Hava yollarının daralması ile nefes almayı güç hale getiren ve ataklar halinde hayat boyu devam eden astım, dünyada 300 milyon kişiyi etkileyen bir hastalık. Astım ataklarını kontrol altına alabilmek için öncelikle tetikleyici etkenlerden korunmak gerekiyor.
ASTM BELİRTİLERİ NELERDİR?
Astım hava yollarının tıkanmasının sebep olduğu ataklar şelinde kendini gösterir. Astım belirtileri genellikle; öksürük, nefes darlığı, hırıltılı nefes alıp verme ve göğüste sıkışma hissidir. Genel astım belirtileri ise şöyledir;
- Öksürük (genellikle kuru ve krizler halindedir gece uykuda uyandırabilir.)
- Hırıltılı solunum
- Göğüste tıkanıklık ve sıkışma hissi
- Soluk alıp verirken ıslık sesi
- Nefes darlığı
ASTIM TEDAVİSİ NASIL YAPILIR?
Alerjik hastalıkların ve astımın mucizevi bir tedavi yöntemi maalesef yoktur. Çünkü bu hastalıklar genetiktir. Ancak erken tanı ve iyi bir tedavi ile tamamıyle kontrol altına alınabilen hastalıklardır. Tedavide en önemli olan ise, hasta-hekim ilişkisi ve hastanın, hastalığı ile ilgili bilgi sahibi olmasıdır. Tedavinin amacı, hastaya, şikayetlerinin yok olduğuı veya en az düzeyde olduğu bir hayat sağlamaktır. Tedavi uzun sürelidir. Tedavide birinci aşama kişinin duyarlı olduğu alerjenlerden uzaklaşması ve sakınmasıdır. Tedavinin ikinci aşaması ise ilaçlardır. Öncelikle solunum yolu ile alınan, sprey veya toz şeklindeki ilaçlar tercih edilmelidir.
Son Dakika Sağlık Haberleri için sayfayı aşağı kaydırın.