Avrupa Birliği Duyurdu: Azerbaycan ve Ermenistan Demir Yolu Hatları Konusunda Anlaşmaya Vardı!

AB Konseyi Michel, Cumhurbaşkanı Aliyev ve Ermenistan Başbakanı Paşinyan arasında yapılan görüşmede demir yolu hatları konusunda anlaşılmaya varıldığını duyurdu.

15.12.2021-10:21 - (Son Güncelleme: 15.12.2021-10:53) Avrupa Birliği Duyurdu: Azerbaycan ve Ermenistan Demir Yolu Hatları Konusunda Anlaşmaya Vardı!

Avrupa Birliği (AB), Azerbaycan ve Ermenistan’ın demir yolu hatları konusunda mutabakata varıldığını açıkladı. Brüksel’de görüşme yapan Michel, Aliyev ve Paşinyan yaptığı üçlü görüşmeden sonra gazetecilere değerlendirmede bulundu.

Avrupa Birliği (AB) Konseyi Başkanı Charles Michel, Azerbaycan ile Ermenistan arasındaki sorunların çözülmesine ilişkin ortak noktada buluşmalarının önemli olduğu dile getirerek, ‘İki ülke arasında bağlantı hatlarının öncelik olduğunu biliyorum. Bu, bir güven seviyesi olması, farklı pozisyonların belirlenmesi bakımından önemli. Örneğin bu gece demir yolu hatları konusunda mutabakata varıldı. Bağlantı hatlarını yeniden açmak için neyin gerekli olduğu hakkında bir ortak anlayış önemli.’ ifadelerini kullandı.

İKİ ÜLKE ARASINDA MUTABAKATA VARILDI

Brüksel’de yapılan üçlü görüşmenin sonunda AB Konseyi’nden Charles Michel adına yapılan yazılı açıklamada şu ifadelere yer verildi; ‘Sınır ve gümrük kontrolleri için uygun düzenlemeler yapılarak demir yolu hatlarının restorasyonunun gerçekleştirilmesi yoluyla ilerlemek adına mütekabiliyet ilkesi temelinde mutabakata varıldı.’


Bununla birlikte Avrupa Birliği, demiryolu bağlantı hatlarını ekonomik yatırım planı kapsamında desteklemeye hazır olduklarını açıkladı. AB Konseyi Başkanı Charles Michel, otoyol bağlantısı dahil olmak üzere bazı konuların görüşülmesi gerektiğine Aliyev ve Paşinyan'ın belirlediğini dile getirerek ilerleyen dönemlerde ise bu konuların müzakere edilmesini ümit etti. 

ZENGEZUR MADDESİNİ ERMENİSTAN UYGULAMIYOR

Azerbaycan ile Ermenistan'ın daha önce imzaladığı anlaşmada Azerbaycan'ın batı illeri ile Nahçıvan'ı kara ve demir yoluyla birleştirecek olan Zengezur koridoruyla ilgili hususların yer aldığı madde Ermenistan tarafından uygulanmıyordu. 

Azerbaycan Cumhurbaşkanı İlham Aliyev, Brüksel’de Ermenistan Başbakanı Paşinyan ile görüşmesinin öncesinde yaptığı açıklamada, Zengezur koridorunun Laçın koridoru ile aynı yasal rejime tabi olması gerektiğinin altını çizdi. Öte yandan Laçin koridorunda gümrük bulunmadığını ve bu nedenle Zengezur koridorunda da gümrük bulunmaması gerektiğini ifade etmişti. 

Azerbaycan Cumhurbaşkanı İlham Aliyev, ‘Ermenistan, gümrük kurulmasında, mallar ve kişilerin kontrol edilmesinde ısrarcı davranırsa biz de Laçın koridorunda aynısı için ısrarcı oluruz. Bunun kararını Ermenistan verecek. Biz her iki seçeneğe de açığız. Ya ikisinde de gümrük olmayacak ya da ikisinde de olacak.’ diye konuşmuştu. 

MİCHEL, İKİ LİDERİ BİR SÜRE YALNIZ BIRAKMIŞ

Avrupa Birliği (AB) Konseyi Başkanı Charles Michel, üçlü buluşma sonrası gazetecilerin sorularını yanıtlarken ülkeler arasında çıkan sorunların liderleri arasında doğrudan temas kurulmasının önemine dikkat çekti.

Michel, Brüksel’de gerçekleşen üçlü görüşmenin bir bölümünde Azerbaycan Cumhurbaşkanı İlham Aliyev ile Ermenistan Başbakanı Paşinyan’ı bir süre yalnız bıraktığını dile getirerek, ‘Benim için iki lideri desteklemek ve cesaretlendirmek önemliydi. Aynı zamanda her ikisinin doğrudan birbirleriyle konuşması da çok önem taşıyordu.’ dedi.

GERGİNLİĞİN DÜŞMESİ İÇİN SOMUT ADIM İHTİYACI

Avrupa Birliği Konseyi, Brüksel’de gerçekleşen üçlü görüşmeyle ilgili yaptığı açıklamada, Azerbaycan Cumhurbaşkanı İlham Aliyev ile Ermenistan Başbakanı Paşinyan’ın 9 Kasım 2020 ve 11 Ocak 2021’de imzaladıkları üçlü ortak bildiriye uyacaklarını teyit ettiklerini duyurdu.

AB, bölgede mayın temizleme çalışmaların olacağını belirterek Azerbaycan ile Ermenistan arasındaki güvenin artması konusunda destekleyeceğini bildirildi. 

Üçlü görüşmeyle ilgili yapılan açıklamada, Azerbaycan Cumhurbaşkanı İlham Aliyev ile Ermenistan Başbakanı Paşinyan’ın iki ülke arasındaki sınır belirleme anlaşmalarının belirlenmesi konusunda gerekli olan ortamın sağlanması amacıyla sahada gerginliğin azaltılmasına yönelik çalışmalar için adım atılma ihtiyacının bulunduğu üzerinde mutabık kaldıkları belirtildi.

Başbakan Paşinyan, Cumhurbaşkan İlham Aliyev ve Avrupa Birliği (AB) Konseyi Başkanı Charles Michel ile Brüksel’de yaptığı üçlü görüşmenin ardından sosyal medya hesabı üzerinden açıklamalarda bulundu. 

PAŞİNYAN, ALİYEV İLE DEMİR YOLU ULAŞIMININDA ANLAŞTIKLARINI SOSYAL MEDYA ÜZERİNDEN DUYURDU

Ermenistan Başbakanı Paşinyan’ın Facebook üzerinden yaptığı açıklamada, ‘Azerbaycan Cumhurbaşkanı ile demir yolu ulaşımının restorasyonu konusundaki anlaşmayı teyit ettik. Demir yolu, ülkelerin egemenlik ve yargı yetkisi altında, karşılıklılık esaslarına dayalı, uluslararası kabul görmüş sınır ve gümrük düzenlemelerine uygun olarak faaliyet gösterecek. Ermenistan, İran ve Rusya'ya demir yolu ile erişebilecek.’ ifadelerine yer verdi.

DNC Medya
DNC Medya
bilgi@haber365.com.tr
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Modal