Baba Olmak Erkekleri Nasıl Etkiler?

Bebek ve hamilelik denilince birçoğumuz yaşadıkları fiziksel ve psikolojik değişiklikler nedeniyle annelere odaklarınız. Peki baba olmak erkekleri nasıl etkiler? Yapılan bilimsel araştırmaları sizler için hazırladı.

06.05.2021-17:41 - (Son Güncelleme: 06.05.2021-17:41) Baba Olmak Erkekleri Nasıl Etkiler?

Hamilelik ve doğum süreci, genellikle anne adayları üzerinde yoğunlaşılan bir dönemdir. Anne adayları bu dönemde birçok fiziksel ve psikolojik değişiklik yaşarlar. Babaların da bu süreçte psikolojik ve bedensel değişim yaptıklarını biliyor musunuz? Baba olmak erkekleri nasıl etkiler? Merak edilenleri sizin için araştırdık.

BABA OLMAK ERKEKLERİ NASIL ETKİLER?

Testosteron Seviyesi Düşebilir 

Yapılan araştırmalar, zaten bir partneri olan ve çocuğu olan erkeklerin, çocuğu olmayan erkeklere ve hala bir eş arayışında olanlara kıyasla daha düşük testosteron seviyelerine sahip olduğunu gösteriyor. Saldırganlık ve rekabet gibi davranışsal özelliklerden yüksek seviyede testosteron sorumludur. Ancak bir erkek baba olduğunda testosteron seviyesi düşürür. Bu durum erkeğin tüm dikkatinin dışarıya değil aile içinde yönlendirilmesi gerektiğini gösteren bir durum.

Oksitosin ve Dopamin Seviyesi Yükselir 

Oksitosin ve dopamin, ebeveyn ile çocuk arasındaki bağdan sorumlu olan 2 kimyasaldır. Testosteron seviyeleri düşemeye başlarken, oksitosin ve dopaminin olumlu etkileri yükselir ve yeni baba olmuş bir erkeğin çocuğuyla kucaklaşmasından daha çok zevk almasına neden olur.

Doğum Sonrası Depresyon

Diğer işlevlerinin yanı sıra, testosteron bizi düşük hissetmekten korumada da büyük rol oynar ve seviyeleri düştüğünde genç babalar depresyona yatkın hale gelebilir.

Yeni babanın sorumlulukları ile birlikte yaşadığı hormonal değişiklikler erkekleri ruh sağlığı sorunları yaşamaya yatkın hale getirir. Bu nedenle babaların bedenlerinde de hormonal ve davranışsal değişikliklerin olduğunu bilmek çok önemlidir.

Beyinde Bazı Değişiklikler Görülebilir 

Bilim insanları yeni babalardan oluşan bir grup erkeğin beyin aktivitesini gözlem altına aldı. Araştırmada erkeklerin doğumdan sonraki 4 ay boyunca beyinlerindeki gri maddede bazı gözle görülür değişiklikler gösterdikleri ortaya çıktı.

Bu değişiklikler, yeni babaların ebeveynlik becerilerini geliştirmelerine ve bebekleriyle güçlü bir bağ kurmalarına yardımcı olur. Bu erken dönem baba ve bebek etkileşimleri, gelecekteki ebeveyn-çocuk ilişkisi için güçlü bir temel oluşturur.

Erkekler Eşleri Bebek Beklerken Hamilelik Semptomları Geliştirebilir 

Yeni babaların vücutlarında bazı değişiklikler yaşanması sadece çocuk doğduktan sonra meydana gelen bir şey değildir. Eşlerinin hamileliği sırasında erkekler mide bulantısı, iştah değişiklikleri, şişkinlik ve sırt ağrısı gibi hamilelikle ilgili semptomlar yaşayabilir.

Bu fenomene sempatik hamilelik veya couvade denir. Bu durum resmi olarak tıbbi bir durum olarak tanınmamaktadır. Ancak yine de bu semptomlar baba adayları arasında yaygın olabilir.

Erkekler Yoğun Duygusal Stres Yaşayabilir

Ebeveynlik sorumlulukları, yeni babalarda yüksek düzeyde stres ve kaygıya neden olabilir. Ancak bunun en tehlikeli kısmı, erkeklerin yardım isteyemeyeceklerini hissetmeleridir.

Yeni baba olan erkekler büyük fiziksel ve duygusal stres yaşayabilir. Ancak dikkat odağını kadın partnerlerine çevirme eğilimindedirler. Bu nedenle, her iki ebeveynin de birlikte zaman geçirmesi, bebek geldiğinden beri yaşadıkları şey üzerine konuşmaları çok önemlidir. 

YORUM YAZ..

En Çok Okunanlar

Modal