Bakan Hakan Fidan: Ukrayna Barış Konferansı Köprüden Önceki Son Çıkış Olabilir

Dışişleri Bakanı Hakan Fidan, İsviçre'de düzenlenen Ukrayna Barış Konferansı'nda önemli açıklamalarda bulundu. Fidan, "Her iki taraf da diğer tarafın attığı adımların daha geniş kapsamlı savaş çabalarının bir uzantısı olduğunu düşünüyor. Bu konferans köprüden önceki son çıkış olabilir" dedi. Ayrıca Fidan, Rusya-Ukrayna Savaşı'nın sebep olduğu trajedinin her geçen gün kötüleştiğini ve coğrafi olarak yayılma riski taşıdığını belirtti.

16.06.2024-10:57 - (Son Güncelleme: 16.06.2024-11:04) Bakan Hakan Fidan: Ukrayna Barış Konferansı Köprüden Önceki Son Çıkış Olabilir

Dışişleri Bakanı Hakan Fidan, Ukrayna Barış Konferansı'nda yaptığı konuşmada, Avrupa'nın ortasında 2 yılı aşkın süredir devam eden Ukrayna işgalinin yıkıcı etkilerine değindi. Fidan, "Tahminlere göre kayıpların sayısı 500 bini aşmış durumda. Bu artık bir yıpratma savaşına dönüştü. 21. yüzyılda bu trajedinin her geçen gün daha da kötüleştiğini görüyoruz" dedi.

Savaşın Coğrafi Olarak Yayılma Riski

Savaşın devam etmesiyle birlikte ortaya çıkan iki önemli riske dikkat çeken Fidan, "Coğrafi olarak bu savaş Ukrayna'nın ötesine geçebilir. Şu anda bile çatışmalarda hatların derinleştiğini ve küresel düzeyde kutuplaşmanın arttığını görüyoruz. Ukrayna ve Rusya arasındaki bu çatışma, yakında bir savaştan daha fazlasına dönüşebilir" şeklinde konuştu.

"Rusya da Salonda Bulunsaydı Daha Sonuç Odaklı Olabilirdik"

Fidan, bu savaşın kitle imha silahlarını içermesi riskine de vurgu yaparak, "Bugün bu iki riski önlemek ve savaşa son vermek için buradayız. Ukrayna Barış Planı önümüzde duruyor. Rusya da kendi şartlarını paylaştı. Bunlar önemli adımlar ve umut ışığı olarak değerlendirilmeli. Ancak her iki taraf da diğer tarafın adımlarını daha geniş kapsamlı savaş çabalarının bir parçası olarak görüyor. Bu konferans köprüden önceki son çıkış olabilir" dedi. Rusya'nın salonda bulunmamasının zirvenin sonuç odaklı olma potansiyelini azalttığını belirten Fidan, daha kapsayıcı bir stratejiye ihtiyaç olduğunu ifade etti.

Türkiye'nin Diplomatik Çabaları ve Barış Vizyonu

Türkiye'nin diplomatik çabalara aktif katılımını vurgulayan Fidan, "Mart 2022'deki İstanbul görüşmeleri ve Karadeniz Tahıl Girişimi, diplomasinin ilerleme sağlayabileceğinin önemli işaretleridir. Türkiye her zaman olduğu gibi süreci kolaylaştırmaya hazırdır. Bu girişimler, taraflar için öngörülebilirlik sağlamış ve deniz ihracatı için güvenliği temin etmiştir" dedi. Türkiye'nin daha fazla çaba sarf etmekten kaçınmayacağını belirten Fidan, Ukrayna'nın toprak bütünlüğü, egemenliği ve bağımsızlığına olan desteğin süreceğini ve barış vizyonunun gerçekçi, kapsayıcı, pratik ve uygulamaya yönelik olduğunu söyledi.

Türkiye'nin Barış Çabaları Devam Ediyor

Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın da belirttiği gibi, Türkiye adil bir barışın kaybedeni olmayacağını vurguluyor ve bu amaçla ileriye dönük bir yol oluşturmaya kararlı.

YORUM YAZ..
Modal