Ayva dolması tarifi : en güzel ve lezzetli ayva dolması nasıl yapılır? Ayva dolması malzemeleri ve tarifi

Kış aylarının sevilen meyvelerinden avyalar değişik şekilde tüketilebilmektedir. Ayvanın kullanıldığı yemeklerden birisi olan ayva dolmasının tarifini öğrenmek isteyen internet üzerinden araştırmalarını sürdürüyor. Peki en güzel ve lezzetli ayva dolması nasıl yapılır? İşte ayva dolması malzemeleri ve tarifi...

24.04.2022-10:10 - (Son Güncelleme: 24.04.2022-10:10) Ayva dolması tarifi : en güzel ve lezzetli ayva dolması nasıl yapılır? Ayva dolması malzemeleri ve tarifi

Kış aylarında yetişen ve farklı tadı ile oldukça sevilen meyvelerden birisi olan ayvaların çeşitli yemeklerde kullanıldığı pek çok insan tarafından bilinmemektedir. Bir çok tatlının ana malzemesi olan ayvalar aynı zamanda ev yemeklerinde de kullanılan malzemeler arasında yer almaktadır. Ayvaların kullanıldığı yemeklerden birisi de ayva dolmasıdır. En güzel ayva dolmasının malzemelerini ve tarifini öğrenmek isteyen kişiler arama motorları üzerinden araştırma yapmaya devam ediyor.

En güzel ve lezzetli ayva dolması nasıl yapılır?

Osmanlı döneminde en çok tüketilen meyvelerden birisi olan ayvaların insan vücuduna önemli faydaları vardır. İşte o faydalar:

Tokluk hissi sağlayarak kilo vermeye yardımcı olur.

Bağışıklık sisitemini güçlendirir.

Saçların uzamasına yardımcı olur.

Cildi genç ve diri tutar.

Kanser riskini azaltır.

Kalp sağlığını korur.

Ayva dolması tarifi

Yukarıdaki faydalara sahip olan ayvanın dolması için gereken malzemeler şunlardır:

6 adet orta boy ayva

1 adet orta boy kuru soğan

200 gram az yağlı kıyma

3 yemek kaşığı zeytinyağı

1 çay bardağı pirinç

1 adet orta boy limon

1/4 demet doğranmış maydanoz

2 su bardağı sıcak su

2 yemek kaşığı üzüm pekmezi

1 çay kaşığı tuz

1/2 çay kaşığı karabiber

İlk olarak sap kısımları alınan ve üst kısımlarının kapak şeklinde kesildiği ayvaların içi oyulur. Taban kısımları sağlam kalacak şekilde taze sıkılmış limon suyu ve su bulunan bir tabağın içerisinde bekletilir.

Kıyma harcı için ilk olarak kuru soğanlar küçük küpler halinde doğranır. Sonrasında yıkanan pirinçlerin suyu süzdürülür. Daha sonra ise Pirinç, doğranmış kuru soğan, maydanoz, zeytinyağı, tuz, karabiber ve kimyon ile birlikte karıştırılır.

Limonlu suda bekletilen ayvaların suyunun süzülmesinden sonra fırın tepsisine yerleştirilir. Hazırlanan kıyma harcı ayvaların içine doldurulur. Sıcak su ile üzüm pekmezi karışımı fırının kenar kısmına alınır. Önceden ısıtılmış fırında ayvalar 180-200 derece arasında 30 dakika boyunca pişirilir. İsteğe göre dolmaya dere otu da ilave edilebilir. 

YORUM YAZ..

En Çok Okunanlar

Modal