Ayasofya camii ne zaman açıldı? Neden kapanmıştı? Ayasofya camiinin kısaca tarihi. Ayasofya camiini kim kapattı? Neden kapattı? Ayasofya'yı Atatürk mü kapattı? Ayasofya fotoğrafları

İstanbul'un en gözde camilerinden olan Ayasofya'nın ibadete açılması gündeme gelirken internet üzerinden araştırmalar başladı. Türkiye'nin gözde camilerinden olan Ayasofya'nın ne zaman açıldığı, neden kapandığı arama motorunda sıklıkla araştırılmaya başlandı. Ayasofya camisinin kapatılmasıyla kimin kapattığı? merak konusu oldu. Ayasofya caminin kısa tarihi ve fotoğrafları haberimizde yer almaktadır

22.07.2022-16:39 - (Son Güncelleme: 22.07.2022-16:39)

15 asırlık yapının tarihine sahip olan Ayasofya ile ilgili merak edilenler ve gelişmeler günden güne değişmektedir. Müzeye çevrilen Ayasofya'nın tekrardan ibadete çevrilmesi için haberler gündeme gelmeye başladı. Danıştay kararı üzerine gözler Ayasofya'nın tarihsel dönüşümüne çevrildi. Ayasofya cami neden kapandı, kim kapattı? İşte detaylar....

Ayasofya camii neden kapandı?

1453 yılında camiye çevrilen Ayasofya birçok kez restore edilerek yeni hallere büründü. 1930 - 1935 yılları arasında restorasyon çalışmalarından dolayı halka kapatıldı. Ayasofya, Bakanlar Kurulu'nun 1934 tarihinde 7/1589 sayılı kararıyla müzeye çevrilmesi adına çalışmalar başladı. Ayasofya'nın ibadete kapatılmasıyla siyasi baskılar peş peşe geldi. 

Ayasofya neden kapatıldı?

Ayasofya neden müzeye çevrildi? 

3 Kasım 1934 yılında Gazi Mustafa Kemal Atatürk'ün başkanlığındaki vekiller heyeti kararıyla müzeye çevrildi. İlber Ortaylı tarafından gelen bilgi üzerine Ayasofya'nın müze haline getirilişinin arkasındaki dış siyasi baskıların varlığı ya da etkinliği henüz net olarak bilinmemektedir. 1923 yılında Cumhuriyetin ilan edilmesiyle beraber Ayasofya'nın cami olarak kullanılmasına karar verildi. 1931 yılında ise Ayasofya'nın kapatılma kararı geldi. Bunun üzerine Bakanlar Kurulu tarafından gelen karar ile 1935 yılında müzeye dönüştürüldü. 

Ayasofya neden kapatıldı?

1453'te fetihle birlikte cami oldu

916 yılında kilise olarak ibadete açılan bu yapı, Fatih Sultan Mehmed'in 1453 yılında fethedilmesi üzerine camiye verilme kararı alındı. Fetihin hemen sonunda Ayasofya yapısı güçlendirilerek cami varlığını koruma kararı aldı. 16'ncı ve 17'nci yüzyıllarda, caminin içine mihraplar, minber, müezzin mahfilleri, vaaz kürsüsü ve maksureler eklenmiştir.

1934 yılında müzeye çevrildi 

1923 yılında Cumhuriyetin ilan edilmesinden hemen sonra cami kullanımına açılan Ayasofya, 1931 yılında kapatıldı. 3 Kasım 1934 yılında ise alınan karar ile Gazi Mustafa Kemal Atatürk'ün başkanlığından müzeye çevrildi. Atatürk, verdiği izin sonrasında başlayan çalışmalar ile beraber 15 yıl süre sürerke 1947 yılında tamamlandı. Ayasofya'nın kubbesi ve minareleri, Dünya Anıtları Fonu'nun da desteğiyle 1997-2002 arasında restore edildi.

Ayasofya neden kapatıldı?

Ayasofya mozaikleri 

Ayasofya-i Kebir Camisi'nin mimarisindeki en önemli özelliği kubbesinin alışılmıştan daha büyük oluşu ve orta mekâna hâkim olmasıdır. 843 yılında bu dönemin sona ermesiyle birlikte yapıda yapılan ilk figürlü mozaik Apsis Mozaiği'dir. Galeri katı, Tympanon Duvarı, narteks, vestibül girişi, papaz odaları olmak üzere yapının birçok yerinde farklı tarihlerde yapılmış figürlü mozaikler bulunmaktadır.

YORUM YAZ..
Modal