Avrupa Gaz Krizinin Tam Ortasında Kaldı!

Pandemi sonrası kriz gecikmelide olsa Avrupa'yı da vurdu. Gaz kriziyle birlikte yükselen enerji fiyatları Avrupalı üreticilerin çalışmasını engelleyecek seviyeye geldi.

07.10.2021-11:29 - (Son Güncelleme: 07.10.2021-16:45) Avrupa Gaz Krizinin Tam Ortasında Kaldı!

Gaz piyasasındaki tedarik krizi Avrupa’yı derinden etkiliyor. Bölgedeki gaz fiyatının hızlı yükselmesi ve aynı zamanda tedarikte problem yaşanması bölge vatandaşlarını hem kızdırıyor hem de kışın gelmesi tedirgin ediyor. 

Yeni normalleşmeyle birlikte artışa geçen gaz talebi tıpkı gıda ve diğer ham maddelerde yaşanan tedarik sıkıntısı gibi gaz tedariği konusunda da yaşanmaya başladı. Avrupa’da bir günde % 40 oranında artış gören gaz fiyatları daha da artacak gibi görünüyor. Daha dün 1000 dolardan 1900 dolara çıkan gaz metreküp fiyatlarının önümüzdeki günlerde hangi seviyeye geleceği ön görülemiyor. 

DÜNYADA ENERJİ KRİZİ VAR EN FAZLA AVRUPA ETKİLENİYOR

Gaz kriziyle birlikte yükselen enerji fiyatları Avrupalı üreticilerin çalışmasını engelleyecek seviyeye geldi. Rekabet edemez hale gelen bir çok Avrupalı üreticinin üretimi durdurduğu konuşuluyor. Avrupa’da üst üste rekor kıran gaz fiyatları dün de %40’lık artışla 1900 doların üstüne çıktı. Kıtalar Arası Borsa (ICE)’nın yayınladığı verilere bakıldığında Hollanda’da gaz fiyatları 1930 doları görmüş durumda. Henüz eylül sonunda bin doların altında olan bu fiyatın birkaç günde bu rakamlara gelmesi tüm avrupalı üreticileri tedirgin etmiş durumda. 

AVRUPA ÜLKELERİNDEN GAZ FİYATLARINA SORUŞTURMA ÇAĞRISI

Fransa, İspanya, Çekya, Romanya ve Yunanistan Avrupa’da rekor kıran gaz fiyatlarının araştırılmasını istediğini duyurdu. Avrupa’daki gaz piyasasının işleyişinde şu anki sözleşmelerin yetersiz olduğuna dikkat çeken beş ülke Avrupa’nın uzun vadede enerji arzını genişletmek için çabalaması gerektiğine vurgu yaptı.

ABD BASKISI FİYATLARIN DÜŞMESİNİ DE ENGELLİYOR 

Bölgedeki gaz arzını artırarak fiyatların düşmesine sebep olacak “Kuzey Akım 2” projesi önündeki en büyük engel bürokrasi ve siyasi mülahazalar. AB’nin Kuzey Akım projesine bi türlü gerekli izinleri ve sertifikaları vermemesi 6 eylülde tamamlanan bu boru hattının faaliyete geçmesini engelliyor. Rus devletinin yaptığı açıklamara bakıldığında da bu hattın faaliyete geçmemesi için siyasi bir baskı mekanizmasının işlediğini anlamak mümkün; AB’nin ABD’den her yıl 30 milyar metreküp civarında sıvı gaz ithal ediyor olması ve Kuzey Akım 2 projesi işlevsel hale gelirse bu ithalatın hızla azalacak olması ABD’yi tedirgin ediyor olabilir. ABD’den ithalatı azaltacak olan bu hamlenin Washington yönetimi tarafından bizzat engellenmeye çalışıldığı düşünülüyor. ABD baskısından dolayı yaklaşık bir aydır hazır olan gaz boru hattına sertfikaları veremeyen AB’yi önümüzdeki günlerde çok daha zor günler bekliyor gibi görünüyor.

YORUM YAZ..

En Çok Okunanlar

Modal