AVM Yatırımcılarından Ticari Gayrimenkul Mevzuatı Talebi

AYD Başkanı Nuri Şapkacı, ticari gayrimenkul kira rejiminin uluslararası normlara uygun hale getirilmesini istedi.

11.10.2024-14:09 - (Son Güncelleme: 11.10.2024-14:09) AVM Yatırımcılarından Ticari Gayrimenkul Mevzuatı Talebi

AVM Yatırımcıları Ticari Gayrimenkul Mevzuatında Reform İstiyor

Alışveriş Merkezi Yatırımcıları Derneği (AYD) Başkanı Nuri Şapkacı, Türkiye’de ticari gayrimenkul kira rejiminin uluslararası normlara uygun bir şekilde düzenlenmesi gerektiğini ifade etti. Şapkacı, mevcut sistemin sosyal konut kira rejiminden ayrılması gerektiğini vurguladı.

Toplantıda Gündem Ticari Gayrimenkul Mevzuatı

AYD, İstanbul’da düzenlediği Geniş Katılımlı Yönetim Kurulu Toplantısı’nda ticari gayrimenkul mevzuatının gözden geçirilmesi gerektiği konusuna ağırlık verdi. Toplantıda, ticari gayrimenkullerdeki kira süreleri ve artış oranlarının yatırım üzerindeki etkileri masaya yatırıldı. Toplantıya, Ticaret Bakanlığı İç Ticaret Genel Müdürlüğü Perakende Ticaret Dairesi Başkanı Burak Kaplan da katıldı.

Enflasyon Oranı Bağlamında Kira Artışları

Nuri Şapkacı, Türkiye'deki ticari gayrimenkul sisteminin gelişmiş ülkelerdeki uygulamalardan daha korumacı olduğunu belirtti. Kira artışlarının, devlet tarafından belirlenen enflasyon oranlarının baz alındığını söyleyen Şapkacı, bunun dışında kalan artışların yatırımcılar ve perakendeciler arasındaki müzakerelere bağlı olarak belirlendiğini ifade etti. Eğer taraflar mutabakata varamazsa, enflasyon oranının dışında bir artış ancak 5'inci yılda dava açılması ile sağlanabiliyor ve bu durumda bile artış oranı mahkemece rayiç bedelin %10-15 altında kalır.

Yatırımcılar için Zorlayıcı Şartlar

Şapkacı, mevcut mevzuat değişikliklerinin yatırımcılar için sorun yarattığını ve yeni yatırımların azalmasına yol açtığını öne sürdü. Yabancı yatırımcıların ülkeye olan ilgisinin düşmesinin sebebi olarak Türkiye'deki karmaşık kira sistemini ve yüksek finansman maliyetlerini gösterdi. Şapkacı, ''Uluslararası normlar doğrultusunda ticari gayrimenkul kira rejiminin düzenlenmesi ve uzun dönemde sözleşme serbestisinin güvence altına alınması, yerli ve yabancı yatırımcılar açısından hayati önem taşıyor'' şeklinde konuştu.

Alışveriş Merkezi Yatırımcıları Derneği (AYD) Geniş Katılımlı Yönetim Kurulu Toplantısı...

Alışveriş Merkezi Yatırımcıları Derneği (AYD) Geniş Katılımlı Yönetim Kurulu Toplantısı İstanbul'da düzenlendi.

DNC Medya
DNC Medya
bilgi@haber365.com.tr
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Modal