Rusya-Ukrayna savaşı ile Avrupa’da başlayan doğal gaz ve petrol krizi, aradan geçen 2 yılın ardından bu kez Kızıldeniz’de yaşanan saldırılar sebebiyle yükseldi.
Avrupa ülkeleri, son 2 yılda enerji ithalatlarında Rusya'nın payını ciddi şekilde azaltarak, alternatif olarak ABD'den sıvılaştırılmış doğal gaz (LNG) tedarikine yönelmişti. Ancak ABD'nin "LNG ihracatına ilişkin bekleyen onayları geçici olarak durdurma" kararı, Avrupa ülkelerini olumsuz etkiledi. Geçtiğimiz günlerde Katar'ın da, Yemen'deki Husilerin Kızıldeniz'den geçen ticaret gemilerini hedef alması nedeniyle LNG ihracatını askıya alması, Avrupa ülkelerini endişelendirmeye başladı.
Yeni Şafak’ın haberine göre; Beyaz Saray tarafından yapılan açıklamaya göre, ABD Enerji Bakanlığı'nın son beş yılda gerçekleştirdiği ekonomik ve çevresel analizlerin güncellenmemesi nedeniyle LNG ihracat izinleri şu anda durmuş durumda. Analizlerin, enerji maliyetlerindeki potansiyel artışlar veya sera gazı emisyonları gibi önemli faktörleri yeterince göz önüne almadığı belirtildi. Bu nedenle, ABD Enerji Bakanlığı'nın temel analizleri güncellenene kadar Biden yönetimi, Serbest Ticaret Anlaşması olmayan ülkelere yönelik LNG ihracatına ilişkin bekleyen onayları geçici olarak askıya aldı.
Katar'ın Kızıldeniz üzerinden LNG sevkiyatını durdurmasının ardından gelen ABD'nin hamlesi, Avrupa'da enerji ithalatıyla ilgili endişeleri artırdı. Geçtiğimiz hafta Katar, Bab el-Mendeb Boğazı üzerinden sıvılaştırılmış doğal gaz tankerlerini geçici olarak durdurma kararı almıştı. Katar, ABD liderliğindeki güçlerin Yemen'deki Husilere yönelik hava saldırılarının bölgede artan riskleri nedeniyle bu kararı aldığını açıklamıştı. Katar'dan önce British Petroleum (BP) de Kızıldeniz üzerinden sevkiyatlarını askıya aldığını ve petrol ile gaz sevkiyatı için alternatif olarak Güney Afrika'daki Ümit Burnu rotasını tercih ettiklerini duyurmuştu. ABD'nin ardından Avrupa'nın en büyük LNG tedarikçisi olan Katar, geçen yıl Batı Avrupa tüketiminin yaklaşık yüzde 13'ünü karşılamıştı.