Vücudu koruyan immune sistemi bazı kişilerde zararlı olmayan maddelere aşırı tepki göstererek alerjiye neden oluyor. Bu alerjiler de gözlerde yanma, kızarıklık, burun akıntısı ve hapşırık gibi belirtilerle kendini gösteriyor. Bahar alerjisinin kronikleşmemesi için belirtileri dikkate almak ve bir an önce tedaviye başlamak gerekiyor. Peki, bahar alerjisi nedir? Belirtileri ve tedavi yöntemleri nelerdir? İşte detaylar…
BAHAR ALERJİSİ NEDİR?
Alerji, vücudun zararlı olmayan maddelere karşı verdiği abartılı tepkiye verilen addır. Bu abartılı tepki bazen tüm vücutta, bazen vücudun belirli bir kısmında olabilir. Gözde olursa alerjik konjoktivit, üst solunum yollarında olursa alerjik rinit (saman nezlesi), akciğerlerde olursa astım, ciltte olursa ürtiker, egzama ya da kontak dermatit denir.
BAHAR ALERJİSİ BELİRTİLERİ NELERDİR?
BAHAR ALERJİSİ NEDEN OLUR?
Alerji çok sık görülen bir rahatsızlıktır. Ortaya çıkışında genetik yatkınlık ve çevresel faktörler önemli bir rol oynar. İmmün sistem normal olarak vücudu bakteri, virüs gibi mikroplara ve zararlı maddelere karşı korur. Fakat normalde zararlı olmayan maddelere karşı immün sistem abartılı tepkiler vermeye başlar ise buna alerji denir. Bazı kişilerin immün sistemleri çeşitli maddelere karşı aşırı hassas olabiliyor. Bu maddelerle karşılaşınca immün sistem kontrolden çıkarak kaşıntı, kızarıklık, şişme, spazm, göz yaşarması, burun akıntısı gibi alerjik şikayetlerin ortaya çıkmasına neden oluyor.
BAHAR ALERJİSİ NASIL TEDAVİ EDİLİR?
Alerjik rinit (bahar alerjisi) uzun süren hasta hekim ilişkisi ve sabır gerektiren bir tedavidir. Tedavi sürecinde alerjenlerden korunmanın yanı sıra burundan kortizonlu spreyler ve antialerjik ilaçlar kullanılır. Bağışıklık sistemini güçlendirmek için dengeli beslenilmesi, istirahat edilmesi ve bol su tüketilmesi gerekmektedir. A, B, C ve E vitaminli besinler tüketilmelidir. Alerjiye neden olan maddelerden uzak kalınmalı, mutlak surette korunmalıdır. Stresten uzak yaşamalı, kesinlikle alkol ve sigara tüketilmemelidir. Bazı hastalarda immünoterapi yani aşı uygulaması yapılmaktadır. İmmünoterapi için seçilecek hastalar genellikle alerjisi ilaçlarla kontrol edilemeyen veya ilacın yan etkilerinden rahatsız olan hastalardır. Hastada en az iki mevsim veya 6 ay süren alerji bulguları bulunuyorsa aşı düşünülebilir.
BAHAR ALERJİSİNDEN KORUNMAK İÇİN