Avrupa ülkeleri harekete geçti: Tedbirler bir bir açıklanıyor! İşte Avrupa’da alınan enerji tedbirleri

Avrupa’yı sarıp sarmalayan enerji krizi sonrasında bir çok ülke tedbirleri bir bir devreye sokmaya başladı. Enerji tasarrufu adına alınan önlemler arasında kamu binalarının aydınlatılmaması, klimaların derecesinin düşürülmesi ve yüzme havuzlarının ısıtılmaması gibi önlemler yer alıyor. İşte Avrupa’da alınan enerji tedbirleri...

03.09.2022-10:18 - (Son Güncelleme: 03.09.2022-16:27)

Rusya Ukrayna savaşıyla birlikte hızla etkisini gösteren enerji krizi, Avrupa ülkelerinin kara kara düşünmesine sebep oluyor. Pek çok ülke enerji krizinin getirdiği yüksek doğal gaz ve elektrik faturalarını hafifletmek için vergileri düşürme, fatura desteği, doğrudan ödeme ile tasarruf gibi çeşitli tedbirlerin yanı sıra daha önce kapatılması planlanan kömür ve nükleer santralleri faal hale alarak gaz depolarını hızla doldurmak gibi çeşitli adımlar atıyor. Özellikle doğal gaz ve elektrik fiyatlarının tarihi zirve yapması bütün piyasa katılımcılarını olumsuz etkilerken, Avrupa ülkeleri, tüketicileri ve işletmeleri bu olumsuz duruma karşı korumak ve kış aylarında enerji arz güvenliğini sağlamak için çok farklı önlemler uygulamaya koyuyor.  Enerji tasarrufu adına alınan önlemler arasında kamu binalarının aydınlatılmaması, klimaların derecesinin düşürülmesi ve yüzme havuzlarının ısıtılmaması gibi önlemler yer alıyor. 

Almanya ışıklarını söndürdü

Rusya ile en çok enerji alışverişi yapan ülkelerden birisi olan Almanya’da savaşın etkisiyle başlayan enerji krizine yeni önlemler alınmaya başlandı. Kamu binalarının en fazla 19 santigrat dereceye kadar ısıtılması, kamu binaları ve anıtların yanı sıra reklam panolarının ışıklandırmasının kapatılmasına karar verildi. Yüzme havuzlarının ısıtılması yasaklandı. Isı kaçağını önlemek için mağazaların kapılarını kapalı tutması zorunlu tutuldu. Geçmişte kapatılması planlanan bazı kömür santralleri yeniden faaliyete geçirildi.

Fransa kemerini sıkıyor

Fransa’da yoksul hanelere verilen 100 euro enerji ödemesinin dışında, enerji tüketiminin azaltılması için bazı adımlar atılıyor. İlk olarak kamu binalarında ısıtma ve soğutma dereceleri düşürülürken, yoksul vatandaşlara akaryakıt yardımı sağlandı.  İş yerlerinde klimaların en düşük 26 derecede, kaloriferlerin de en yüksek 19 derecede çalıştırılması kararlaştırıldı. Mağaza vitrinlerinin ışıkları gece 01.00'den sabah 06.00'ya kadar söndürüldü.

Avrupa enerji tedbirleri

Diğer ülkeler de adımlar atmaya başladı

İngiltere'de, düşük gelirli haneler için otomatik ödemeli 400 sterlinlik enerji indirimi uygulandı. İtalya'da akaryakıt vergileri bir miktar indirildi. Düşük gelirlilerin enerji faturalarına destek sağlandı. Düşük gelirlilerin vergileri azaltıldı. Güneş enerji yatırımlarına sübvansiyon verildi. Yoksullara 200 euro ödeme yapıldı. Enerji firmalarının sözleşmeleri tek taraflı değiştirmelerin engellendi. Cezayir'le doğal gaz tedarik anlaşmaları yapıldı. Yeni enerji tasarruf planı hazırlanıyor. Böylece, evlerin ısınının kışın 2 derce düşürülmesi, sokak aydınlatmalarının yüzde 40 azaltılması ve kamu binalarının erken kapanması öngörülüyor.

İspanya'da işletmelerin klima çalıştırma sınırı 27 derece olarak belirlendi. Kış aylarında ise termostat ısısı ise en yüksek 19 derece ile sınırlandırıldı. Mağaza vitrinlerindeki ışıklar ve kamu binalarındaki aydınlatmalar saat 22.00'den itibaren kapatıldı. İsrafı önlemek için klimalı veya ısıtmalı binaların kapılarının otomatik olarak kapanmasını sağlayan sistem kurulmasına karar verildi. Doğal gazda KDV'nin ekim ayından itibaren yüzde 21'den yüzde 5'e düşürülmesi kararı alındı.

Avrupa’da fiyatlar yüzde 26 arttı

Avrupa’da tüketilen doğalgaz fiyatları Ağustos ayında yüzde 26 oranında arttı. . Eylül vadeli gaz kontrat fiyatı, 30 Ağustos'ta 252 eurodan kapanırken, doğal gazın megavatsaat fiyatı ağustos ayının ilk gününde yaklaşık 200 eurodan işlem görmüştü. Avusturya ve Macaristan'ın enerji piyasası düzenleme kurumları ve Finlandiya merkezli araştırma firması VaasaETT'in hazırladığı Konut Enerji Fiyat Endeksi verilerine göre, Avrupa'da kilovatsaat başına meskende doğal gaz fiyatı temmuzda en yüksek 5.10 lira ile Amsterdam'da oldu. Meskenlerde doğal gaz fiyatının en düşük olduğu ülkeler arasında, 91 kuruş ile Varşova, 55 kuruş ile Belgrad ve 36 kuruş ile Budapeşte yer aldı.

Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı Mansur Yavaş’ın sosyal medyadan yaptığı açıklamaya göre Ankara, Avrupa’da en ucuz tüketen başkentler sıralamasında 2. sırada yer aldı.

Rus şirket Gazprom, Kuzey Akım’ı durdurdu

Rusların en büyük enerji şirketi Gazprom, Kuzey Akım boru hattından doğal gaz sevkiyatının belirsiz bir süreliğine durdurulduğunu açıkladı. Gazprom'dan yapılan yazılı açıklamada, 31 Ağustos'ta bakıma alınan ve yarın tekrar faaliyete geçmesi beklenen Kuzey Akım'daki bir türbinde arızaların tespit edildiği belirtildi. Hattan doğal gaz sevkiyatının arızalar tamir edilmeden yapılamayacağına işaret edilen açıklamada, bu nedenle Kuzey Akım üzerinden doğal gaz sevkiyatının belirsiz bir süreliğine durdurulmasına karar verildiği kaydedildi.

YORUM YAZ..
Modal