Ateşkese rağmen çatışmalar şiddetleniyor: Sudan’da ölü sayısı artıyor

Geçtiğimiz hafta Sudan’da başlayan çatışmalar, ülkede ilan edilen 3 günlük ateşkese rağmen devam ediyor. Yerel kaynaklardan alınan bilgilere göre Sudan’da yaşanan çatışmalar sonucunda 500 e yakın kişi hayatını kaybetti.

27.04.2023-12:37 - (Son Güncelleme: 27.04.2023-17:35) Ateşkese rağmen çatışmalar şiddetleniyor: Sudan’da ölü sayısı artıyor

Sudan’da yaşanan şiddetli çatışmalar, ilan edilen ateşkese rağmen yer yer devam ediyor. Yerel kaynaklardan alınan bilgilere göre Sudan’da yaşanan çatışmalar ateşkese karşın bazı bölgelerde devam ederken, yaşanan olaylar sonucunda 500 e yakın kişi hayatını kaybetti.

Ateşkese rağmen çatışmalar şiddetleniyor

BBC Türkçe’nin haberine göre; Ülkenin en büyük kenti Umm Durman'da bulunan BBC muhabiri Mohamed Osman, televizyon ve radyo binalarının çevresinde çatışmalar yaşandığını bildirdi.

Muhabirimiz, ülkede benzin sıkıntısı sürerken insanların sağlık hizmetlerine erişemediğini, para ve yiyecek bulamadığını aktardı.

Sudan ordusuyla Hızlı Destek Güçleri adlı milis gücü arasında ilan edilen ateşkes Türkiye saatiyle Salı 01.00'de yürürlüğe girmişti. Sudan'ın ordusunun komutanı Orgeneral Abdülfettah el Burhan'ın, süresi Cuma 01.00'de dolacak ateşkesin 72 saat daha uzatılmasına onay verdiği belirtiliyor.

IGAD'in önerisi Sudan ordusu ve Hızlı Destek Güçleri temsilcilerinin ateşkesin ayrıntılarını görüşmek üzere Güney Sudan'ın Juba kentinde bir araya gelmesini öngörüyor.

Sudan Çatışmalar

Ateşkes sonrası ne olacak bilinmiyor

Abdüfettah el Burhan ile yardımcısı, RSF lideri Orgeneral Mohamed Hamdan Dagalo arasındaki iktidar mücadelesinde 15 Nisan'da çatışmalar patlak vermişti.

Kentte zaman zaman patlama ve silah sesleri duyuluyor. Buna rağmen, durum önceki günlere göre daha sakin ve tahliyeler devam ediyor.

Çeteler, boşaltılan ev ve binaları yağmalıyor, arabaları hedef alıyor. Yerel halk ateşkesten sonra ne olacağı konusunda kaygılı.

İki taraf da birliklerini başka bölgelere kaydırmasına rağmen barikatları terk etmedi.

Hem ordu hem de RSF, havaalanları ve askeri karargahlar gibi stratejik yerlerin kendi kontrollerinde olduğunu öne sürüyor. Ülkede internet çalışmıyor. Telefon hatları da kötü.

Ölü sayısı artıyor

Çatışmaların başlamasından bu yana en az 459 kişinin hayatını kaybettiği açıklandı. Ancak gerçek sayının çok daha yüksek olduğu tahmin ediliyor.

Dünya Sağlık Örgütü, hastalıklar, su ve gıdaya erişim olmaması ve sağlık hizmetlerinin durması nedeniyle çok daha fazla sayıda kişinin hayatını kaybedilebileceği uyarısında bulundu.

Sudan'ı 30 yıl yöneten Devlet Başkanı Ömer El Beşir, 2019'da devrilmişti.

Ülke, Ekim 2021'de bu kez Abdülfettah el Burhan'ın yönetimindeki ordunun sivil bir hükümeti devirmesine öncülük etmesinden bu yana siyasi bir kargaşa içinde.

Sudan ordusu, Ekim 2021'deki darbeden bu yana ülkeyi Egemenlik Konseyi aracılığıyla yönetiyor.

Konsey Başkanı Orgeneral Burhan, Başkan Yardımcısı ise Dagalo.

YORUM YAZ..
Modal