Aşırı Şeker Tüketmenin Zararları Hem Fizyolojik Hem Psikolojik!

Aşırı şeker tüketimi insan sağlığının hem fiziksel hem de psikolojik olarak olumsuz etkilenmesine neden oluyor. Şekerin zararları neler? Şeker yerine ne kullanılabilir? Şeker yerine tüketilebilecek tatlandırıcı alternatifleri...

11.07.2020-18:33 - (Son Güncelleme: 23.07.2021-14:22) Aşırı Şeker Tüketmenin Zararları Hem Fizyolojik Hem Psikolojik!

Aşırı şeker kullanımı sağlığımız için tehdit oluşturuyor. Depresyondan cilt üzerindeki etkilerine kadar sağlığımızı olumsuz etkiliyor. Peki şekerin zararları neler? Şeker yerine alternatif ne kullanabiliriz? Şeker yerine tatlandırıcı alternatifleri neler? 

ŞEKERİN ZARARLARI NELERDİR?

Şekerin zararları neler? Aşırı şeker tüketiminin yan etkileri nelerdir?

Kan şekerini düşürüyor

Araştırmalara göre tüketilen şekerli ürünler bir anlık açlık hissini giderse bile, birkaç saat sonra artan açlık hissi olarak bize geri dönüyor. Bağımlılık haline gelen şeker tüketimi ise çok daha olumsuz etkiler yaratıyor. Şeker ihtiyacının giderilmemesi durumunda kan şekerindeani değişimler ve bunun sonucunda da baş ağrısı, yorgunluk gibi semptomlar görülebiliyor.

Şeker hastalığı, obezite ve kalp hastalıkları riski artıyor

Şeker tüketiminin yol açtığı sağlık sorunları arasında diyabet, obezite ve kalp hastalıkları da sayılıyor. Şeker tüketiminin sınırlandırılmaması halinde ilerleyen yaşlarda ciddi sağlık sorunları ile karşılaşma ihtimali oldukça yüksek.

Ciltte sorunlara neden oluyor

Şeker tüketiminin zararları arasında cilt sorunlarına yol açması da yer alıyor. Şekerli yiyecekler kan şekerini ve insülin seviyesini bir anda yükselttiği için ciltte akne gelişimine sebep olabiliyor.

Kansere neden olabiliyor

Obeziteye yol açan şekerli yiyecekler kanser riski üzerinde de önemli bir role sahip. 430. bin insan üzerinde gerçekleştirilen bir çalışmaya göre normalin üzerinde yapılan şeker tüketimi; yemek borusu, ince bağırsak ve plevral kanseri üzerinde risk oluşturucu bir etkiye sahip.

Depresyona girme riskini arttırıyor

Beslenme düzenimiz ruh halimiz üzerinde oldukça büyük bir etki ve öneme sahip. Bisküvi, kek, çikolata gibi paketli, işlenmiş şeker oranı yüksek olan gıdalar ruh sağlığımızı olumsuz etkileyerek depresyona girme riskini arttırıyor.

Cildin yaşlanmasını arttırıyor

Ciltte meydana gelen kırışıklıkların tek sebebi yaşlanma değil. Birçok farklı etkene bağlı bir olarak meydana gelen kırışıklıklar beslenme düzeni ile yakından ilişkilidir. Şeker de cildin erken yaşlannmasına neden olan faktörlerden biridir.

Şekerle hızla gelen enerji geldiği gibi gidiyor. Şekerin sağladığı geçici enerji etkisi sonrasında çok daha yorgun ve enerjisiz hissetmemize neden oluyor. Bu durumdan muzdarip olmamak için lif bakımından zengin karbonhidratlı besinler tercih edilebilir.

ŞEKERİN DİĞER ZARARLARI NELER?

Saydığımız zararların yanında şekerin başka zararları da vardır:

-Hücresel yaşlanma

-Karaciğer yağlanması

-Böbrek hastalığı riskinde artış

-Diş sağlığında olumsuz etki

-Gut gelişim riskinde artış

-Bilişsel fonksiyonlarda bozulmalara sebep olabilmektedir.

ŞEKER YERİNE KULLANILABİLECEK ALTERNATİFLER

Şeker yerine kullanılabilecek alternatifler neler? Şeker yerine kullanabileceğiniz tatlar...

HAM BAL

Balın sağlığa olan faydalarını bilmeyen yoktur. Cilt sağlığından hastalıkların iyileşmesine kadar birçok faydası bulunan bal, aynı zamanda şeker yerine de tüketilebilmektedir. Dikkat etmeniz gereken tek şey kullandığınız balın organik olmasıdır.

HİNDİSTAN CEVİZİ ŞEKERİ

Hindistan cevizi sütü, suyu, yağından sonra şekeri de mutfaklarımızdaki yerini almaya başladı. Tatlılarınızda da gönül rahatlığıyla kullanabileceğiniz Hindistan cevizi şekerinin hem lezzetine hem de kokusuna bayılacaksınız.

HURMA ŞEKERİ

İçeriğinde bol miktarda vitamin ve mineral barındıran hurma şekeri, yiyecek ve içeceklerinizi tatlandırmak için kullanabileceğiniz harika bir alternatiftir.

YORUM YAZ..
Modal