Ay’da olağanüstü keşif: İnsanlığın uzay üssü olabilir

Ay’ın yüzeyinin 100 metre altında bir mağara keşfedildi. 1969’ta yapılan tarihi Apollo11 görevinin yapıldığı yerde yapılan mağarada 20-30 yıl içerisinde insan nüfusunun barınabileceği söyleniyor.

16.07.2024-16:57 - (Son Güncelleme: 16.07.2024-16:57) Ay’da olağanüstü keşif: İnsanlığın uzay üssü olabilir

Bilim insanları, Ay'da ilk kez bir mağara keşfetti. Bu mağaranın, insanların kalıcı bir üs kurması için ideal bir yer olabileceği belirtiliyor. En az 100 metre derinliğindeki bu mağara, bilim insanlarına göre Ay'ın "keşfedilmemiş yeraltı dünyasında" gizlenmiş yüzlerce mağaradan sadece biri olabilir.

İnsanlar için 20-30 yıl içerisinde yaşama elverişli hale getirilebilir

Uzaya seyahat eden ilk İngiliz astronot Helen Sharman, BBC News'e yaptığı açıklamada, yeni keşfedilen mağaranın bir üs için uygun göründüğünü ve insanların 20-30 yıl içinde Ay çukurlarında yaşayabileceğini öne sürdü. Ancak Sharman, mağaranın derinliğinden dolayı astronotların inip çıkabilmesi için jet paketleri veya bir asansöre ihtiyaç duyulabileceğini de belirtti.

Ay’da olağanüstü keşif: İnsanlığın uzay üssü olabilir

Radarla tespit edildi

İtalya'daki Trento Üniversitesi'nden Lorenzo Bruzzone ve Leonardo Carrer, Mare Tranquillitatis adı verilen kayalık bir düzlükteki bir çukurun açıklığını araştırmak için radar kullanarak mağarayı keşfetti. Bu mağara, Dünya'dan çıplak gözle görülebilen ve 1969'da Apollo 11'in indiği yere oldukça yakın bir konumda yer alıyor.

Mağara, Ay'ın yüzeyinde dikey ve sarkan duvarlara inen bir tavan penceresine ve yeraltında daha da uzanabilecek eğimli bir zemine sahip. Prof. Carrer, "Ne de olsa Dünya'da yaşam mağaralarda başladı, dolayısıyla insanların Ay'da mağaraların içinde yaşaması mantıklı" dedi.

Henüz tam olarak keşfedilmemiş olan bu mağaranın haritasını çıkarmak için yere nüfuz eden radar, kameralar ve hatta robotların kullanılabileceği umuluyor.

50 yıl önce varlığı keşfedildi

Bilim insanları, Ay'da mağaraların var olabileceğini yaklaşık 50 yıl önce fark etti. Daha sonra, 2010 yılında Lunar Reconnaissance Orbiter adlı görevdeki bir kamera, bilim insanlarının mağara girişi olabileceğini düşündüğü çukurların fotoğraflarını çekti. Ancak araştırmacılar, bu mağaraların ne kadar derin olduğunu ya da çöküp çökmeyeceklerini bilmiyordu. Yeni keşifler, Ay'daki mağaraların insan yerleşimi için potansiyel olarak kullanılabileceğini gösteriyor.

Kürşat Muratcan Kılıç
muratcankilic@haber365.com.tr
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

En Çok Okunanlar

Modal