Asil tendonu, sakatlık yaşayan bir çok kişi tarafından duyulmuş olan bir tıbbi terim olarak geçmektedir. TV8 kanalında yayınlanan Survivor yarışmasında, Merve Aydın'ın oyun sırasında sakatlık yaşadı. Bu sakatlanmanın ardından hemen sonra doktorun yapmış olduğu son dakika açıklamasıyla birlikte Aşil tendonu kopması, gündemde merak edilen konular arasında yerini aldı.
Aşil Tendonu kopması nedir, vücutta nerede bulunur?
Survivor'un yayınlanan yeni bölüm fragmanında Merve Aydın'ın sakatlığı konuşulmaya başlandı. Gündemde yer alan bu sakatlanmanın, doktor tarafından nedeni açıklandı. Merve Aydın'ın yaşamış olduğu sakatlığın adı Aşil Tendonu kopması olarak geçmektedir. Bu durumu yaşayan yarışmacının durumu ciddi bir vaziyette. Herkes tarafından merak edilen Aşil Tendonu kopması ne anlama geldiği, vatandaşlar tarafından araştırılmaya başlandı.
Baldırda bulunan 6 cm genişliğinde olan, kaygan görünüm şeklinde olan doku aşil tendonu olarak bilinmektedir. İnsan vücudunun arka kısmında yer alan kas grubudur. Vücuttaki en kuvvetli olan dokular arasındadır. Bu doku sayesinde kaslar kemiklere bağlanmaktadır. Bu nedenle dışarıdan bir darbe geldiği an vücudu koruma sağlamaktadır. Kopması yaşandığı zaman ise vücudun normal işleyişinde aksaklık yaşanabilmektedir.Aşil tendonu bacağın baldır kaslarının büyük tendonu, ayak bileğinin arka tarafındaki topuğa tutunmaktadır. Baldırın arka kısmındaki kas grubunun, topuk kemiğine birleşmesini sağladığı için Aşil tendonu adı verilmiştir.
Aşil tendonu'nun tıptaki adı Aşil Tendon Rüptürü olarak geçmektedir. Böyle bir sakatlık yaşadıysanız eğer, gün içerisindeki en basit yaptığınız hareketlerde bile zorlanma yaşayacaksınız. Yürümede zorlanma, eğer sakatlığınız çok derin yada kopma şeklindeyse, ayakta dururken bile zorluk çekme yaşayabilirsiniz. Kopma yaşadığınız an çok feci bir şekilde ağrı hissedilmektedir. Şişmelerin yanında hareket ettirememek kopmaya dair önemli belirti olarak geçmektedir.
Aşil tendonunun kopmasının tedavisi ancak ameliyat ile yapılmaktadır. Ameliyat sonrasında 6 yada 10 hafta kadar uzun bacak alçısı kullanılmaktadır. Bunun yanında fizik tedavi yapılarak tendon iyileştirilebilmektedir. Uzun süreler iyileşmek için gerekmektedir. Bu süreç zarfında spor aktivitelerine ve normal hayattaki yaşantısına geç dönüş yaşanması çok normaldir.