B17 vitamini nedir? B17 vitamini ne işe yarar? B17 vitamini hangi yiyeceklerde bulunur? B17 vitamini eksikliği hangi hastalıklara sebep olur? İşte, merak edilen tüm detaylar.
Vitaminler hücre yenilenmesi ve enerji üretimi için insan vücudunun ihtiyaç duyduğu bileşiklerdir. İnsan vücudunun ihtiyaç duyduğu bu vitaminler doğal besin kaynaklarında bulunmaktadır. Besinlerden alınan vitaminler doğal besinlerden sağlanamadığı zaman dışarıdan takviye edilmelidir.
İnsan vücudunun hücre yenilenmesinde gerekli olan görevlerinin yerine getirilebilmesi için ihtiyaç duyduğu pek çok vitamin vardır. Bu vitaminler vücut sisteminin sağlıklı ve sistemli çalışabilmesi için gerekli değerlerdir ve eksikliği pek çok soruna neden olabilir. Vitamin eksikliğinden kaynaklı pek çok hastalık görülmektedir. Görülen bu hastalıkların oluşmasında vitamin eksikliğinin giderilmesi için bazı dikkat edilmesi gereken hususlar oluşmaktadır. Vücut sisteminin sağlıklı bir seyir izlemesi için vitamin eksikliğine gereken özeni göstermek gerekir.
Vücudun ihtiyaç duyduğu vitaminlerden biri de B17 vitaminidir. B17 vitamini bu vitaminlerden en önemlileri arasındadır. Özellikle B17 vitamini mutlaka vücuda alınması gereken vitamin değerleri arasında bulunur.
B17 VİTAMİNİ NEDİR?
Vitaminler, insan vücudunun doğru işleyebilmesi için gerekli olan bileşenleri içerir. A, B, C, D, E ve K vitaminleri her gün alınması gereken vitaminlerin en başında yerini alıyor.
Halsizlikten kansere varana kadar birçok hastalığın oluşmasında B17 vitamini eksikliği neden olarak görülmektedir. B17 vitamini aslında vitamin değil glikozitdir.
1950'lı yılların başında amigdalinin değiştirilmiş bir formu olan laetril, B17 vitamini adı altında kansere çare olarak gösterilmiştir ancak B17 kansere çare olması bir yana, bireyde ölümcül etkiler yapabilmektedir.
- B17 vitamini uzamanlar tarafından glikozit olarak kabul edilir.
- B17 piyasada laetrile adı ile satılır. B17 vitaminin doktora danışmadan kullanmamak gerekir.
B17 VİTAMİNİ HANGİ YİYECEKLERDE BULUNUR?
Doğal besin kaynaklarında bulunan B17 vitamini yeterince tüketildiğinde gerekli ihtiyacı karşılamaktadır. B17 vitamini içeren gıdalar şu şekildedir;
- Ahududu
- Yaban Mersini
- Altın Çilek
- Mürver
- Kızılcık
- Frenk Üzümü
- Yabani Kiraz
- Böğürtlen
- Elma çekirdeği
- Kayısı çekirdeği içi
- Kiraz çekirdeği içi
- Keten Tohumu
- Nektarin çekirdeği içi
- Armut çekirdeği
- Şeftali çekirdeği içi
- Erik çekirdeği içi
- Kepekli tahıllar
- Alfafa bitkisi
- Su teresi
- Yam
- Karabuğday
- Arpa
- Darı
- Pekan cevizi
- Mercimek
- Kuru fasulye
- Bakla,
- Nohut,
- Yeşil bezelye,
- Kuru fasulye,
- Lima fasulyesi,
- Maş fasulyesi,
- Acı badem,
- Kaju,
- Macadamia fındığı,
- Kepekli tahıllar,
- Alfafa bitkisi, önemli B17 kaynakları arasında olan besinlerdir.
B17 VİTAMİNİ EKSİKLİĞİNDE GÖRÜLEN SORUNLAR
Eksiliğinde bu sorunlar ortaya çıkabilir
- Kanser,
- Hipertansiyon,
- Vücut direncinde azalma,
- Diş eti iltihabı,
- Ağrı,
- Vücutta iltihap,
- Eklemlerde inflamasyon,
- Metabolik hastalıklar,
- Anemi,
- Halsizlik,
- İştahsızlık,
- Romatizmal hastalıklar,
- Kardiyovasküler hastalıklar B17 vitamini eksikliğinde ortaya çıkabilir.
Zararlı olabilir!
- Belirli dozdan fazla B17 tüketimi zararlı olabilir.
- Siyanid zehirlenmesi, sakatlık, ölüm gibi ciddi etkileri olabilir.