Bakteri kaynaklı enfeksiyonlara bağlı gelişen ayak çıbanı, beyaz uçlu sert dokusu ile çoğu kişi tarafından tanınır. Yürüme, koşma, hareket etme gibi eylemleri yerine getirmek ve günün temposuna uyum sağlayabilmek için ayakların sağlıklı olması gerekir. Ayaklarda oluştuğunda sancılı bir süreci beraberinde getiren ayak çıbanı, basit bir enfeksiyondan ayak sağlığını riske atacak klinik vakalara dönüşebiliyor. Çıbanlar bezelye ve nohut büyüklüğünde oluşan ve ağrısı giderek artış gösteren oluşumlardır.
Çıban, stafilokok adındaki bakterilerin bir ya da birden fazla kıl kökünü enfekte ederek cilt altında oluşan irin dolu, ağrılı bir yumrudur. Çıbanlar kırmızımsı ya da morumsu hassas bir şişlik ile başlar. Yumru, irinle dolarak büyük bir kitleye dönüşür ve boşalana kadar daha ağrılı bir hal almaya başlar. Özellikle terlemenin sık olduğu ayaklarda bu tip iltihaplanmalara sık rastlanmaktadır.
Ayak çıbanı, sağlıklı her bireyde görülmekle birlikte hijyen koşullarının yeteri kadar sağlanmadığı zamanlarda oluşum göstermektedir. Havasız kalan, terleyen ayaklar bakterilerin üremesi için uygun bir ortam oluştururlar. Ayak çıbanı bazen de çeşitli hastalıklara bağlı ayaklarda ya da vücudun herhangi bölgesinde sık sık oluşum gösterirler. Bu hastalıklar; ‘‘Diyabet (şeker hastalığı), Kronik cilt hastalıkları, Obezite, Yağlı ve aşırı terleyen cilt, Karaciğer ve böbrek hastalığı’’
Belirtileri nelerdir?
Cilt yüzeyinde aniden beliren çıbanın en yaygın belirtileri şunlardır; ‘‘Kızarıklık ve zonklayıcı ağrı, Kaşıntı, Şişlik, Bölgede ısı artışı, Beyaz uç, Dokunulduğunda sertlik’’
Ayağınızda bir çıban oluştuğunu fark ederseniz çıbanın üzerine sıcak bir pamuk koyun. Ayaklarınızın temizliğine de dikkat ederek çıban oluşumunu büyümeden engelleyebilirsiniz. Bitkisel yöntemlerden faydalanmak isterseniz kekik yağı sürüp ayva sararak iltihabın rahatlamasını sağlayabilirsiniz. Ayak hijyenine dikkat etmek çok önemlidir. Şiddetli vakalarda antibiyotik kullanımı, antiseptik losyonlar veya neşter ile çıbanın boşaltılması gerekebilir.