Avrupa'ya gaz transferinde Türkiye kilit öneme sahip

Belkemiği olarak tanımlanan Güney Gaz Koridorundan TANAP’tan geçen yıl Türkiye’ye 5,8 milyar metreküp ve Avrupa’ya ise 11,3 milyar metreküp gaz zevk edildi. Rusya-Ukrayna savaşın sonrasında TANAP, Avrupa için büyük önem kazandı.

13.01.2023-12:34 - (Son Güncelleme: 13.01.2023-17:39) Avrupa'ya gaz transferinde Türkiye kilit öneme sahip

TürkAkım Doğal Gaz Boru Hattı ve Trans Anadolu Doğal Gaz Boru Hattı (TANAP) aracılığıyla bugüne kadar 97 milyar metreküp gaz Avrupa ve Türkiye’ye sevk edildi.

AA'da yer alan habere göre, 8 Ocak 2020'de açılışı yapılan TürkAkım Doğal Gaz Boru Hattı üzerinden bugüne kadar Türkiye'ye 26,7 milyar metreküp, Avrupa'ya ise 30,5 milyar metreküp gaz sevkiyatı yapıldı.

Hat üzerinden geçen yıl Türkiye'ye 8,6 milyar metreküp, Avrupa'ya ise 12,5 milyar metreküp gaz ulaştırıldı.

TürkAkım, her biri 15,7 milyar metreküp olmak üzere toplamda 31,5 milyar metreküp gaz taşıma kapasitesine sahip iki hattan oluşuyor. İlk hat üzerinden Türkiye'ye, ikinci hat üzerinden ise Boru Hatları ile Petrol Taşıma AŞ ve Gazprom'un eşit ortaklığında kurulan TürkAkım Gaz Taşıma AŞ tarafından Avrupa'ya gaz aktarımım gerçekleştiriyor. 

Türkiye üzerinden gaz akışı

Hattın faaliyete geçtiği günden itibaren Türkiye’ye toplam 20,5 milyar metreküp, Avrupa’ya da 19,5 milyar metreküp gaz transfer edilmiş oldu.

Bununla birlikte TürkAkım ve TANAP üzerinden faaliyete geçtikleri dönemden bu yana yapılan gaz trasnferi toplamda 97 milyar metreküp seviyeye ulaştı.

Gürcistan-Türkiye sınırında Posof'tan başlayan TANAP, 20 il, 67 ilçe ve 600 köyden geçerek Yunanistan sınırında Avrupa ülkelerine gaz iletimi yapan Trans Adriyatik Boru Hattı'na (TAP) bağlanıyor.

Avrupa'ya gaz transferinde Türkiye kilit öneme sahip

TANAP'ın Gürcistan-Türkiye sınırından Eskişehir'de bulunan çıkış noktasına kadar olan kısmı 30 Haziran 2018'de devreye alınırken, Eskişehir'den Türkiye-Yunanistan sınırına kadar olan kısmı ise Ekim 2019 sonunda devreye alındı. Avrupa'daki tesislerinin devreye alınmasıyla birlikte 31 Aralık 2020 itibarıyla TAP Boru Hattı üzerinden Avrupa'ya ticari gaz akışı başladı.

Türkiye'ye karşı çıkamazlar

Rusya-Ukrayna Savaşı sonrası enerji kriziyle uğraşırken Avrupa doğal gaz akışını Türkiye üstünden gerçekleştirmek istiyor

Türkmenistan gazının, Trans Anadolu Doğal Gaz Boru Hattı (TANAP) üzerinden Türkiye ve Avrupa'ya transferinin Rusya'nın bu durumu sevmeyeceği ancak Ukrayna savaşı nedeniyle Moskova'nın Türkiye'nin enerji stratejisine karşı çıkacak imkanlara sahip olmadığı biliniyor

Ömer Faruk Ekinci
ekomerfaruk@gmail.com
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Modal