Astım Tedavisinin İlk Adımı: Alerjenden Uzak Durmak!

Alerjilerin astımı tetikleyen en önemli etken olduğuna dikkat çeken uzmanlar, astım tedavisinin ancak alerjenlerden uzak durmakla mümkün olabileceğini söylüyor.

04.12.2018-11:11 - (Son Güncelleme: 04.12.2018-11:02) Astım Tedavisinin İlk Adımı: Alerjenden Uzak Durmak!

Alerjilerin astımı tetikleyen en önemli etken olduğuna dikkat çeken uzmanlar, astım tedavisinin ancak alerjenlerden uzak durmakla mümkün olabileceğini söylüyor.

Genelde alerjik bronşit diye adlandırılan astımın belirtileri sıklıkla öksürük, hırıltı ve nefes alıp vermekte zorluk şeklinde ortaya çıkıyor. Çocukluk çağındaki astımının yüzde 90’ının alerjik kökenli olduğunu belirten Liv Hospital Ulus Çocuk Alerjisi ve İmmünoloji Hastalıkları Uzmanı Prof. Dr. Nuran Salman, alerjinin hem genetik hem de çevresel faktörlere bağlı olduğunu belirtiyor. 

Özellikle çocuğun yattığı odada toz tutan bir şey olmamasına dikkat edilmesi gerektiğini söyleyen Prof. Salman, “Çocuklarda bronş aşırı hassasiyeti çok erken yaşta ortaya çıkar. Hayatın ilk iki yılında özellikle enfeksiyonlarla öksürük ve hırıltı gibi bulgular görülür. Çocukluk çağında tanı almış olguların bir kısmı ergenlik döneminde iyileşir. İyileşen olgular genelde alerjik olmayan olgulardır” diyor.

ASTIMI TETİKLEYEN ETKENLERE DİKKAT!

Genetik eğilimi olan çocuklarda ev tozu akarları, küf mantarları, polenler ve kedi-köpek gibi hayvanların tüy ve döküntüleri hastalığın alevlenmesine neden oluyor. Alerjik çocukları bu alerjik maddeler dışında viral solunum yolu enfeksiyonları, sigara dumanı, kokular ve hava kirliliği gibi etkenler de uyarıyor.

Çocuklarda astım tanısını koymada hasta öyküsünün önemli olduğunu belirten Dr. Salman, “Öksürük ve hırıltının gece olması, koşunca, koku sıkıldığında ortaya çıkması astımı düşündürür. Bronş genişletici spreylerden sonra rahatlama da önemli bir bulgudur. Alerjinin hangi maddeye karşı geliştiği alerji deri testleri ile saptanır. Deri testleri kullanılması ve yorumu özel eğitim gerektirdiğinden diğer doktorlar tarafından değil alerji uzmanları tarafından uygulanır. Ön kola yapılan test 20-30 dakika sonra değerlendirilir. Yaygın egzama ve antihistaminik ilaç kullanımı durumunda ise kan yolu ile alerjenlere bakılabilir (spesifik IgE)” diyor ve tedavide izlenen yol hakkında şunları söylüyor: 

ÇOCUKLARDA ASTIM TEDAVİSİ NASIL YAPILIYOR?

Korunma: Korunma için çevre kontrolü ile alerjenden sakınma etkin bir yöntemdir. Çevre kontrolü sıklıkla ev tozu akarlarına karşı uygulanmaktadır. Özellikle çocuğun yattığı odada toz tutan bir şey olmamalıdır. Bunun dışında ev içinde sigara içilmemeli, ev içinde nem oranı düşürülmeli ve evde boya ve ilaçlama yapılacağı zaman çocuk uzaklaştırılmalıdır.

Rahatlacı ilaçlar: Rahatlatıcı ilaçlar bronşları gevşetmeyi sağlayan ilaçlardır. Bu ilaçlar sadece hastalığın alevlenmesinde kullanır.

Kontrol edici ilaçlar: Çocuklarda ağızdan alınan ve kana çok az karışabilen kortizonlu ilaçlar kontrol edici olarak kullanılmaktadır. Tedavi süresince hastalık kontrol altında olur.

Alerji aşıları: Alerji aşıları 1911’den beri alerjik kökenli astımı olan hastalara uygulanan bir tedavi yöntemidir. Tedavi kesildiğinde bile etkisi devam etmektedir.

 Son Dakika Sağlık Haberleri için aşağı kaydırın


YORUM YAZ..
Modal