AYM'den 5 siyasi partiye mali denetim

Anayasa Mahkemesi, Türkiye Altın Çağ Partisi, Ülkem Partisi, Kuvayi Milliye Partisi ile Sevgi ve Saygı Partisi’nin 2021 ve 2022 yılı için kesin hesaplarında mali denetim kararı aldı.

28.11.2024-10:11 - (Son Güncelleme: 28.11.2024-10:11) AYM'den 5 siyasi partiye mali denetim

Anayasa Mahkemesi'nin 5 siyasi parti hakkındaki mali denetim kararı Resmi Gazete'de yayımlandı.

Kararda, 2820 sayılı Kanun’un 74’üncü maddesinin ikinci fıkrasında yer alan “Siyasi partilerin genel başkanları, karara bağlanarak birleştirilmiş bulunan kesin hesap ile parti merkez ve bağlı ilçeleri de kapsayan iller teşkilatının kesin hesaplarının birer örneğini Haziran ayı sonuna kadar Anayasa Mahkemesine ve bilgi için Yargıtay Cumhuriyet Başsavcılığına vermek zorundadırlar” ifadelerine yer verildi.

Buna göre yapılan incelemelerde 5 siyasi parti hakkında Ankara Cumhuriyet Savcılığına suç duyurusunda bulunulmasına karar verildi. Yayımlanan kararlarda Sevgi ve Saygı Partisi’nin 2021 yılı ve Kuvayi Milliye Partisi’nin 2021 ve 2022 yılı kesin hesap incelemesinde partilerin gönderdiği kesin hesaba göre yapılan incelemeler sonucu Raportör Ömer Dursun tarafından heyete sunulan rapor incelendi.

GİDERDE BULUNMADILAR

2021 yılı itibarıyla Sevgi ve Saygı Partisi Genel Merkezinin ve Kuvayi Milliye Partisi Genel Merkezinin, 26 Haziran 2022 tarihinde kapanma kararı alınana kadar herhangi bir gelir elde etmediği ve hiçbir gideri bulunmadığı tespit edilmiştir. Söz konusu kararda, partilerin faaliyet gösterdiği binaların mülklerinin partiye ait olup olmadığı ya da kirada olup olmadıkları hususlarına da değinilmiştir. Ayrıca, parti faaliyetlerinin sürdürülebilmesi için kira, su, elektrik, telefon ve kırtasiye gibi yönetim giderlerinin de olması gerektiği vurgulanmıştır.

'KAYIT VE BELGE YOK'

Yapılan inceleme sonucunda ise partilerin Anayasa Mahkemesine hesap verilebilir şekilde kayıt ve belge düzenin oluşturulmaması, hesabın dışında gelir ve gider gerçekleştirilmesi inceleme ve araştırmayı engellemeye yönelik eylemleri olduğundan 2820 sayılı Kanun’un 111’inci maddesi gereğince Ankara Cumhuriyet Başsavcılığına suç duyurusunda bulunulmasına oybirliği ile karar verildi.

Ayrıca Ülkem Partisi’nin 2021 yılı, Türkiye Altın Çağ Partisi’nin 2021 ve 2022 yılı ile Yenilik Partisi’nin 2021 yılı kesin hesapları incelemeleri Raportör Ömer Dursun’un ilk inceleme raporuna göre heyet tarafından incelendi. Partilerin 2820 sayılı Kanun’un 74’üncü maddesi gereğince kesin hesaplarının bir örneği Anayasa Mahkemesine ve bilgi için Yargıtay Cumhuriyet Başsavcılığına vermek zorundu olduğu tekrar hatırlatıldı.

Partilerin 2820 sayılı Siyasi Partiler Kanunu’nun 69, 70 ve 74’üncü maddelerine aykırı davrandığı tespit edilirken, partilerin Anayasa Mahkemesine hesap verilebilir şekilde kayıt ve belge düzenin oluşturulmaması, hesabın dışında gelir ve gider gerçekleştirilmesi inceleme ve araştırmayı engellemeye yönelik eylemleri olduğundan 2820 sayılı Kanun’un 111’inci maddesi gereğince Ankara Cumhuriyet Başsavcılığına suç duyurusunda bulunulmasına oybirliği ile karar verildi.

YORUM YAZ..
Modal