Bir bitki hastalığı olarak bilinen ateş yanığı hastalığı ayva, ceviz, armut ve benzeri bitki türlerinde görülen bir hastalıktır. Ateş hastalığının görüldüğü bitki fidanları derhal imha edilir ve durum ihracat için önemli bir tehlike barındırır. Peki Ateş yanığı Nedir? Ateş yanığı hastalığı neden olur, belirtileri neler?
Ateş yanığı nedir?
Ateş yanıklığı, Erwinia amylovora adlı bakteri türünün dağmuşmulası, alıç, ayva, ceviz, elma, armut ve üvez türlerinde neden olduğu bir bitki hastalığıdır. Bu hastalık, bitkilerin yaprak, çiçek ve sürgünlerinde belirgin zararlar meydana getirir.
Ateş yanığı belirtileri nelerdir?
İlk belirtiler genellikle tek bir çiçekte veya tüm çiçek demetinde görülür. Başlangıçta enfekteli kısımlar suda haşlanmış gibi bir görünüm alır, solar, büzüşür, kahverengileşir ve zamanla siyahlaşarak ateşte yanmış gibi bir görünüm alır. Enfeksiyon çiçek tablasına doğru ilerler ve çiçek tablası koyu yeşil renkte, suda haşlanmış gibi bir görünüm alır. Çiçek enfeksiyonunu genç meyve enfeksiyonları takip eder. Hastalık ilerledikçe tüm sürgün, ana dallar ve gövdeye kadar enfeksiyon yayılabilir.
Ateş yanıklığı, bitkilerde ciddi zararlara neden olabilen yaygın ve tehlikeli bir hastalıktır. Bu hastalığın belirtileri fark edildiğinde, hızla önlem alınması bitkilerin sağlığını korumak açısından büyük önem taşır.