B12 Eksikliği Bunlara Sebep Oluyor!

B12 vitamini, beden ve sinir sistemi için büyük önem taşıyan vitaminler arasında yer almaktadır. B12 vitamini eksikliğinin nedeni nelerdir? B12 eksikliği nelere sebep olur? Detaylar haberimizde…

11.01.2020-11:23 - (Son Güncelleme: 03.07.2021-17:12)

En sık görülen rahatsızlıklardan biri olan B12 eksikliği hakkında en çok merak edilen; B12 vitamini eksikliğinin nedeni nelerdir? B12 eksikliği nelere sebep olur? Sorularının detaylarını sizin için bir araya getirdik. İşte detaylar…

B12 VİTAMİNİ EKSİKLİĞİ NELERE YOL AÇAR?

Beslenme sorunu b12 vitamini eksikliğinin en önemli nedenidir. b12 vitaminini bolca alabilmek için et, ciğer, yumurta, süt, balıktan muhakkak tüketmek gerekir. Her sabah kahvaltısında yumurta veya süt, akşam yemeklerinde et, ciğer veya balık yemek b12 vitamininin eksikliğini giderebilir. B12 eksikliği baş ağrısı, baş dönmesi, halsizlik, yorgunluk, dikkat dağınıklığı, el ve ayak parmaklarında uyuşma, karıncalanma, yürüme güçlüğü, denge sorunları, çarpıntı, hızlı nefes alıp verme, kabızlık, morarma, depresyon ve ruh halinde dalgalanmalar, paranoya ve halüsinasyonlar, dilin şişmesi, hafızanın zayıflaması, bunama, zihin karışıklığı, kaslarda genel zayıflama, diş eti kanaması gibi sağlık sorunlarına sebep olabiliyor. 

b12 nelere sebep olur?

B12 VİTAMİNİ NE KADAR OLMALI?

Oldukça sık görülen B12 eksikliği, 800 ml bazından değerlendirilir. B12 vitaminin fazla olması genellikle bir soruna neden olmazken, eksikliği bazı hastalıklara neden olabilmektedir. B12 vitaminin günlük olarak alınması gereken dozu, aşağıdaki gibidir;0-6 Ay: 0.3 mcg.

-6-12 Ay: 0.5 mcg.

-1-3 Yaş: 0.7 mcg.

-4-6 Yaş: 1 mcg.

-7-10 Yaş: 1.4 mcg.

-11 Yaş ve üzeri: 2 mcg.

-Gebeler: 2.2 mcg.

-Süt Veren Anneler: 2.1 mcg.

Oldukça faydalı vitaminlerden olan B12, vücudun enerji yönetimi açısından oldukça önemlidir. Ayrıca B12 vitaminin sinir sistemi üzerinde de oldukça etkisi bulunmaktadır. Yapılan araştırmalarda oldukça kolayca ölçülebilen B12 vitamin düzeyinin referans değerden düşük olması durumunda hekim, diyetin düzenlenmesi için öneride bulunur ve B12 vitamini reçete edebilir.


B12 EKSİKLİĞİNDE MEYDANA GELEN BERLİTİLER NELERDİR?

Oldukça yaygın olarak görülen B12 eksikliği, beslenme şekli ve bazı vegan diyetler sonucunda meydana gelmektedir. Bu vitaminin eksikliğinde diğerlerinin aksine suda çözülen ilaçlar yerine, böbrek ve bazı dokularda birikir. Bu nedenle B12 vitamini eksikliğinde doğru beslenmek oldukça önemlidir. Yani B12 vitamin eksikliğine bağlı olarak görülen belirtiler, 5 ile 6 yıl süreyle kendini belli etmeye başlayabilir. B12 eksikliğinde yaygın olarak görülen belirtiler aşağıdaki gibidir;

-Anemi

-El, kol, ayak ve bacaklarda karıncalanma, uyuşma ve yanma hissi

-Bacaklarda kasılma

-Zihinsel fonksiyonlarda zayıflama

-Fiziksel ve zihinsel yorgunluk

-Depresyon

-Dilde şişkinlik, kızarıklık ve yanma hissi

-İshal

-Ağrı ve hassasiyet

-Cildin sararması

-Kulak çınlaması

-Çarpıntı

-Metabolizmanın yavaşlaması

YORUM YAZ..

En Çok Okunanlar

Modal