HAVELSAN’ın, ‘dijital birlik’ konseptiyle uyumlu olarak ürettiği, dikey iniş-kalkış yapabilen bulut altı insansız hava aracı BAHA, İlk saha testini başarıyla tamamladı. 5 kilogram faydalı yük taşıma kapasitesine sahip olan BAHA, yerden 7 bin 500 feet yükseklikte ve yer destek merkezinden 10 kilometre uzakta uçuşunu gerçekleştirdi. Tamamen yerli ve milli donanımlar kullanılarak üretilen BAHA, yaptığı uçuşta başarılı bir şekilde görüntü alıp aktardı, karıştırmaya karşı koydu ve otonom iniş-kalkış gerçekleştirdi.
HAVELSAN Genel Müdür Yardımcısı Muhittin Solmaz, insansız sistemler konusunda yaptıkları çalışmalara dair önemli bilgiler verdi.
BAHA, 5 KİKO FAYDALI YÜK TAŞIYABİLİYOR
Güvenlik güçleri eşliğinde ilk güvenli uçuş testlerini başarıyla tamamlayan BAHA hakkında bilgi veren Muhittin Solmaz, ‘Güvenlik güçlerimizle birlikte yaptığımız saha testleri sonucunda kullanıcıdan aldığımız girdilerle geliştirme faaliyetlerine devam ediyoruz. 2022'nin başında bu girdilerle tekrar sahada denemeler yapıp başarılı sonuçlarını görmeyi arzuluyoruz.’ ifadelerini kullandı.
MİLLİ TEKNOLOJİ HAMLESİ HIZ KESMİYOR
BAHA'nın toplam 30 kilogram ağırlığa ve 5 kilogram faydalı yük taşıma kapasitesine sahip olduğunu aktaran anlatan Solmaz, ‘Özellikle bulut altı diye tabir ettiğimiz aracımız, bulutlu havalarda dahi görev yapabilecek ve sınır bölgelerinde otonom görev icra edebilecek. Sürü algoritmalarıyla beraber de süre kabiliyeti kazanan bir otonom hava aracı olarak görevini yerine getirebilecek.’ dedi.
Ayrıca "Dijital birlik" konseptindeki son duruma dair bilgiler de veren Muhittin Solmaz, orta sınıf birinci seviye insansız kara aracını başarıyla tamamladıklarını söyledi. Kara araçları için yapılan testlerin de başarıyla geçtiğini ifade etti. Milli teknoloji hamlesi meyvelerini veriyor.
HAVELSAN GENEL MÜDÜR YARDIMCISI;İNSANSIZ KARA VE HAVA ARAÇLARIMIZİ TEK BİR SİSTEM OLARAK GÖRÜYORUZ!
Yeni nesil insansız kara ve hava araçlarını yekpare bir sistem olarak görüp, sürü algoritmalarıyla kendilerine verilen komutları hep birlikte yapabilmelerini hedeflediklerini ifade eden Solmaz, Şöyle konuştu;
‘Geldiğimiz noktada kara araçlarımızla BAHA platformumuzu entegre ettik. Tek bir operatör ile birden fazla kara aracımızı ve bulut altı insansız hava aracımızı ortak göreve çıkarabiliyoruz. Amacımız 20-30'lu sayıda araçla denemelerini yapabilmek. 2022'nin ortasında bu denemelerimizi sahada göstermeyi amaçlıyoruz. Sürü algoritması tarafındaki çalışmalarımız devam ediyor. Platformlarımız belli bir başarıya ulaştı. Kullanıcı girdilerine yönelik de çalışmalarımız devam ediyor. Önemli olan sürü algoritmasının sahanın ya da kullanıcının isteğini karşılayacak şekilde tamamlanması. Bu kapsamda da çalışmalarımızın sonuçlarını 2022 ortasında göreceğimizi umut ediyoruz.’