Alerjenler hava yoluyla alınıp, besinler ve ilaçlar şeklinde yutularak, deri veya mukozadan temas ya da enjeksiyon yoluyla vücudumuza girebilir. Alerji belirtileri alerjenlerle ilk temas sırasında meydana gelmez. Hayatımızın başlangıcında organizmamız dışardan maddelerle karşılaştığında bağışıklık sistemimiz onları tanımayı ve belleğine almayı öğrenir. Daha sonra antijen dediğimiz bu yabancı maddelere karşı antikorlar üreterek cevap verir. Bu süreç duyarlılaşma olarak tanınır. Organizmada ne zaman aynı antijen görülse hatırlama özelliği nedeniyle aynı yanıt başlar. Göğüs Hastalıkları Uzmanı Prof.Dr. Ferah Ece “Uygun şekilde tedavi edilmeyen alerjik hastalıklar kronikleşebilir ve tedavisi daha güç hale gelebilir" dedi.
ALERJİ TEDAVİSİ NASIL YAPILIR?
Alerjiye sebep olan etkenlerden uzak durulması, tedavinin en önemli kısmıdır. Fakat tek başına yetmez. İlaç tedavisi de uygulanmalıdır. Alerji tedavisinde en sık kullanılan ilaçlar antihistaminiklerdir. Bu tür ilaçlar, en çok kaşıntı, akıntı ve hapşırma üzerinde etkilidirler. Antihistaminiklerden sonra diğer bir faydalı ilaç türü de kortizonlardır. Aşıyla alerji tedavisi (immünoterapi) ise alerjenden kaçınmanın mümkün olmadığı ve/veya çoklu alerjen yerine sınırlı alerjene reaksiyon verildiği hallerde, alerjenin (aşının), düşük dozdan başlayarak,artan şekilde enjektörlerle cilt altına verilmesi yöntemi ile uygulanır. Bu şekilde, vücut bu maddeyi tanıyarak, reaksiyon göstermemeye programlanır. Son yıllarda, alerjenin ağızdan (dilaltı) veya burundan damla şeklinde verilmesiyle de iyi sonuçlar alınabiliyor.
ALERJİSİ OLANLAR BUNLARA DİKKAT!
Evde ve içinde bulunulan ortamda sigara içilmemeli.
• Lavaboların altı, duş ve banyo küvetinin çevresi, pencere eşikleri ile nemli olabilecek tüm alanların araştırılarak rutubet ve küften korunmalı. Bodrumlarda nem alıcı cihazlar kullanılmalı.
• Havalanmış, yıkanmış perdeler, çarşaflar, yatak örtüleri kullanılmalı ve odaların her yerinin tozlardan ve alerjenlerden arındırılmış olması sağlanmalı. Filtreli elektrik süpürgesi kullanılmalı
• Klimaların kullanımdan önce toz filtreleri değiştirilmeli.
• Yastık kılıfı, çarşaf ve nevresim takımları haftada en az bir kez değiştirilerek yüksek sıcaklıkta yıkanmalı ve alerjik olmayan plastik hurçlarda saklanmalı. Özellikle yatak odalarından halı kaldırılmalı, diğer odalardaki halı boyutları da küçültülmeli.
Son Dakika Sağlık Haberleri için sayfayı aşağı kaydırın.