirimli faydalanabilecek."  


YORUM YAZ..
Modal