Yaşanan yağ krizi üzerine Tarım ve Orman Bakanı Vahit Kirişci dün de ayçiçek yağı üretimi ve ithalatı ile ilişkili tüm ilgili birimleri bakanlıkta toplayarak bir dizi rapor aldı. Yapılan sunumlarda Türkiye'nin ayçiçek yağında herhangi bir arz ve stok problemi bulunmadığını aksine bu yıl ayçiçek üretiminin tüm zamanların rekorunu kırmaya hazırlandığı belirtildi.
Göreve başladıktan çok kısa bir süre sonra kendisini ayçiçek yağıyla ilgili fiyat manipülasyonun içerisinde bulan Türkiye Cumhuriyeti Tarım ve Orman Bakanı Vahit Kirişci, yaptığı ilk açıklama ile ayçiçek yağında herhangi bir stok sıkıntısı olmadığını, fiyatların bilinçli şekilde manipüle edildiğini belirtti.
Bakan Vahit Kirişci, ortaya çıkan manipülasyonun önlenmesi ve fiyatların hızla eski seviyesine gelmesi için yapılacak çalışmaları dinlemek üzere dün aralarında Toprak Mahsulleri Ofisi, Bitkisel Üretim Genel Müdürlüğü, Tarım ve Kırsal Kalkınmayı Destekleme Kurumu, Tarım İşletmeleri Genel Müdürlüğü Türkiye Tarım Kredi Kooperatifleri Merkez Birliği yöneticilerinin de olduğu bir gruptan brifing aldı.
Yapılan sunumlarda Türkiye'nin ayçiçek yağında herhangi bir arz veya stok sıkıntısı olmadığı aksine bu yıl ayçiçek üretiminin tüm zamanların rekorunu kırma ihtimali olduğu ifade edildi.
Bakanlıkta birkaç gün sürecek olan çalışmaların ardından fiyatların üzerinde yaşanan baskının düşürülmesi için yapılacak çalışmaların rotası da belirlenerek kamuoyuyla paylaşılacak.
Bununla beraber Türkiye'nin çok az bir yağ stoğu kaldığını iddia ederek halkı tedirgin edici açıklama yapmaması konusunda Bitkisel Yağ Sanayicileri Derneği yöneticilerinin uyarıldığı aktarıldı.
Ayçiçeği ekimi ilk olarak Adana bölgesinde içerisinde bulunduğumuz Mart ayında başlayacak. Adana ilinin Yüreğir ilçesine bağlı Belören'de ayçiçek üretimi yapan çiftçi Hüseyin Dilbaz, ayçiçek yağına hücum eden vatandaşlara duyarlı olmalarını tavsiye ederek bu algının daha önce de yapıldığını belirtti ve ekledi, "Çiftçi her şeyin farkında, bu milleti aç bırakmayız. Her karış toprağı ekip, biçeriz. Kıtlık yaşanmaz. Yaratılan bu algıyı yıllar önce 70'li yıllarda da yaptılar. Yağı, şekeri saklayıp hükümete zarar verdiler, fiyatları yükselttiler. Gayeleri bu. Oynanan oyunlar bugün yine oynanıyor. Bunlar 'Hükümeti nasıl deviririz' diye yapılan planlardır. Vatandaş bu galeyana, oyunlara gelmesin.” şeklinde konuştu.
Kendi bölgelerinde 5 bin dönüme ayçiçek ekileceğini dile getiren çiftçi Dilbaz, "Belki de daha fazla alana ekilir. Tohumlarda da bir sıkıntı yok, bol tohumumuz var. Bu ay ayçiçeği ekimini yapacağız ve temmuz-ağustos gibi de ilk hasadımızı yapacağız." dedi.
Bir başka ayçiçek çiftçisi Eşref Şimşek ise, "Ayçiçek yağında sıkıntı yok. Bu market görüntülerine şaşırıyoruz. Ayçiçek ekimi ve üretiminde de sorun yok. Bu algı sanki stokçuların işi gibi geliyor. Vatandaş, ayçiçeğinde bir mağduriyet yaşamayacak." diye konuştu.
Ayçiçek çiftçisi Vehbi Malgir ise yağ depolamaya gerek olmadığını belirterek, "Halkın evine ayçiçek yağı depolamasına hiç gerek yok. Geçmiş dönemlerde mazot, şeker, un bulunmamıştı. Şu an öyle bir sorun yok. Vatandaş telaşlanmasın.” ifadelerini kullandı.