İstanbul'un Fethi kutlamalarında Ayasofya'da okutulan Fetih Suresi'nden sonra, Ayasofya'nın ibadete açılması yönünde vatandaşlardan bir istek geldi. Daha önce Sürekli Vakıflar Tarihi Eserlere ve Çevreye Hizmet Derneği, Ayasofya'nın camiden müzeye dönüştürülmesine yönelik Bakanlar Kurulu kararının iptali istemiyle Danıştay'da dava açmıştı. Fetih kutlamalarının ardından bu dava tekrar gündem oldu.
ERDOĞAN KARARI MİLLETİN İRADESİNE BIRAKTI
Cumhurbaşkanı Erdoğan kararı milletin iradesine bırakırken, halkın yüzde 80'ine yakın bir kısmı Ayasofya'nın tekrar ibadete açılması gerektiğini söyledi. Bu gelişmelerin ardından Danıştay 10'uncu Dairesi'nin vereceği karar merakla beklenmeye başlandı.
BAKANLAR KURULU KARARI İPTAL EDİLDİ
Danıştay dün kararını açıkladı ve 24 Kasım 1934 tarihli Bakanlar Kurulu kararı iptal edilerek Ayasofya tekrar ibadete açıldı. Ayasofya Osmanlı'nın Kılıç hakkı olurken, bu karara içeride ve dışarıda çok sayıda karşı çıkan oldu.
Şapkayı önümüze koyup düşündüğümüzde, dışarının tepkilerini anladık fakat içeriden gelen tepkilere anlam veremedik.
İşte Ayasofya'nın ibadete açılmasına karşı çıkanlar:
EKREM İMAMOĞLU
İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu yaptığı her açıklamada Ayasofya'nın ibadete açılmasına karşı olduğunu söyledi. İmamoğlu yaptığı açıklamalarda, 'Ayasofya'nın ibadete açılması gibi bir ihtiyacın bulunduğuna inanmıyorum.' ifadesine yer verdi. Ayasofya'nın tekrar ibadete açılmasından sonra sessiz kalan İmamoğlu'nun sessizliği dikkatlerden kaçmadı.
ORHAN PAMUK: ARTIK SEKÜLER DEĞİLİZ
Yazar Orhan Pamuk'un açıklamaları da infial yaratacak cinsten oldu. Pamukoğlu yaptığı açıklamalarda, 'Ayasofya'yı yeniden camiye çevirmek, dünyanın geri kalanına 'artık seküler değiliz.' demektir.' dedi. Bu açıklama birçok kesim tarafından tepki ile karşılandı.
HDP
Terör örgütü PKK'nın siyasi uzantısı olan HDP, uluslararası konularda da Türkiye'nin yanında değil karşısında yer aldı. HDP'li vekillerin konuyla ilgili olarak yaptığı yorumları Yunan parlamenterler bile yapmamıştır.
HDP Kocaeli Milletvekili Ömer Faruk Gergerlioğlu karar sonrası, 'Ayasofya'yı cami yaparak suç ve günahlarınızı örtemeyeceksiniz. Soykırıma uğrattığınız mazlumların ahı sizi bulur, milyon tane cami açın bunu önleyemeyeceksiniz..! Dine karşı dini kullanıyorsunuz!' dedi.
HDP İstanbul Milletvekili Hüda Kaya kararın öncesi ve sonrasında yaptığı açıklamalarla tepkilerin hedefi oldu. Kaya yaptığı paylaşımda, 'Bakıyorum da! Ayasofya meselesi toplumumuzda sağduyu ile dinciliğin, ırkçılığın ve hamasetin turnosolu olmuş.' ifadelerini kullandı.
HDP Diyarbakır Milletvekili Garo Paylan ise 'Ayasofya'nın camiye dönüştürülmesi kararıyla; ülkemizdeki Hristiyarlar, Avrupa'daki Müslümanlar için hayat daha da zorlaşacaktır. Ayasofya, Hristiyanlar ve Müslümanlar arasındaki gerginliği azaltan bir mabetti. Ayasofya'nın kubbesi hepimize yeterdi. Yazık ettiniz...' dedi.
'YUNAN MEDYASI!' ÜZÜNTÜLERİNİ MANŞETLERİNE TAŞIDI
Ayasofya'nın ibadete açılması Birgün, T24 ve BBC gibi yayın organlarını da rahatsız etti. Bu süreçte Yunan medyası gibi davranan bu yayın organları üzüntülerini, yaptıkları paylaşım ve attıkları başlıklara yansıttı.
RUSYA
Türkiye'nin aldığı kararda işine göre dost işine göre düşman gibi davranan Rusya'dan da tepki gelmişti. Karardan önce Rus yetkililer yaptıkları açıklamalarda hadleri olmamasına rağmen eleştirilerde bulunmuştu. Karardan sonra da bu eleştiriler devam ederken, bu duruma verilebilecek en güzel cevabı CHP'li Muharrem İnce verdi. İnce yaptığı paylaşımda, 'İbadete açılması kararı Türkiye’nin egemenlik hakkıdır. Buna Rusya, ABD, Yunanistan veya başka bir ülke, kuruluş karar veremez.' dedi. Bu açıklamalara yer veren Ruslara hatırlatılması gereken tek şey ise Kırım'ın ihlakidir! Göz göre göre haksız bir şekilde Kırım'ı kendi topraklarına katan bir ülke, Ayasofya için eleştiride bulunacak son ülkedir.
ABD
Yine ABD de Rusya gibi bir tutum sergiledi. ABD'li yetkililer yaptıkları açıklama ile Ayasofya'nın ibadete açılmasına karşı olduklarını belirtti. Aynı ABD, sırf anglo sakson bir ülke imajı kazanabilmek için milyonlarca kişinin etnik kimliğini yok sayarak yıllar içinde asimile etti. İnsanların kimliğini yok sayan bir ülkenin Ayasofya konusunda açıklamalarda bulunması boş bir tantanadan başka bir şey değildir!
YUNANİSTAN
Eleştiri yapma ve açıklama hakkı olan tek ülke Yunanistan'dır. Yine Yunan vatandaşlar da bu konu üzerinde eleştiri yapma hakkına sahiptir. Fakat Lozan'da 12 adayı haksız bir şekilde himayesine alan Yunanistan'ın da Ayasofya kararında eleştiri yapması boştur. Geçmişine bakmadan bu eleştirileri yapmak siyasi bir çıkardan başka bir şey değildir.