Türkiye Barolar Birliği tarafından hazırlanan ve Resmi Gazete'de yayımlanan yeni yönetmelik, avukatların çevrim içi mecralarda reklam yapma ve bu mecralardan reklam alma faaliyetlerini sıkı bir şekilde sınırlandırdı. Yeni düzenlemeye göre, avukatlar artık çevrim içi platformlarda bedel karşılığı veya bedelsiz olarak bizzat hazırladıkları ya da hazırlattıkları içerikleri ön plana çıkaramayacak.
Uyarı Yazısı Gönderme Usulü Kaldırıldı: Avukatlara Resen Soruşturma Açılacak
Yeni yönetmelikle birlikte, reklam yasağına aykırılık durumunda daha önce uygulanan uyarı yazısı gönderme usulü kaldırıldı. Artık bu tür ihlallerde, avukatlar hakkında doğrudan soruşturma açılacak ve ilgili avukata savunma istemini de içeren yazı tebliğ edilecek. Bu değişiklik, reklam yasağına aykırılıkların daha hızlı ve etkili bir şekilde ele alınmasını hedefliyor.
Reklam Niteliğinde Paylaşımlar ve İnternet Yönlendirmeleri Yasaklandı
Avukatların internet kullanıcılarını kendi sitelerine veya başka bir siteye yönlendirmesi de yasaklandı. Bununla birlikte, reklam niteliğinde olabilecek paylaşımlardan kaçınmaları gerekiyor. Avukatlar, mesleki kimlikleriyle ilişkilendirilecek şekilde yaşamları, kazançları, ve mesleki faaliyetleri hakkında reklam niteliğinde paylaşımlar yapamayacaklar. Ayrıca, yazılı, işitsel, görsel ve çevrim içi iletişim araçlarında avukat unvanının kullanıldığı durumlarda mesleğin itibarını zedeleyici davranışlardan kaçınılması gerektiği de vurgulandı.
Mesleğin Saygınlığı ve Gizlilik Kuralına Uygunluk Şartı
Yönetmelik, müvekkil ve müvekkil adaylarıyla yapılacak görüşmelerde de mesleğin saygınlığına uygun, reklam yasağını ihlal etmeyecek bir ortam ve içerik sağlanmasını zorunlu kılıyor. Görüşmelerde gizlilik kuralına uyulması da yönetmelik değişikliğiyle yeniden vurgulandı. Bu düzenlemelerle, avukatların mesleki faaliyetlerinde etik kurallara uygun davranmaları ve mesleğin itibarını korumaları hedefleniyor.