Avrupa’da enerji krizi siyasi gerginlik yarattı: Rusya’ya bağımlıyız

Avrupa ülkeleri, yaşanan enerji krizi sebebiyle fiyatlar konusunda çözüm arayışlarına devam ediyor. Gaza tavan fiyat uygulaması başta olmak üzere üç farklı çözüm önerisi dile getirilirken, bazı ülkelerden tavan fiyat olması halinde gaz sıkıntısı yaşayabilecekleri sözleri yükseldi.

06.10.2022-09:26 - (Son Güncelleme: 06.10.2022-15:59) Avrupa’da enerji krizi siyasi gerginlik yarattı: Rusya’ya bağımlıyız

Avrupa Birliği (AB) üyesi ülkelerin enerji bakanları, enerji krizine çare olacak bir çözüm üretmeye çalışıyor. Avrupa’nın önde gelen dijital basın organlarından Euractiv,  Avrupa'nın Rusya'ya uyguladığı ambargoları sonrasında kıtada gerçekleşen petrol, elektrik ve doğalgaz fiyatlarındaki aşırı yükselişin önüne geçebilmek için yapılan toplantıda 1 ana, 2 alternatif çözüm önerisi masaya getirildiğini yazdı. Fakat üye ülkelerin hiçbirisinin bu önerilerde anlaşma sağlayamadığı da manşette yer aldı.

Fikir birliğine varılamıyor

Çekya'nın Avrupa Birliği Dönem Başkanlığı'nda gerçekleşen toplantıda bir ana öneri üzerinde tartışıldığı ve iki alternatif önerinin de gündeme getirildiği ancak üye ülkelerin kendi arasında fikir birliğine varamadıkları ifade edildi. Çekya, Avrupa'nın enerji krizinin üstesinden gelmek için ana formül olarak masaya enerjiye "tavan fiyat uygulaması" modelini sundu ancak hiçbir ülke bu konuda ortak bir sonuca ulaşamadı.

Gaz kesilirse korkusu var

Euactiv’e konuşan üst düzey bir AB diplomatı da "Konsensüse yaklaşamadık bile" sözleriyle krizin büyüdüğünü dile getirdi. Tavan fiyat uygulamasına en büyük itiraz Hollanda'dan geldi. Yayın organına konuşan ülkenin Enerji Bakanı Rob Jetten bu önlemin tüketimi kısıtlamaya yol açabileceği endişesi taşıdıklarını ifade ederken, Almanya'nın Enerji Bakanı Robert Habeck ise Avrupa ülkeleri tatmin edici bir tavan fiyat koyamazsa sıvı doğalgazın (LNG) başka bölgelere satılabileceği ve Avrupa'ya çok az doğalgaz geleceği şüphesinde olduklarını ifade etti.

Avrupa enerji krizi

Enerji pazarı bozulabilir

Lüksemburg Enerji Bakanı Claude Turmes ise bu durumda enerji pazarının bozulacağını ve doğalgazın en çok ihtiyaç duyulan ülkelere gitmesinin engellenebileceğini ileri sürdü. İtiraz eden ülkeler arasında bulunan Avusturya ise ülkenin Rusya'ya enerji bağımlılığı olduğu ve alınacak önlemlerin Avusturya'nın enerji güvenliğini tehlikeye sokacağını savundu.

AB ülkelerinin masada tuttuğu bir diğer seçeneğin ise Almanya'nın önerisi olan elektrik üretimi için kullanılan doğalgaz fiyatını sınırlandırmak ve Avrupa Birliği bünyesinde bir platform kurarak doğalgazı ortak satın almak olduğu ifade ediliyor.

Rusya doğal gazı silah olarak kullanıyor

Avrupa Birliği (AB) Komisyonu Başkanı Ursula von der Leyen, Rusya’nın doğal gazı bir silah olarak kullandığını söyleyerek, "Savaş, ekonomik ve sosyal sıkıntılara neden oluyor. Tek pazarımızda vatandaşlarımıza ve ekonomiye ağır bir yük bindiriyor. Özellikle artan enerji maliyetleri, vatandaşların satın alma gücünün azalmasına ve şirketlerin rekabet gücünün kaybolmasına yol açıyor" dedi. Von der Leyen, "Gaza tavan fiyat, piyasanın daha iyi işlemesini sağlayan yeni bir AB fiyat endeksi geliştirilinceye kadar geçici bir çözümdür. Komisyon bu konuda çalışmalara başladı" diye konuştu.

İtalya’ya gaz akışı yeniden başladı

Rusya enerji şirketi Gazprom,  Avusturya üzerinden İtalya'ya doğalgaz sevkıyatının tekrar başladığını duyurdu. Açıklamada Avusturya'daki operatörün Gazprom sevkiyatları için onay verdiği ve bu sayede İtalya'ya yönelik sevkiyatın tekrar başladığı kaydedildi. Gazprom'un İtalya'ya sevkıyatı 1 Ekim'de yaptırımlar nedeniyle Avusturya'da ortaya çıkan yeni mevzuatlarla ilgili sorunlardan ötürü durmuştu.

Enerji krizi

Rusya’ya yeni yaptırımlar geliyor

Avrupa Birliği (AB) üyesi ülkeler, Rusya'ya yönelik 8. yaptırım paketi konusunda anlaşma sağladı. AB dönem Başkanı Çekya'nın resmi sosyal medya hesabından yapılan paylaşımda, üye ülke büyükelçilerinin Rusya'ya yönelik yeni yaptırımlarda siyasi anlaşma sağladıkları belirtildi. Yaptırımlar Rusya'ya karşı ticaret yasakları ve Rus petrolüne tavan fiyat uygulamasını da içeriyor. Anlaşma sağlanan paketin bütün içeriği ise henüz paylaşılmadı.

Belçika’da fırınlar kepenk kapatıyor

Belçika'da bazı fırınlar enerji krizi nedeniyle kepenk kapatıyor. Gaz faturalarının yaklaşık 8 kat, un fiyatlarının da 2 kat artması fırıncıları sıkıntıya soktu. Bazı fırınlar maliyetleri karşılayamadıkları için kapanmaya başladı En son Valonya'da yer alan ve 19 yıldır faaliyet gösteren Dumont fırını da artan enerji maliyetleri yüzünden kapandı. Sosyal medya hesabından paylaşımda bulunan fırın, 2021 yılı başında aylık enerji faturasının 1342 euro olduğunu, eylül ayında fırının aylık faturasının 11 bin 836 euroya yükselttiğine işaret ederek kapandıklarını bildirdi.

Brüksel'de fırıncılık yapan Adem Ezel, "En önemli sorunumuz elektriğe ve gaza çok zam gelmesi." dedi. 30 senedir bu işin işinde olduğunu, 15 senedir de Brüksel'de fırın işlettiğini anlatan Ezel, "Gaz faturası 1400 eurodan 10 bin 800 euroya çıktı. Elektrik faturası 2 bin 800 euro geliyor. İkisi birden aylık yaklaşık 15 bin avro geliyor. Bu çok büyük para." diye konuştu.

Uzun yıllar Brüksel'de çalışan Fas asıllı fırıncı Khalid ise, enerji ve ham madde fiyatlarının çok yükseldiğini söyledi. Durumun herkes için çok zor olduğunu ifade eden Khalid, "Her şey çok pahalı. Un, gaz, elektrik gibi temel maddeler çok pahalandı" diye konuştu.

Gaz akışı

Çok zam geldi

Belçika'da 14 yıldır fırıncılık yapan Mecnun Arslan "Rusya-Ukrayna savaşından sonra bazı şeylere çok zam geldi" dedi. Fırıncıların çok zor zamanlardan geçtiğine işaret eden Arslan, "İşçilerin birkaç tanesini çıkarmak, ekmeğin gramajını düşürmek zorunda kaldık" diye konuştu. Enerji maliyetlerinin çok yükseldiğini vurgulayan Arslan, "Eskiden enerji faturamız bin euro iken şimdi 3 bin euro ödüyoruz" diye konuştu.

Dünya daha pahalı bir yer haline geliyor

Türkiye Giyim Sanayicileri Derneği (TGSD) Yönetim Kurulu Başkanı Ramazan Kaya, salgında tedarik zincirlerindeki kırılma ile dünyanın daha pahalı bir yer haline geldiğini belirterek, "Küreselleşmenin ucuz fiyatlı dönemi sona eriyor" dedi. TGSD'nin düzenlediği konferansta konuşan Kaya küresel enerji krizi ve yenilenebilir enerjiye geçişin üretim ve tüketim süreçlerini değiştirdiğini aktararak, enerji kısıntılarının dünya genelinde moda perakendesinin ışıltısını azalttığını söyledi.

TİM Başkanı Mustafa Gültepe ise hazır giyimde 40 milyar dolar ihracata odaklandık" dedi.

YORUM YAZ..

En Çok Okunanlar

Modal