Asya Kalkınma Bankası: Coronasvirüsün Küresel Ekonomiye Maliyeti 4,1 Trilyon Doları Bulabilir

Asya Kalkınma Bankası (ADB), coronasvirüs salgınının Avrupa'ya, ABD'ye ve öteki büyük ekonomilere yayılmasına bağımlı olarak, dünya ekonomisine maliyetinin 4,1 trilyon dolara ulaşabileceğini açıkladı

03.04.2020-09:56 - (Son Güncelleme: 03.04.2020-09:54) Asya Kalkınma Bankası: Coronasvirüsün Küresel Ekonomiye Maliyeti 4,1 Trilyon Doları Bulabilir
Asya Kalkınma Bankası (ADB), coronasvirüs salgınının Avrupa'ya, ABD'ye ve öteki büyük ekonomilere yayılmasına bağımlı olarak, dünya ekonomisine maliyetinin 4,1 trilyon dolara ulaşabileceğini açıkladı.

Asya Kalkınma Bankası, "Asya Kalkınma Görünümü 2020" raporunu paylaştı. Raporda, coronasvirüs salgınının ekonomik tesirine yönelik güncelleme yapılarak, daha uzun ekonomik çalışmaların durması, daha büyük talep şokları ile Avrupa, ABD ve öteki büyük ekonomilere yayılmasına bağlı senaryosunda pandeminin dünya ekonomisine maliyetinin 4,1 trilyon dolara ulaşabileceği ifade edildi.

Bunun, küresel düzeyde gayrisafi yurtiçi hasılanın (GSYH) % 4,8 daralması anlamına geldiğinin belirtilen raporda, Çin içerisinde olmak üzere gelişmekteki Asya ülkelerine salgının toplam maliyetinin 891,6 milyar dolar olacağı tahmin etti.

Raporda, ekonomik çalışmaların daha kısa süreli durması ve talep şoklarının daha küçük kalması senaryosunda pandeminin küresel ekonomiye maliyeti 2 trilyon dolarla kısıtlanırken, küresel GSYH’nin % 2,3 küçüleceğine dikkat çekildi.

Asya Kalkınma Bankası, kalkınma görünüm raporunda, Asya’ya yönelik bu sene için ortalama büyüme tahminini % 5,5’ten 2,2'ye çekerken, önümindeki sene bölgenin büyümesinin tekrar hızlanarak % 6,2 yükselmesini tahmin etti.

Raporda fikirlerine yer verilen ADB Başekonomisti Yasuyuki Sawadaise, ekonomik görünüşle ilgili risklerin bilhassa coronavirüs salgını sebebiyle aşağı yönlü yüksek kaldığını ifade edilerek, “Kimse Covid-19 salgınının ne kadar yayılacağı hakkında değerlendirme yapamaz ve ekonomik faaliyetlerin sınırlanması halihazırda tahmin edilenden daha uzun sürebilir. Ağır finansal çalkantı ve kriz olasılığı hiçe sayılamaz. Emtia fiyatlarında ve turizminde sert ve uzun süreli düşüşler bölge genelinde bağımlı ekonomilere zorluklar oluşturabilir. “değerlendirmesi yapıldı.
YORUM YAZ..

En Çok Okunanlar

Modal