Daha önceleri Donald Trump hakkında çok kehanette bulunan Baba Vanga son olarak Vladimir Putin'in Rus nükleer denizaltıları ile ilgili konuşmuştu Kehanetleri sırasında söyledikleri dünyanın gündeminde yer alan Kahin Baba Vanga'nın kim olduğu, hayatı ve nereli olduğu en çok araştırılan konuların başında yer almaya başladı.
2. Dünya Savaşında itibaren paranormal derecede oluşan yetenekleri ve genel olarak doğru çıkan kehanetleri ila anılan Bana Vanga, bilindiği üzere 1996 yılında hayatını kaybetti. Ölümüne kadar çok sayıda kehanetini açıklayan kahin, söylediklerinin en az yüzde 80 gibi bir oranın doğru olarak çıktığı söyleniyor.
Gerçek ismi Vangelia Pandeva Dimitrova olan Baba Vanga, evlilik yaptıktan sonra adını Vangelia Gushterova olarak değiştirdi. Gözleri görmeyen bir Bulgar mistik olan kahin Baba Vanga, Bulgaristan'ın Kozhuh dağlarına yakın bir yer olan Rupite bölgesinde yaşadı. Bitki uzmanı olarak hayatını devam ettiren kahin hayatı boyunca paranormal yeteneklere sahip olduğunu anlatmaya çalıştı.
1911 yılında doğan ve o zamanlar Osmanlı İmparatorluğu'na bağlı olan Ustrumca'da dünyaya gelen Baba Vanga, normal zamanından daha erken doğdu. O dönemin geleneklerine göre yaşayıp yaşamayacağı kesinleşinceye kadar da Vanga'ya herhangi bir isim verişmedi bebek diye seslenildi. İlk ağladığı zaman bakıcısı sokağa çıkarak karşısına çıkan ilk insandan isim istedi ve yabancı bakıcıya Andromaha ismini önerdi. Bakıcı bu ismin Yunanca olduğu için kabul etmedi ve başka bir yabancının yanına gitti. O kişi ise bakıcıya Vangelia ismini önerdi.
Kahverengi gözlü ve sarı saçlı bir çocukluğu olan Baba Vanga'nın babasının İç Makedon ve ayrıca devrimci örgütünde aktivist olduğu bilinir. Vanga'nın babası 1. Dünya Savaşında orduya çağrılırken, Vanga, annesini babası askerdeyken kaybetti. Annesi öldükten sonra Vanga'ya aile dostları ve yakınları yardın etti. Savaştan sonra Ustrumca'nın Yugoslavya'ya bırakılması sonrası Yugoslavya'nın otoriteleri Vanga'nın babasını Bulgar yanlılığını savunduğu için tutukladılar ve ailedeki tüm malvarlıklarına da el koydular.
Yaşıtlarından daha zeki olan Vanga'nın arkadaşları ile genelde 'iyileştirme' oyunları oynadığı bilinir. Babası hapisten çıktıktan sonra başka bir kadınla evlenmesi sonrası üvey anneyle yaşamaya başlayan Baba Vanga, hayatındaki dönüm noktasını bir kasırgayla değiştirdi. Vanga'nın çıkan kasırgayla 2 km kadar uzağa fırlatılması sonrasında günlerce aranan Vanga, gözleri kum ve tozla dolu olarak bulundu. Çok ağrı çeken Vanga'nın bir daha gözleri açılmadı.
1925 yılı içinde Zemun kentinde buluna körler okuluna götürülen Vanga, 3 yıl burada eğitim aldı. Braille okumayı öğrenen Baba Vanga aynı zamanda piyano çalmasını da öğrendi. Üvey annesi öldükten sonra eve dönen Vanga, küçük kardeşlerinin bakımını üstlendi. 1939 yılında Plörezi hastalığına yakalana Vanga, yakında öleceği bilgisini doktorlarında öğrendi.
Doktorların bu öngörüsü bir süre sonra boşa çıktı ve Vanga genç yaşta ölmedi hatta hastalığı hızlı derecede iyileşme gösterdi. Farklı güçleri olduğuna inan Vanga'ya çevresindekiler de inanmaya başladı ve özellikle 2. Dünya Savaşında Vanga'nın yanına gelen çok fazla sayıdaki insan yakınlarının hayatta olup olmadığı ile ilgili Vanga'dan bilgi sahibi olmak için sıralara girdi.
10 Mayıs 1942'de Dimitar Gushterov ile evlenen Vanga, 1947 yılında o dönemlerin alkolizm hastalığına yakalanan kocasını 1 Nisan 1962 tarihinde kaybetti. Bir süre sonra meme kanserine yakalanan Baba Vanga, 11 Ağustos 1996 yılında hayatını kaybetti. Baba Vanga'nın cenazesine çok sayıda devlet adamı da katıldı.