Askeri Öğrenci Hakları

Askeri okullar, Türk Silahlı Kuvvetlerine bağlı Kuvvet Komutanlıklarında askeri nizamlar çerçevesinde eğitim gören gençlerden oluşur. Askeri öğrenciler iki sınıf altında öğrenim görürler. Bu sınıflardan ilki Harp Okulu eğitimi alan öğrencilerden oluşmaktadır.

20.03.2020-22:37 - (Son Güncelleme: 20.03.2020-22:35) Askeri Öğrenci Hakları

Harp Okulunu başarılı bir şekilde bitiren öğrenciler Subay olarak mezun olmakta ve doktor, öğretmen, mühendis, hakim, savcı, pilot gibi meslek alanlarında üniversite eğitimlerini tamamlamaktadır. İkinci grupta bulunan askeri öğrenci grubu ise Astsubay Okullarında okuyanlardır. Astsubay okulunda okuyan askeri öğrenciler ise Astsubay olarak okullarını bitirerek, istedikleri dallarda seçim yapmaktadır. Röntgen teknisyeni, bilgisayar teknikeri, erkek hemşire mesleklerinde askeri kuruma stajyer olarak gönderilir ve istekleri doğrultusunda üniversite hayatlarına devam ederler.

Askeri Öğrencilerin Mali İstihkakları

Askeri Öğrencilere yönelik hak ve sorumluluklar 05.09.1977 tarihli ve 15932 sayılı resmi gazetede yayımlanmıştır. Askeri öğrencilere, parasız yatılı okul statüsünde ve devlet tarafından bir takım ihtiyaçları karşılanarak eğitim verilir. Askeri öğrencilerin; Bağlı oldukları kuvvetin sorumluluğu altında eğitim öğretim faaliyetlerini tamamlamaları gerekmektedir. Askeri öğrencilerin, yeme, içme, yatacak yer, eğitim öğretim araç ve gereçleri, devlet tarafından karşılanır. Ankara Gata Hemşirelik Yüksek Okulunda okuyan askeri öğrencilerin yeme, içme, barınma ve askeri üniforma gibi ihtiyaçları devlet tarafından karşılanır. Her yıl komutanlıkça belirlenmiş olan sayıda, Askeri üniforma hakları bulunur.

Askeri Öğrencilere Ödül

Bazı Kuvvet Komutanlıkları askeri öğrencileri motive etmek amacıyla, başarı ve örnek davranışları bulunan öğrencilere ödül vermektedir.

Askeri Öğrencilerin İzin Hakları

Askeri öğrenciler, hastalıklarını birlik komutanlıklarına bildirdikleri takdirde tedavi hakları vardır. Askeri öğrencilere yılda 4 kere olmak üzere, evci, yıllık, mazeret, yurtdışı ve yurtiçi izinleri Kuvvet Komutanlıklarınca uygun görülmesi halinde verilmektedir. Hastalık ve izin ile ilgili tüm komutanlıkların kendi kuvvetlerine özel iç tüzük ve yönergeleri bulunur.

YORUM YAZ..
Modal