Bahriye Üçok, 6 Ekim 1990 tarihinde suikasta kurban gitti. Yaptığı açıklamalarla gündemde bulunan ve tepkileri üzerine çeken Bahriye Üçok, hiç beklemediği bir anda hayata gözlerini yummuştu. Muhalif kişiliğiyle tanınan Bahriye Üçok suikastının sır perdesi hala aralanmış değil. Peki, Bahriye Üçok kimdir? Bahriye Üçok nasıl öldü? Hepsi haberimizde.
Bahriye Üçok, Mehmet ve Nadire Bektaşoğlu’nun kızı olarak 1919 yılında Trabzon’da dünyaya gelmiştir. Yükseköğrenimini Ankara Üniversitesi Dil ve Tarih Coğrafya Fakültesi’nin Türk – İslam Tarihi bölümünde tamamlayan Üçok, aynı zamanda Ankara Konservatuarında Opera bölümünü de tamamladı. Bir süre lise öğretmenliğini Ankara ve Samsun’da yapan Üçok, 1953 yılında Ankara Üniversitesi İlahiyat Fakültesi’nde öğretim üyesi olarak görev aldı. Böylece Türkiye’nin İlahiyat Fakültelerindeki ilk kadın öğretim üyesi unvanına erişmiş oldu. 1967 yılına doktorasını tamamlayan Üçok, 1964 yılında İslam Devletlerinde Kadın Hükümdarlar adlı teziyle doçent unvanına erişti. Arapça ve Farsçayı iyi derecede bilen Üçok, Kuran-ı Kerim’i yeniden çağdaş bir şekilde yorumladı. Ölümüne de yol açarak bu olaylar yüzünden 1960lı yıllardan ölene kadar ölüm tehditleri aldı. Tehditler yüzünden akademisyenlik kariyerini noktaladı.
1971 yılında dönemin Cumhurbaşkanı Cevdet Sunay tarafından meclisin üst kanadını oluşturan senatoya seçildi. 5 yıl boyunca senatörlük yaptı. Siyasi kariyeri böylece başlamış oldu. Senatörlük süresi bittikten sonra 1977 yılında Cumhuriyet Halk Partisi’ne (CHP) katıldı. 12 Eylül darbesinden sonra 1983 yılında Halk Partisi’ne (HP) giren Bahriye Üçok, seçimler sonucu Ordu Milletvekili olarak TBMM’ye girdi. 1986’da SHP’ye giren ilk kadın İlahiyat öğretim üyesi, 1990 yılında parti meclis üyesi seçildi.
1988’in Kasım ayında katıldığı bir programda İslam’da örtünmenin zorunlu olmadığını söyleyen Bahriye Üçok tüm tepkileri üzerine çekmişti. Açıklama sonrası ölüm tehditleri almaya başladı. 6 Ekim 1990’da evine gönderilen kargonun içine yerleştirilmiş bombanın patlaması sonucu ağır yaralanan Üçok, hastaneye kaldırıldı. 3 gün sonra hayatını kaybeden Üçok’un cenazesi 9 Ekim’de kaldırıldı. Cinayeti İslami Hareket örgütü üstlense de katilin kim olduğu hala bilinmiyor. Üçok, İslami Hareket örgütünden bir üyenin açıklamalarına göre, tesettür konusundaki düşünceleri yüzünden öldürüldü.
71 yaşında hayatını kaybeden Bahriye Üçok, açıklamaları kadar yazdığı kitaplarla da adından söz ettiriyordu. İslam’dan Dönenler ve Yalancı Peygamberler, İslam Devletinde Kadın Hükümdarlar, Ortaçağda Müslümanların Yaşayışları, Bahriye Üçok’un kitaplarından bazıları.