Bağırsaklarımız Nasıl İkinci Beynimiz?

Son yıllarda bolca duyduğumuz 'ikinci beynimiz bağırsak' cümlesi ne anlama geliyor? Nasıl oluyor da besinlerin sindiriminde görevli olan bağırsaklar, beynimiz gibi iş görebiliyor? İşte Avusturyalı bir araştırma ekibinin yaptığı keşif...

28.01.2020-16:02 - (Son Güncelleme: 28.01.2020-16:23)

Avustralyalı bir araştırma ekibi, bağırsaklarda beyinden ve omurilikten bağımsız olarak çalışan ve yaydığı elektrik dalgalarıyla besinlerin sindirim sisteminden geçişini senkronize ve koordine eden, vücuttan atılmasını sağlayan ikinci bir beynin olduğunu keşfetti.

Bilindiği gibi beynimizde 80 milyar sinir hücresi var. Bağırsaklarda ise bu sayı 500 milyon.

Bağırsak ile beyin arasındaki iletişim birkaç farklı yoldan çift yönlü sağlanır. Bağırsakta üretilen hormonlar, bağışıklık hücreleri, mikrobiota, mikrobiotanın ürünleri ve beyinden bağırsağa gelen vagus isimli sinir, iki organ arasındaki başlıca iletişim yollarıdır.

Bu iki organ arasında çift yönlü bir iletişim aracı bulunmakta. Yani beyin ve bağırsaklar arasında güçlü bir bağlantı var.
Bağırsaktaki bariyerin bozulması ve bağırsak geçirgenliğinin artışı, bugün nörolojik hastalıkları, otizm, dikkat eksikliği, hassas bağırsak sendromu, astım, multipl skleroz, depresyon, anskiyete, Parkinson, Alzheimer gibi pek çok rahatsızlığın temelinde yer alıyor.

Bağırsak ilk yanıtınız olmayabilir, ancak bağırsaklarımızda milyonlarca sinir hücresi var ve bu yüzden "ikinci beynimiz" adı verilir.
Bağırsaklarımız ve genel psikolojik sağlığımız arasındaki bağı açıklayan bir unsur da serotoninin tahminen yüzde 80-90'ının sindirim sistemimizde üretilmesi.

Serotonin, bağırsak hareketleri dahil çeşitli vücut faaliyetlerini etkileyen bir kimyasal. Aynı zamanda psikiyatrik rahatsızlıklarla da ilişkili.

Uzun süre stres altında kalmak, serotonin düzeylerini azaltıyor ve duygusal durumumuzu etkiliyor. Sevindiğimizde, üzüldüğümüzde, heyecanlandığımızda, stesli anlarımızda midemizdeki hareketliliğin sebebini buradan anlayabiliriz.

Sindirim sistemimiz, yediklerimizi işlemenin çok ötesinde görevler yapar. Burada yaşayan mikroplar, sağlığımızı çok yakından etkiliyor.

Uzmanlar, bağırsak sağlığımızı geliştirmenin, bağışıklık sistemimize katkıda bulunup bulunamayacağını ve akıl hastalıklarıyla mücadelede yardımcı olup olamayacağını araştırıyor.

Son Dakika Sağlık Haberleri için sayfayı aşağı kaydırın.

YORUM YAZ..

En Çok Okunanlar

Modal