B17 vitamini; acı badem, şeftali ve kayısı çekirdeklerinde oldukça fazladır. 1830 senesinde keşfedilen bu vitamin kanser tedavisinde kullanılmaktadır.
B17 vitamin eksikliği belirtileri nelerdir?
- Kanser
- Hipertansiyon
- Vücut direncinin azalması
- Diş etinde iltihap
- Özellikle kanser kaynaklı ağrılar
- Vücut iltihapı
- Eklemlerde inflamasyon
- Metabolik hastalıklar
- Anemi
- Halsizlik
- İştah kaybı
- Romatizmal hastalıklar
- Kardiyovasküler hastalıkları
Hangi besinlerde B17 vardır?
- Yabani böğürtlen
- Kiraz
- Frenk üzümü
- Elma çekirdeği
- Armut
- Erik
- Kayısı ve şeftali çekirdeklerinin içi
- Acı badem çekirdeği içi
- Mürdüm eriği çekirdeği içi
- Kiraz çekirdeği içi
- Brezilya fıstığı (macadamia)
- Ayva
- Çilek
- Ahududu
B17 vitaminin zararları nelerdir?
Vitaminin aşırı tüketilmesi siyanid zehirlenmesi, sakat kalma ve ölüm gibi önemli sorunlara neden olabilir. Bundan dolayı doktor kontrolünde kullanımına izin verilmektedir.