Asıl vatanı Güneydoğu Asya olan, tam olarak bilinmemekle birlikte doğuya ait olduğu düşünülen aspir bitkisi, dikenimsi bir bitkidir ve Akdeniz ülkelerinin çoğunda yetişmektedir. Aslında sarı, turuncu ve kırmızı renklerde olabilen bir çiçek türü olan aspir, o kadar çok yağ içeriyor ki, bazı yörelerde “yağ bitkisi” olarak adlandırılıyor.
Bununla birlikte Omega 3 ve 6 yağları, kalsiyum, fosfor, demir, B1, B2, B3 ve E vitaminleri, antioksidanlar, antiseptikler aspir yağının içerikleridir. Aspir yağı, zeytinyağı, Hindistan cevizi yağı gibi yağlara alternatif olarak tüketilebilecek yağların başında gelir.
Aspir bitkisinin içeriği, % 45 civarında yağdan oluşur. Bu bakımdan bitkinin yarısının yağ olduğunu söylemek mümkün. Bitkinin tohumunun preslenmesiyle yağ elde ediliyor.
Aspir yağı genel olarak: Vücutta antioksidan etki gösterir, cilt ve hücre yaşlanmasına, kanserli hücre oluşumuna yol açan serbest radikallerle savaşır. Anti-aging etki göstererek yaşlanmayı önler. Sindirim sisteminin fonksiyonlarını destekler, ishal, kabızlık gibi sorunları önler. Metabolizmayı hızlandırır. Böylece Tip 2 Diyabeti önler. Vücutta yağ depolanmasını önler, var olan yağların daha hızlı yakılmasına yardım eder.
Damar sertleşmesini önleyici özelliktedir. Kötü kolesterolün düşürülmesine yardım eder. Kan şekerini dengeler. Günlük 1 çay kaşığı aspir yağı tüketimi kalp ve damar sağlığını destekler. Adet döneminin, adet kanamasının düzenlenmesine, ağrıların azalmasına yardım eder.
Bağışıklık sistemini güçlendirerek hastalıklara ve enfeksiyonlara yakalanma riskini azaltır. Antioksidan etkili bir yağ olduğu için vücutta kanserli hücre oluşumunu önler, var olanların da etkisini azaltır. Bu bağlamda öncelikle prostat ve göğüs kanseri olmak üzere pek çok kanser türü önlenebilir. Vücuttaki yağ dokusunun erimesini, enerji olarak kullanılmasını sağlar. Düzenli kullanımda kas dokusunu ve kas kütlesini korur.
Aspir yağı, kalp dostudur! Aspir yağının bolca Omega 3 ve 6 içerdiğinden bahsettik. İşte tam da bu bağlamda kalbin ihtiyaç duyduğu yağ asitleri aspir yağında mevcut. Bununla birlikte linoleik asit bakımından da zengin olan aspir yağı; ateroskleroz, felç ve kalp krizi riskini azaltır. Zira kolesterol ve kan şekerinin dengede kalmasını sağlayan aspir yağının kalp ve damar sağlığına iyi gelmesi de mantıklı.
Aspir yağı, kilo vermeye yardımcı olur! Gereğinden fazla kilo almanın asıl sebebi metabolizmanın yavaş çalışması, sindirim sistemindeki fonksiyon bozuklukları ve kilo vermeyi engelleyen şeker hastalığıdır. İşte bu sebeple aspir yağının metabolizmayı hızlandırıcı, sindirim sistemini güçlendirici ve kan şekerini dengeleyici özelliği doğal olarak kilo verme sürecine yardım ediyor. Özellikle bolca bulunan Omega 6 yağ asitleri sayesinde vücutta yağ depolanmaz, hatta var olan yağlar daha hızlı yakılır. Özellikle sebzeli yemeklere ve salatalara 1 tatlı kaşığı ekleyerek tüketilen aspir yağı kilo vermeyi kolaylaştıracaktır.
Aspir yağı, E vitamini deposudur! Baştan aşağı kadar sağlıklı bir vücut için E vitamini yönünden zengin gıdaları düzenli olarak tüketmek öneriliyor. Sağlıklı ve dökülmeyen saçlar, kırılmayan tırnaklar, canlı ve genç bir cilt, tıkır tıkır çalışan bir kalp ve daha fazlası kesinlikle E vitamini ihtiyacımızın karşılanmasına bağlı. Zira güneşin zararlı etkileri, sigara dumanı ve çevremizde bulunan diğer maddelerin cildimizde, iç ve dış organlarımızda oluşturacağı hasarı aspir yağı ile en aza indirebilmek mümkün. İşte tüm bunları hesaba katarak tam bir E vitamini deposu olan aspir yağının düzenli olarak tüketilmesi öneriliyor.
Aspir yağı, bağışıklık sistemini güçlendirir! İçerdiği Omega 3 ve 6 yağ asitleri, faydalı vitaminler, mineraller sayesinde aspir yağı, vücudunu, organları, hücreleri dışarıdan gelen olumsuz etkenlere karşı korur, vücudun savunma mekanizmasını güçlendirir. Güçlü bir bağışıklık sistemi demek, hastalıklardan korunmak demek olduğundan her yaştan birey için düzenli olarak aspir yağı tüketerek bağışıklık sistemini güçlendirmekte fayda var.
Aspir yağı nasıl kullanılır? Aspir yağı hem dahili hem de harici kullanılabilen bir yağdır. Bu bakımdan zeytinyağı, badem yağı ve Hindistancevizi gibi yağlara benzer. Cilt sorunlarını önlemek ya da tedavi etmek amaçlı kullanılacaksa cilde topikal olarak uygulanır. Bunun dışında pişmiş yemeklere 1 tatlı kaşığını geçmeyecek şekilde eklenebilir. Ancak aspir yağının kesinlikle ısıtılmaması gerektiğinden yemekler pişmeden önce değil, piştikten sonra katılmalıdır. Bunun yanında soğuk olarak tüketilen salatalara ve çorbalara rahatlıkla eklenebilir. Ayrıca yemeklerden önce günde bir çay kaşığı aspir yağı içerek de bu yağın mucizevi etkilerinden faydalanmak mümkün.
Aspir yağı tüketecek, kullanacak olanlara öneriler Aspir yağı 100 miligramlık likit ambalajlarda ve bir de kapsül olarak üretilmektedir. Kapsül halinde satılanı ilaç değildir, sadece yağ olarak içmekte zorlananlar için midede çözünen bir yağ kapsülüdür. Kesinlikle % 100 doğal bir yağ olduğu için önerilen doz aşılmadığı sürece aspir yağının herhangi bir zararı olmayacaktır. Her hangi bir hastalığın tedavisi için ilaç kullananlar aspir yağı tüketimi öncesinde mutlaka doktora danışmalılar. Her hangi bir cerrahi operasyon öncesinde aspir yağının kullanılması önerilmez. Zira aspir yağı kanın pıhtılaşmasını engelleyici özelliğe sahiptir. Antikoagülanlar ve non – steroid anti enflamatuar ilaç kullananların aspir yağını tüketmeleri önerilir. Bazı kişilerde alerjik reaksiyonlara yol açabildiği için öncelikle çok küçük bir alanda ya da çok az miktarda denemekte fayda var. Hamilelik döneminde aspir yağı kullanımı önerilmez. Hipotansiyon (düşük kan basıncı) sorunu olan kişilerin aspir yağı tüketmemesi gerekiyor. Aspir yağı tüketimi ilk başlandığı dönemde; geğirme, yumuşak dışkı, mide bulantısı, kusma, ishal gibi sorunlara yol açabilir.