İstanbul'un Fethi kutlamalarının ardından Ayasofya'nın ibadete açılması yönündeki tartışmalar tekrar gündeme gelmişti. Sürekli Vakıflar Tarihi Eserlere ve Çevreye Hizmet Derneği tarafından resmi adım atılmıştı. Dernek, Ayasofya'nın camiden müzeye çevrilmesine ilişkin 1934'te alınan Bakanlar Kurulu kararının iptali istemiyle 2016'da Danıştay'a dava açmıştı. Ayrıca, kararda bulunan Mustafa Kemal Atatürk'ün imzasının da sahte olduğu iddia edilmişti.
2 Temmuz tarihinde duruşma yapılmasını kararlaştıran Danıştay 10'ncu Dairesi derneğin iddialarını dinleyecek. Yasalara göre dairenin aynı gün ya da 15 gün içinde kararı açıklaması gerekiyor.
BU DERNEĞİN İLK DAVASI DEĞİL
Sürekli Vakıflar Tarihi Eserlere ve Çevreye Hizmet Derneği Ayasofya konusunda oldukça istekli. Konuyla ilgili olarak ilk dava 2005 tarihinde açıldı. Dernek, yine bu davada da 24 Kasım 1934 tarihli Bakanlar Kurulu kararının iptali ve yürütmenin durdurulmasını istemişti. Danıştay bu isteği reddetmişti. Daire 2008'de ise Ayasofya Camisi'nin müze olarak kullanılmasında hukuka aykırılık bulunmadığına işaret ederek, davayı reddetmişti.
Danıştay İdari Dava Daireleri Kurulu kararı onamış ve dernek 2016 yılında yine dava açmıştı.
Derneğin başvurusu hakkında 2018'de karar verilmiş ve Yüksek Mahkeme, Ayasofya'nın namaz kılınması için ibadete açılması yönündeki talebin reddedilmesi nedeniyle din ve vicdan hürriyetinin ihlal edildiği iddiasıyla yapılan başvuruyu, "incelenmeksizin kişi bakımından yetkisizlik" nedeniyle kabul edilemez bulmuştu.