Bağ-Kur'luya Müjde! Prim Borçları Yapılandırılıyor

Önceki hafta TBMM'de kabul edilen borç yapılandırma yasasıyla Bağ-Kur'lu kişilerin de emekliliklerine ilişkin yeni gelişmeler oldu. Bu gelişmelere göre gruba dahil olanlar, daha az ödeme yaparak emekli olabilecekler.

07.06.2021-12:44 - (Son Güncelleme: 14.06.2021-10:44)

Bir takım Alacakların Yeniden Yapılandırılması İle Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına İlişkin Kanun Teklifi, geçen günlerde Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) Genel Kurulu'nda onaylanarak kanunlaştı. Meclis'ten geçerek kanunlaşan yapılandırma, pek çok vatandaşın borcunun silinmesini sağlayacak. Böylelikle milyonlarca vatandaşın hükümete vergi ceza ve prim borçları kapsama dahil edildi.

BAĞ-KUR BORÇ TAKSİTLENDİRME SÜRECİ NASIL İŞLİYOR?

TAKSİT SAYISI 18'E YÜKSELTİLECEK

Ana para üstünde olan ceza ile faizler silinecek ufak bir enflasyon farkı eklenecek. Peşin ödeme yapan vatandaşlar bu farkın % 90'ını da ödemekten kurtulacak. Taksitler de 18 aya kadar yükseltilecek. 2 ayda bir ödeme yapılacağından 36 ay vade olabilecek.

Yapılandırma yalnızca borçlu vatandaşları değil Bağ-Kur'lu vatandaşların da yüzünü güldürdü. Prim borcu olan veya geçmişte sigorta süresini tamamlayanlar, oldukça önemli imkanlara sahip oldu. İşte TBMM'de onaylanarak kanunlaşan yapılandırmada Bağ-Kur'lu vatandaşlara sunulan imkanların ayrıntıları...

HANGİ BORÇLAR YAPILANDIRMA KAPSAMINA GİRİYOR?

30 Nisan 2021 tarihine kadar yapılmış prim borçlara yapılandırma uygulanacak. Bunun için 31 Ağustos tarihine kadar Sosyal Güvenlik Kurumu'na (SGK) başvuru yapılması, 1 Kasım tarihine kadar ilk taksit ödemesinin yatırılması şartı isteniyor. 

Prim borçlarının gecikme faizleri temizlenerek, onun yerine Yİ-ÜFE farkı eklenecek.

Birinci taksit ödeme süresi içerisinde peşin ödeme yapan vatandaşlardan, Yİ-ÜFE miktarının % 90'ının ödemesi alınmayacak. Taksitli ödeme şekli tercih edilmesi halinde, ana para ile Yİ-ÜFE miktarıyla hesaplanan borç ile ifade edilen katsayılar çarpılacak.

PRİM BORCU TEMİZLENECEK

Yapılandırmaya başvuru yapılmazsa ne olacak? 30 Nisan itibarıyla prim borcu olan Bağ-Kur'lu vatandaşların borçlarını düzenlemenin uygulamaya konduğu tarihi izleyen dördüncü ayın bitimine kadar ödememeleri ya da yapılandırmamaları durumunda; 30 Nisan tarihinde önceki prim borcu olanların hizmetleri kesilerek, prim borçları temizlenecek. Bu süreler sigortalılık müddeti olarak kabul edilemeyecek ve kurum alacakları arasında bulunmayacak. Daha sonra talep edilirse bu süreler aktifleştirilebilecek.

DONDURULMUŞ HİZMET SÜREM VAR. AKTİFLEŞTİRMEK KAZANÇLI MI? 

Bağ-Kur'lu kişiler daha öncesinde prim borcu sebebiyle dondurulan sigortalılık zamanlarını daha düşük ödeme ile aktifleştirebilecek.

İLK TAKSİT ÖDEMESİ 1 KASIM TARİHİNE KADAR YATIRILMAK ZORUNDA!

Bağ-kur'lular sigortalılık sürelerini canlandırmak için kanunu Resmi Gazete'de yayımı tarihini izleyen ay başı itibariyle dört ay içinde SGK'ya başvuru yapabilecek. Canlandırma için borcun hepsinin birinci taksit ödeme süresinde yani 1 Kasım tarihine kadar yapılması zorunluluğu isteniyor. 

YAPILANDIRMA NE GİBİ FIRSALAT SUNULUYOR?

Borcuna yapılandırma yapanlar, birinci taksiti ödemeleri ile cari dönemde 60 günün üzerinde borçlarının olmaması koşuluyla kendileri ile bakmakla sorumlu oldukları şahıslar sağlık hizmetlerinden faydalanabilecek. Bu şahıslarla ilgili  haciz işlemleri ile icra takibi yapılmayacak. Birinci taksitin ödemesini yapanlar 'borcu yoktur' belgesi alabilecek, sigorta primi teşvik faaliyetlerinden faydalanabilecek. Borcunu yapılandıran Bağ-kur'lular, primini düzenli ödeyen kişilere sunulan 5 puanlık indirimden de faydalanabilecek.

EMELİLİK İŞLEMİ NE ZAMAN YAPILACAK?

Borcunu yapılandırarak veya primlerini canlandırarak emekli olacak vatandaşlar, ödemelerin son ermesinin akabinde emekli maaşına kavuşabiliyor. Prim borcu sebebiyle emekli olamayan fakat bu müddetlere ihtiyacı olmayan vatandaşlar da borç silip hizmet müddeti durdurulunca emekli aylığı alabilecek.

YORUM YAZ..
Modal